Δευτέρα, 05 Αύγουστος 2019 17:42

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: “Το βόλεϊ στην Ελλάδα είναι μη εξελίξιμο”

Γράφτηκε από τον
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: “Το βόλεϊ στην Ελλάδα είναι μη εξελίξιμο”

 

Στην Καλαμάτα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η κορυφαία Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια, όλων των εποχών, η Μαρία Κωστοπούλου.

Ηταν φιλοξενούμενη της υπεύθυνης του τμήματος βόλεϊ του Απόλλων Καλαμάτας Βίκυς Καραμπάτσου με την οποία διατηρούν φιλικές σχέσεις. Μάλιστα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε κάποιες προπονήσεις που έκανε ο Μπάμπης Μυτσκίδης με τις αθλήτριες του Απόλλωνα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη 30 Ιουλίου, συναντήθηκαν στο χώρο που πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των πρωταθλημάτων βόλεϊ εθνικών κατηγοριών, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Καλαμάτα, δέχτηκε να μας πει λίγα πράγματα για το βόλεϊ στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία, ενώ της ζητήσαμε να σχολιάσει τον τίτλο που τις έδωσαν, ως η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών στο βόλεϊ στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

- Εχετε βραβευθεί ως η καλύτερη Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια, όλων των εποχών. Πως σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

“Η επιβράβευση όλης της αθλητικής μου καριέρας ενσαρκώθηκε στο ψήφισμα αυτό. Αποτέλεσε μεγάλη τιμή για μένα. Αλλωστε ένας αθλητής πρώτα από όλα ζητά το χειροκρότημα για τους κόπους και την προσπάθειά του μέσα στο γήπεδο. Ολα τα άλλα έχουν ελάσσονα σημασία”.

- Ποια είναι η κορυφαία στιγμή σας ως αθλήτρια;

“ Οι κορυφαίες μου στιγμές ως αθλήτρια ήταν ακριβώς δύο. Η πρώτη, όταν πήραμε το κύπελλο Ανοίξεως το 1988 μέσα στην πατρίδα μας την Ελλάδα. Και η δεύτερη στιγμή ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης μέσα στην Τουρκία στο κύπελλο Ανοίξεως την επόμενη χρονιά”.

- Με τι ασχολείστε τώρα;

“Μέχρι και τη φετινή χρονιά ήμουν αθλήτρια στο τμήμα μη ενεργών (vintage) αθλητριών της ΑΕΚ”.

- Πως βλέπετε το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα;

“Το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι μη εξελίξιμο. Δεν βγαίνουν δυστυχώς ταλέντα διότι κάποιοι φροντίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό, ίσως γιατί εδώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (τεχνικές - παραγοντικές) για να μείνουν στη χώρα τους. Αυτό το πληρώνουμε στις εθνικές ομάδες και βέβαια στο σχεδιασμό και στην απόδοση των ομάδων στα πρωταθλήματα που μετέχουν”.

- Κατά τη γνώμη σας, τι χρειάζεται για να βελτιωθεί;

“Αυτό που χρειάζεται για να βελτιωθεί είναι αφενός προπονητές που να έχουν όρεξη για να δουλέψουν με παιδιά και όχι απλά να τα χρησιμοποιούν μόνο για προπόνηση. Δεύτερον, παράγοντες που να βρίσκουν καλούς προπονητές και να εμπνέουν εμπιστοσύνη στον αθλητή ότι φροντίζουν για αυτόν και ειδικά παράγοντες που να αγαπάνε το άθλημα και να λειτουργούν για το καλό αυτού και όχι για άλλους σκοπούς”.

- Τι γνωρίζετε για το βόλεϊ στη Μεσσηνία;

“Για το βόλεϊ στη Μεσσηνία γνωρίζω ότι παλιά είχε ομάδα στην Α’ Εθνική κατηγορία η οποία βέβαια προήλθε από συνεργασία όλων των σωματείων των ενεργών της πόλης τότε. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δύο ομάδες στην Α2 κατηγορία οι οποίες πρωταγωνιστούν και είναι από τις διακριθέντες επαρχιακές ομάδες. Αυτό το λέω από τα αποτελέσματα που είχαν την τελευταία χρονιά όπου ο Απόλλωνας Καλαμάτας τερμάτισε δεύτερος και ο Μεσσηνιακός πέμπτος στην Α2”.

Το βιογραφικό

Η Μαρία Κωστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου το 1963, είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Η θέση στην οποία έπαιζε ήταν ακραία και έχει αγωνιστεί στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας από το 1977 έως το 1991. Το 1989 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας.

Το 1992 αγωνίστηκε στον Πανελλήνιο και από εκεί και μετά έπαιξε σε ΖΑΟΝ και Βριλήσσια. Εχει αγωνιστεί και στην Εθνική Ελλάδας, όπου έχει 221 συμμετοχές. Με την Εθνική Ελλάδας κατέλαβε την 2η θέση στο Κύπελλο Ανοιξης το 1988 και την 1η θέση το 1989 επίσης στο Κύπελλο Ανοιξης. Το 1991 συμμετείχε με την Εθνική ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, όπου η Ελλάδα κατέλαβε την 8η θέση, ενώ την ίδια σεζόν στους Μεσογειακούς Αγώνες, η Εθνική μας κατέκτησε την 3η θέση.

Ακόμη έχει συμμετάσχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα beach Volley με συμπαίκτριες τις Λία Μήτση, Αλεξία Ροτσίδου, Κίτσα Γιαλλένιου, Αγκη Μπάμπουλη κατακτώντας τις πρώτες θέσεις. Επίσης έχει συμμετάσχει σε αρκετά πρωταθλήματα παλαιμάχων με τις ομάδες του Παναθηναϊκού και την Ponderosas κατακτώντας τις πρώτες θέσεις. Από τις τελευταίες διακρίσεις της ήταν το 2019, όταν πήρε με την ΑΕΚ το πρωτάθλημα μη ενεργών αθλητριών της ΕΣΠΑΑ.

Η Μαρία Κωστοπούλου το 2005 (1η Μαρτίου), αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια του βόλεϊ όλων των εποχών, μετά από ψηφοφορία την οποία διενήργησε το γραφείο Τύπου της Ε.Ο.ΠΕ. και συμμετείχαν αθλητές, διαιτητές, προπονητές, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι.

Μάλιστα το 2018 (3 Μαρτίου), ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιώργος Καραμπέτσος, την βράβευσε, λίγη ώρα πριν το πρώτο σερβίς του τελικού του Κυπέλλου Γυναικών ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Πανναξιακό στο κλειστό του ΔΑΠΠΟΣ στη Σαντορίνη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρέδωσε τιμητική πλακέτα στην πρώην διεθνή ακραία, τιμώντας την για την πολυετή προσφορά της στο άθλημα.