Δευτέρα, 28 Ιούνιος 2021 17:35

Η ΣΟΦΙΑ ΓΚΙΑΟΥΡΗ ΣΤΗΝ “Ε”: “Ο Απόλλωνας δουλεύει σε επαγγελματικά πρότυπα”

Γράφτηκε από τον

Στον Απόλλωνα Καλαμάτας θα προσφέρει τις υπηρεσίες της και τη νέα αγωνιστική χρονιά η Σοφία Γκιαούρη.

Η αθλήτρια με καταγωγή από την Αθήνα, είναι από τις πιο έμπειρες που απαρτίζουν το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Εχει αγωνιστεί σε ομάδες που είχαν πρωταγωνιστικούς στόχους και πήραν ανόδους, ενώ έπαιξε και στον Πανναξιακό στη Volley League Γυναικών, με συμμετοχή στο κύπελλο Ελλάδας, αλλά και το Ευρωπαϊκό κύπελλο (CEV Cup).
Ηταν από τις πρώτες αθλήτριες που ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Απόλλωνα και θα φοράει τη φανέλα του για δεύτερη σεζόν, αν και η χρονιά που πέρασε λόγω κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκε.
Τη συναντήσαμε σε μια από τις προπονήσεις της ομάδας που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο και μας μίλησε για την απόφαση της να προτιμήσει τον Απόλλωνα, για τους στόχους της ομάδας, για τη θέση που αγωνίζεται ως λίμπερο, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα απαιτητική. Ακόμη σημείωσε πως μπορεί η ομάδα να πρωταγωνιστήσει σε μια νέα και δύσκολη κατηγορία και να καταφέρει να βρεθεί στα πλέι οφ ανόδου. Για τα παραπάνω καθώς και άλλα θέματα μας είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη “Ελευθερία”.

- Πως αντιμετωπίσατε όλο το διάστημα που διήρκεσε η αναστολή από κάθε αθλητική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας;

“Hταν μια περίεργη χρονιά, κανείς δεν περίμενε ότι θα διαρκέσει τόσο πολύ η αναστολή των δραστηριοτήτων. Εμείς ως αθλήτριες και σαν ομάδα προσπαθούσαμε με διάφορους τρόπους να βρούμε λύσεις και να διατηρούμε την φυσική μας κατάσταση όσο αυτό ήταν δυνατό. Είναι δύσκολο για έναν αθλητή που προπονείται καθημερινά να απέχει τόσο καιρό. Ημασταν καιρό μακριά από το άθλημα που αγαπάμε και είναι μέρος της ζωής μας”.

- Το διάστημα της αναστολής ήταν μεγάλο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις αθλήτριες και τις ομάδες ενόψει της νέας σεζόν;

“Σίγουρα είναι δύσκολο να φτάσουμε τα επίπεδα προ κορονοϊού, αλλά υπάρχει πολλή όρεξη από την ομάδα και τις αθλήτριες. Ήδη έχουμε μπει στο γήπεδο και προσπαθούμε να βρούμε το ρυθμό μας. Συνεπώς με μια καλή προετοιμασία τον Αύγουστο, η ομάδα θα είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στη νέα απαιτητική σεζόν”.

- Είστε από τις έμπειρες αθλήτριες που διαθέτει στις τάξεις της η ομάδα. Η εμπειρία παίζει ρόλο για μια αθλήτρια ή χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα και ταλέντο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ομάδας;

“Σίγουρα η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως στη διαχείριση κρίσιμων και δύσκολων καταστάσεων εντός και εκτός γηπέδου, αλλά δε μπορούμε να παραβλέψουμε την ικανότητα και το ταλέντο. Η διαφορά έγκειται στο ότι με την εμπειρία μπορείς στην πορεία να διαχειριστείς την πίεση, το άγχος ίσως ενός δύσκολου αγώνα ή ακόμη και μια ήττα”.

- Η θέση του λίμπερο στην οποία αγωνίζεσθε, πόσο σημαντική είναι για μια ομάδα;

“Η θέση του λίμπερο -αν και για όσους δε γνωρίζουν από βόλεϊ δε φαίνεται- είναι ιδιαίτερα απαιτητική διότι η ομάδα στηρίζεται σε μια καλή υποδοχή ώστε να μπορεί να γίνει από τον πασαδόρο ανάπτυξη του παιχνιδιού. Είναι μια θέση που χρειάζεται ηρεμία και συγκέντρωση καθόλη τη διάρκεια του αγώνα. Επίσης οι συνεχόμενες εναλλαγές με τον κεντρικό είναι ένα κομμάτι που πρέπει το λίμπερο να διαχειριστεί καθώς για κάποιους πόντους μένει εκτός αγώνα και πρέπει να διατηρήσει τη συγκέντρωση και το ρυθμό του”.

- Εχετε συνδέσει το όνομα σας με ανόδους σε προηγούμενες που έχετε αγωνιστεί. Τι σας έκανε να προτιμήσετε τον Απόλλωνα και όχι κάποια από αυτές τις ομάδες;

“Αυτό που ξεχωρίζει τον Απόλλωνα και με έκανε να τον επιλέξω είναι το οικογενειακό κλίμα και οι στόχοι του. Η διοίκηση αλλά και το προπονητικό τιμ κάνουν εξαιρετική προσπάθεια και δουλειά και αυτό φαίνεται από τις επιτυχίες του συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα δουλεύει σε επαγγελματικά πρότυπα, σε ωραίο περιβάλλον, με εξαιρετική οργάνωση και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν”.

- Ο Απόλλωνας έχει πρωταγωνιστικές βλέψεις τη νέα αγωνιστική χρονιά στο πρωτάθλημα της Pre League. Πιστεύετε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει την άνοδο;

“Μετά από μια χρονιά εκτός αγωνιστικών δραστηριοτήτων, ο στόχος είναι η ομάδα να παίξει ωραίο βόλεϊ και να έχει μια καλή πορεία σε μια νέα και δύσκολη κατηγορία. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός και οι κινήσεις της ομάδας δείχνουν ότι ο Απόλλων μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο φετινό πρωτάθλημα και γιατί όχι και να βρεθεί στα πλέι οφ ανόδου”.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Σοφία Γκιαούρη είναι 31 ετών και αγωνίζεται στη θέση του λίμπερο. Ξεκίνησε να παίζει βόλεϊ στην ακαδημία του Παναθηναϊκού σε ηλικία 11 ετών και συνέχισε στα τμήματα κορασίδων, νεανίδων. Μετά πήγε με μεταγραφή στον Φ.Ο. Βριλησσίων όπου αγωνίστηκε στην ομάδα νεανίδων με την οποία έφτασε σε φάιναλ φορ και μετά ανέβηκε στη γυναικεία ομάδα που συμμετείχε στην Α’ τοπική κατηγορία και κατάφερε να ανέβει στην Α2, όπου και έπαιξε μια χρονιά. Ακολούθησε ο Ιωνικός Ν. Φιλαδέλφειας ομάδα Α2, όπου έπαιξε δύο χρόνια (2010 -2012). Την επόμενη χρονιά (2013-2014) αγωνίστηκε στον ΓΣ Χαλανδρίου ομάδα Β’ εθνικής με την οποία πήρε την άνοδο για την Α2. Το 2014-2015 έπαιξε στον Γ.Σ. Ηλιούπολης στην Α1 Γυναικών και το 2015-2016 στον Πανναξιακό επίσης στην Α1 και με καλή παρουσία στο κύπελλο Ελλάδας, όπου στη συνέχεια η ομάδα αγωνίστηκε και στο Ευρωπαϊκό κύπελλο (CEV Cup). Το 2016-2017 αγωνίστηκε στον Ηλυσιακό στην Α2. Τα επόμενα τρία χρόνια έπαιξε στις Αμαζόνες Ν. Ερυθραίας ομάδα της Α2 με την οποία κατέκτησε δύο διαδοχικές ανόδους σε Pre League και Α1 αντίστοιχα. Την επόμενη χρονιά ήρθε στον Απόλλωνα Καλαμάτας, στον οποία θα αγωνιστεί και την ερχόμενη σεζόν, αφού πριν από λίγες ανανέωσε τη συνεργασία της με την ασπρόμαυρη ομάδα.