Δευτέρα, 16 Μάιος 2022 15:33

Η ΒΙΚY ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ ΣΤΗΝ “Ε” ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: “Να έχουμε ανταγωνιστική ομάδα και τη νέα σεζόν”

Γράφτηκε από τον

Μια ανάσα από την άνοδο στη Volley League Γυναικών βρέθηκε ο Απόλλων Καλαμάτας τη φετινή αγωνιστική χρονιά.

Η Καλαματιανή ομάδα στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, έχασε μέσα στο Αιγάλεω στο τάι μπρέικ το δεύτερο εισιτήριο που οδηγούσε την πρώτη κατηγορία του Ελληνικού βόλεϊ. Σε ένα παιχνίδι που έγιναν πάρα πολλά και έπαιξαν το ρόλο τους ώστε η ομάδα να μην

καταφέρει να πάρει το εισιτήριο της ανόδου.
Για τη χρονιά που πέρασε και την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Pre League μας μίλησε η Βίκυ Καραμπάτσου, η οποία έχει αναλάβει από το 2016 τα ηνία του τμήματος βόλεϊ και σε συνεργασία με τον Μπάμπη Μυτσκίδη, έχουν κάνει μεγάλο αγώνα για να κτίσουν μια ομάδα σε υγιείς βάσεις και να την κάνουν ανταγωνιστική σε όποια κατηγορία παίζει, αλλά και να κερδίζει το σεβασμό όλων, κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια της σεζόν που έφυγε.

Η παράγοντας του Απόλλλωνα ξεκίνησε με τον απολογισμό για την φετινή παρουσία της ομάδας στην Pre League.
“Η φετινή ήταν για μας μία εξαιρετική χρονιά αν αναλογιστούμε βέβαια το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο κορονοϊός με μία αγωνιστική απραξία τουλάχιστον 1,5 έτους”, ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε: “Ομως από πολύ νωρίς με το που ξεκίνησε η επαναδραστηριοποίηση μπήκαμε στο γήπεδο με τον βασικό κορμό αθλητριών με τον οποίον είχαμε συμφωνήσει και τις προσθήκες που έγιναν στη συνέχεια οι οποίες ήρθαν και ξεκινήσαμε την προετοιμασία από το Μάιο. Στην Α’ φάση του πρωταθλήματος συμμετείχαμε σε έναν βατό όμιλο, όπου τερματίσαμε πρώτοι. Στη συνέχεια δώσαμε περισσότερο το βάρος στον 3ο όμιλο που σχηματίστηκε από τις τρεις πρώτες ομάδες των δύο ομίλων της Α’ φάσης. Εκεί στόχος μας ήταν να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία.

Στην αρχή της χρονιάς ο προγραμματισμός ήταν με όλα αυτά τα παιδιά τα οποία είχαμε στην ομάδα να παραμείνουμε στην κατηγορία. Από τη στιγμή που αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο τέλος του πρώτου γύρου. Στο δεύτερο γύρο συμμετείχαμε στον όμιλο της ανόδου, όπου σκοπός μας ήταν να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Καταφέραμε να τερματίσουμε τρίτοι στο πρωτάθλημα βλέποντας ουσιαστικά την άνοδο στο τελευταίο ματς με το Αιγάλεω που όλη η Ελλάδα το είδε δια ζώσης από το live streaming που λειτουργούσε και αισθανθήκαμε ισχυρά αδικημένοι από το όλο αποτέλεσμα γιατί ήταν σαν να μας έκλεψαν τη μπουκιά από το στόμα”.

Η Καλαματιανή ομάδα από το 2016 και μετά έχει μια σταθερή και ανοδική πορεία και χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει επίπεδο. Σε ερώτηση μας που οφείλεται αυτό, η παράγοντας του Απόλλωνα, μας είπε: “Ο Απόλλωνας είναι μία ομάδα η οποία επαναδραστηριοποιήθηκε στο χώρο του βόλεϊ το 2014. Από το 2016 ανέλαβα την ομάδα και από την πρώτη στιγμή λοιπόν βάλαμε στα πλάνα μας και το σχεδιασμό μας για την επόμενη πενταετία είπαμε ότι θα το πάμε μέχρι τελευταίας ρανίδας. Δηλαδή ότι δεν ξεκινάμε κάτι το οποίο θα είναι ρουκέτα θα ξεκινήσει και θα σταματήσει. Αλλά να λειτουργήσουμε με πλάνο και πρόγραμμα για πάρα πολλά χρόνια. Ετσι λοιπόν αρχής γενομένης από το τοπικό πρωτάθλημα είπαμε κάθε χρόνο να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρουσία και παιχνίδι με το παιχνίδι βάζαμε τους στόχους μέχρι να τελειώσει η σεζόν.

Κάθε χρόνο λοιπόν μέχρι το 2018 ανεβαίναμε κατηγορία. Το 2018 ήμασταν στην Α2, όπου αγωνιστήκαμε για δύο χρόνια και το 2020-21 δεν παίξαμε λόγω του κορονοϊού. Την αγωνιστική σεζόν 2021-22 είμαστε στην Pre League κάτι το οποίο ήταν πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα μια επαρχιακή ομάδα να έχει καταφέρει τόσες ανόδους σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Η σταθερότητα λοιπόν όλης αυτής της πορείας ξεκινάει με το πλάνο, το οποίο είχαμε σχεδιάσει, εγώ με τον Μπάμπη τον Μυτσκίδη.

Ο προπονητής παίζει μεγάλο ρόλο, που είναι σταθερός όλα αυτά τα χρόνια ξέρει τι θέλει η διοίκηση και αντίστοιχα η διοίκηση γνωρίζει τα πλάνα και τα σχέδια του προπονητή. Μαζί συμβαδίζουμε σε αυτό, δουλεύουμε πάρα πολύ μέσα στο γήπεδο με παιδιά τα οποία έχουν όρεξη για διάκριση, αλλά και να δείξουν την αξία τους. Αυτό ακριβώς έχουμε καταφέρει να παίρνουμε από την κάθε αθλήτρια αυτό που πραγματικά μπορεί να προσφέρει, αυτό που δεν έχει δείξει σε άλλες αγωνιστικές χρονιές με άλλες ομάδες. Αυτό τους το βγάζει ο προπονητής με τη δουλειά και με τους συνεργάτες του μες στο γήπεδο και αυτό είναι το σημαντικότερο για μας.

Στα κλειδιά της επιτυχίας της ανοδικής πορείας όλα αυτά τα χρόνια θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει η σταθερότητα και οι άνθρωποι, που διαχειρίζονται την ομάδα αρχής γενομένης από τις διοικήσεις και όλους αυτούς που είναι κοντά στην ομάδα, οι φυσικοθεραπευτές, οι γυμναστές, όπου έχουμε μία ομάδα εξαιρετικά καλή, οι βοηθοί. Και ερχόμαστε στο καθαρά τεχνικό κομμάτι που είναι ο ίδιος προπονητής όλα αυτά τα χρόνια, ο οποίος γνωρίζει τι θέλει η διοίκηση και η διοίκηση γνωρίζει πολύ καλά τον προπονητή.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η σύνθεση της ομάδας με τις αθλήτριες, όπου έχουμε κρατήσει ένα βασικό κορμό όλα αυτά τα χρόνια και στο οποίο προσθέτουμε κάθε φορά νέα παιδιά με διάθεση και όραμα για διάκριση, με διάθεση να δουλέψουν πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο και με έντονο πάθος. Αυτό το πάθος λοιπόν είναι ένα στοιχείο το οποίο μας διακρίνει σαν ομάδα και θεωρούμαστε από τις ομάδες, οι οποίες δεν τα παρατάνε ποτέ εύκολα πάντα παλεύουν μέχρι τελευταία στιγμή και αυτό είναι κάτι το οποίο το έχει εμφύτευση ο προπονητής στις αθλήτριες.

Η διοίκηση είναι πάντα δίπλα στις αθλήτριες με οποιοδήποτε τρόπο πολλές φορές μία καλή παρέα, ένα καλό κρασί και ένα ωραίο γεύμα αξίζει πολλά περισσότερα από τα χρήματα τα οποία υπάρχουν στον αθλητισμό. Ετσι λοιπόν αυτή η ομάδα με τα χαμηλότερα μπάτζετ κάθε χρόνο έχει καταφέρει ακριβώς αυτό μία καλή παρέα, μία καλή σύνθεση μέσα στο γήπεδο με την πολλή δουλειά φέρνει τα καλά αποτελέσματα”.

Στη συνέχεια ζητήσαμε από την Βίκυ Καραμπάτσου, σε αυτά τα 5 χρόνια που είναι επικεφαλής του τμήματος βόλεϊ, αν έχει ξεχωρίσει κάποια παιχνίδια, τα οποία να έχει αποτυπωμένα στο μυαλό της και έχουν να κάνουν με την πορεία και την εξέλιξη της ομάδας και απάντησε: “Τη χρονιά 2017-2018 όταν η ομάδα αγωνιζόταν στη Β’ εθνική κατηγορία φτάσαμε να παίξουμε μπαράζ για πρόκριση στην Α2. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ήμασταν μπροστά με πάνω από 13 πόντους. Εκείνη τη σεζόν η ΕΣΠΕΠ ήταν η μοναδική περιφέρεια που έκανε αγώνες μπαράζ ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης 4άδας, ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο γιατί όλες οι άλλες περιφέρειες δεν έκαναν μπαράζ.

Εμείς λοιπόν αντιμετωπίζαμε την Ολυμπιάδα Πατρών σε ένα κομβικό ματς, στο οποίο τραυματίστηκε η Δήμητρα Νικολακοπούλου. Και ερχόμαστε τώρα σε αυτό που σας είπα πριν ότι μία υγιής ομάδα αντιμετωπίζει τα πάντα έτσι και σε αυτή την περίπτωση κλήθηκε να αντικαταστήσει τη Νικολακοπούλου, η Φωτεινή Αντωνοπούλου παίκτρια μας τότε που ήταν μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και είχε αποχωρήσει γιατί διάβαζε για να δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις. Ολη η ομάδα λοιπόν κατέθεσε μέταλλο και ψυχή και έγινε η ανατροπή μέσα εδώ στην Καλαμάτα που ήταν πολύ δύσκολο να γίνει η ανατροπή. Στο ματς οι Κοτσώρη και Ιωσηφίδου ήταν από τις πρωταγωνίστριες και έγινε η ανατροπή και προκριθήκαμε σε αγώνες μπαράζ για την άνοδο που έγιναν στην Κρήτη. Εκεί είχαμε μαζί μας και την Αντωνοπούλου και μάλιστα η ομάδα φρόντισε ώστε να είναι μαζί στην αποστολή η καθηγήτρια που τις έκανε φροντιστήρια για να μην αισθανθεί σε καμία περίπτωση ότι ο χρόνος που θα διαθέσει για την ομάδα θα τη φέρει πίσω στο όνειρό της και στην εξέλιξη της σαν φοιτήτρια. Στην Κρήτη λοιπόν καταφέραμε να πάρουμε την άνοδο στην Α2.

Το επόμενο ματς που μου έχει μείνει χαρακτηριστικά στη μνήμη μου είναι οι δύο αναμετρήσεις με τα Πεύκα, το ένα στη Θεσσαλονίκη όπου ενώ χάναμε 1-0 το ανατρέψαμε και πήραμε τη νίκη με 3-1, καθώς και το αμέσως επόμενο ματς, που έγινε εδώ στην Καλαμάτα. Πάλι χάναμε με 2-0 και καταφέραμε να το ανατρέψουμε και να κερδίσουμε 3-2. Σε αυτά τα παιχνίδια η ομάδα έδειξε μέταλλο, ψυχή, πάθος, εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στον προπονητή και οι αθλήτριες έκαναν την ανατροπή. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας χαρακτηρίζει σαν ομάδα όλα αυτά τα χρόνια ότι είμαστε η ομάδα των ανατροπών.

Το έχω δηλώσει ξανά στο παρελθόν, δεν καταθέτουμε τα όπλα πότε, πιστεύουμε στα παιδιά όσα είναι στην ομάδα και τη συνθέτουν και αυτά πιστεύουν σε μας. Είναι μία αμφίδρομη σχέση, μία υγιή σχέση που θεωρώ ότι δεν υπάρχει εύκολα σε άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Οπως είπα αυτό είναι κάτι το οποίο μας χαρακτηρίζει, μας το αναγνωρίζουν όλοι και έχουμε κερδίσει και το σεβασμό και το θαυμασμό όλου του Ελληνικού βολεϊκού κόσμου.

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι η ομάδα χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη από το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλους ανθρώπους, φορείς και μη ώστε να συνεχίσει η ομάδα το έργο της. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς και τις επιχειρήσεις που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα”.

Να παραμείνει ο βασικός κορμός

Στο βασικό κορμό που έχει φτιάξει τα τελευταία χρόνια θα στηριχθεί ο Απόλλωνας και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Από εκεί και πέρα θα γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί δυνατή και ανταγωνιστική τη νέα σεζόν.

Για το σχεδιασμό ενόψει της ερχόμενης χρονιάς η παράγοντας της Καλαματιανής ομάδας τόνισε: “Είμαστε έτοιμοι, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την κατηγορία που θα αγωνιζόμαστε. Εχοντας ως δεδομένο ότι θα είμαστε στην ίδια κατηγορία έχουμε ξεκινήσει ήδη το σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Από την επόμενη εβδομάδα λοιπόν θα μιλήσουμε με όλες τις αθλήτριες οι οποίες ήταν στο δυναμικό της ομάδας και θα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα όσον αφορά το ποιες θα παραμείνουν και ποιες θα είναι εκτός.

Σκοπός και στόχος μας, όπως έχουν δείξει όλα τα χρόνια λειτουργίας της ομάδας, είναι και την επόμενη χρονιά να ξεκινήσουμε με ένα βασικό κορμό, που θα αποτελείται από αθλήτριες, οι οποίες είναι όλα αυτά τα χρόνια μαζί μας και κλασικά θέλουμε να είναι γιατί πιστεύουμε πάρα πολύ στους ανθρώπους τους στηρίζουμε και αντίστοιχα μας στηρίζουν.

Από κει και πέρα θα γίνουν οι κατάλληλες προσθήκες και σε θέσεις ,τις οποίες η ομάδα πόνεσε την προηγούμενη σεζόν και θεωρώ ότι και αυτή η χρονιά θα είναι μία εξίσου καλή χρονιά. Δεν μπορώ να μιλήσω αυτή τη στιγμή αν στόχος είναι η άνοδος και λοιπά. Ποτέ δεν μας αρέσει να βάζουμε μεγάλους στόχους, θέλουμε να βλέπουμε σε ποια αγωνιστική κατάσταση είμαστε εμείς κάθε φορά που παίζουμε και ο στόχος μένει μόνο καθαρά για το επόμενο παιχνίδι τίποτα άλλο”.