Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 14:23

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ: “Υπήρχε απογοήτευση για το πως διαχειρίζεται κάποιος το προσωπικό του”

Γράφτηκε από τον
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ: “Υπήρχε απογοήτευση για το πως διαχειρίζεται κάποιος το προσωπικό του”

Νέο κεφάλαιο σε ότι αφορά την ενασχόληση του με το βόλεϊ ανοίγει φέτος ο Παναγιώτης Χανδρινός.

Υπηρέτησε το βόλεϊ ως αθλητής για 17 χρόνια και στη συνέχεια ως διαιτητής για μία 20ετία. Πριν από λίγο καιρό ανέλαβε τη θέση του τιμ μάνατζερ στη γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Απόλλωνα Καλαμάτας. Παράλληλα αναμένεται να προσφέρει και τις υπηρεσίες του και από τη θέση του προπονητή στα αναπτυξιακά τμήματα, καθώς διαθέτει δίπλωμα προπονητή.
Ο τιμ μάνατζερ του Απόλλωνα δέχτηκε με χαρά να μας μιλήσει για το νέο του ρόλο, και πως θα βοηθήσει με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει όλα τα χρόνια που ασχολείται με το βόλεϊ. Επίσης μίλησε για την απόφαση του να εγκαταλείψει τη διαιτησία, αλλά και για περιστατικά που έζησε ως αθλητής και διαιτητής.

- Ανοίγετε ένα νέο κεφάλαιο στην ενασχόληση σας με το βόλεϊ. Τι σας έκανε να πάρετε αυτή την απόφαση;

“Ενα κεφάλαιο διάρκειας 20 ετών περίπου έλαβε τέλος. Ενα άλλο παίρνει τη θέση του έτσι ώστε να συνεχίσω να ασχολούμαι με το άθλημα που υπηρέτησα ως αθλητής, ως διαιτητής, αλλά και ως φίλαθλος. Προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να είμαι δίκαιος και με την παρουσία μου στο γήπεδο να εμπνέω εμπιστοσύνη στους αθλητές παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις.
Παρακάτω παραθέτω ένα τμήμα της εισαγωγής του κανονισμού το οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν οι νέοι διαιτητές. Εγώ προσπαθούσα να το ακολουθήσω κατά γράμμα. Ελπίζω να τα κατάφερα.
Η ουσία του να είναι κάποιος καλός διαιτητής έγκειται στην έννοια της δικαιοσύνης και της συνέπειας (το γεγονός ότι ο διαιτητής βρίσκεται στο μέσο των 2 γηπέδων συμβολίζει από μόνο του την ισορροπία). Αυτές οι δύο έννοιες επιτρέπουν στους παίκτες να εμπιστευτούν τις αποφάσεις των διαιτητών. Ωστόσο, ο διαιτητής θα πρέπει να διευκολύνει το παιχνίδι για τις ομάδες, όχι απλά να το ελέγχει, θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με τον μαέστρο μιας ορχήστρας παρά με ένα δικτάτορα, θα πρέπει να είναι ικανός να προάγει και να προωθεί το άθλημα παρά να παρουσιάζεται σαν ένας “αποτελεσματικός” τιμωρός”.

- Τι σας έκανε να πάρετε αυτή την απόφαση; Ηταν κάτι ξαφνικό ή ήρθε μετά από αρκετή σκέψη;

Μια τέτοια απόφαση, δηλαδή να σταματήσω κάτι όπου ήμουν ενεργός 20 χρόνια περίπου και στο ανώτερο Εθνικό επίπεδο, μόνο ξαφνικό δεν ήταν. Ισως ήταν ξαφνικό για τις επιτροπές διαιτησίας, είτε της ΕΟΠΕ, είτε της ΕΣΠΕΠ, ακόμα και στο σύνολο των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη απόφαση την επεξεργαζόμουν στο μυαλό μου σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας σεζόν. Οι μόνοι που γνώριζαν τις προθέσεις μου ήταν η οικογένεια μου και μόνο. Ναι, υπήρχε απογοήτευση για το πως διαχειρίζεται κάποιος το προσωπικό του κι εγώ δεν θα ήθελα να είμαι μέρος της κακής, κατά την άποψή μου, διαχείρισης”.

- Με το κεφάλαιο διαιτησία έχετε τελειώσει;

“Ναι. Εκλεισε ένα τεράστιο κεφάλαιο όπου η συγκεκριμένη ενασχόλησή, μου έμαθε να μπορώ να χειρίζομαι καταστάσεις με ηρεμία και διαύγεια όχι μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων μου αλλά και στην οικογενειακή – προσωπική ζωή μου”.

- Αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω τι είναι αυτό που θα κρατούσατε χαραγμένο στη μνήμη σας από την έως τώρα διαδρομή σας στο βόλεϊ;

“Ως αθλητής αυτό που θυμάμαι είναι ένα παιχνίδι εκτός έδρας, που έδωσε η ΓΕΜ στη Ηλιούπολη. Το ματς είχε τελειώσει και εμείς πήγαμε στα αποδυτήρια να αλλάξουμε και να ετοιμαστούμε για την επιστροφή. Οσο ήμασταν στα ντουζ ήρθε ο διαιτητής και μας ενημέρωσε πως το παιχνίδι δεν είχε ολοκληρωθεί και έπρεπε να παιχθεί ο τελευταίος πόντος. Ετσι φορέσαμε τη στολή και με τις σαπουνάδες σχεδόν βγήκαμε στον αγωνιστικό χώρο για να παίξουμε τον τελευταίο πόντο.
Σαν διαιτητής κάθε παιχνίδι που πήγαινα να παίξω ήταν ξεχωριστό, είτε ήταν για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, είτε αγώνες μεγαλύτερων κατηγοριών, είτε για τη Volley League. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν κλήθηκα να διαιτητεύσω αγώνες εθνικών ομάδων για το βαλκανικό πρωτάθλημα νεανίδων στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης”.

Ως τιμ μάνατζερ, ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας;

“Οι αρμοδιότητες ενός τιμ μάνατζερ είναι πολύπλευρες. Στην ουσία είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της ομάδας των προπονητών και των αθλητριών με τη διοίκηση. Βρίσκομαι σε ένα σύλλογο όπου εξελίσσεται κάθε σεζόν προπονητικά, διοικητικά, άρα και αγωνιστικά, με σκοπό να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Απόλλων Καλαμάτας και το γυναικείο τμήμα του, μου έδωσαν την ευκαιρία να είμαι μέλος αυτής της ομάδας και εάν μπορώ να εξελίξω το δίπλωμα προπονητή το οποίο κατέχω. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμάτας για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου”.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Χανδρινός 51 ετών είναι παντρεμένος με την Ολγα Βλαχούλη με την έχουν αποκτήσει τρία παιδιά τον Σπύρο, τον Αρη και τη Μαρία. Και τα τρία παιδιά ακολουθούν το δρόμο των γονέων τους, ασχολούνται ενεργά με το βόλεϊ. Τα δύο αγόρια αγωνίζονται σε ομάδες της Volley League, ο Σπύρος στον Ολυμπιακό (που φέτος έκανε το νταμπλ, κατακτώντας πρωτάθλημα και κύπελλο), ο Αρης στο Μίλωνα και η νεαρή Μαρία έχει κάνει τα πρώτα της βήματα ως αθλήτρια του Μεσσηνιακού.
Ο τιμ μάνατζερ του Απόλλωνα, ξεκίνησε να ασχολείται με το βόλεϊ ως αθλητής από το αναπτυξιακό τμήμα και μετά στην ανδρική ομάδα της ΓΕΜ, όπου αγωνίστηκε από το 1985 έως το 2002. Το 2001 αποφοίτησε από τη σχολή διαιτησίας, η οποία έγινε στη Καλαμάτα και από το 2003 έως 2023 ήταν εν ενεργεία διαιτητής. Για μία 10ετία από 2013-2023 διετέλεσε διαιτητής στη Volleyleague Ανδρών. Πλέον εδώ και τρεις εβδομάδες έχει αναλάβει τη θέση του τιμ μάνατζερ στο γυναικείο τμήμα του Απόλλωνα Καλαμάτας.