Πέμπτη, 02 Ιανουάριος 2014 11:27

Τότε η επανεκκίνηση, τώρα η επιβεβαίωση!

Γράφτηκε από τον
Και τώρα αρχίζουν... τα δύσκολα! Τώρα αρχίζει πραγματικά η Ευρωλίγκα, για όλους τους συλλόγους που θα παρελάσουν από το Top-16, διεκδικώντας ένα εισιτήριο, από τα 4 διαθέσιμα, για τα play-offsτης διοργάνωσης.
Με προτίμηση, ασφαλώς, στα πρώτα δύο, που φέρουν το πλεονέκτημα των τριών παιχνιδιών εντός έδρας και, αντιθέτως, των δύο εκτός. Αυτό ισχύει, ασφαλώς, και για τις ελληνικές ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να εκκινεί σήμερα στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, τη δεύτερη μέρα του 2014, με αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο, στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (21:30, Novasports 3). Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι «Πράσινοι», παρά τον κάτω του μετρίου πρώτο γύρο που πραγματοποίησαν, εισέρχονται απόψε στο παρκέ με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία, ίσως και από θέση ισχύος. Κι αυτό μάλλον ισχύει ασφαλώς λόγω της νίκης επί του Ολυμπιακού.  «Άρα, αυτό το παιχνίδι είναι ίσως η ευκαιρία που ψάχνει ο Παναθηναϊκός για να επανέλθει στον «αφρό», μετά από τόση αμφισβήτηση που έχει δεχθεί όλον αυτόν τον καιρό», είχαμε γράψει λίγες ώρες πριν το ντέρμπι «αιωνίων» για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, αναλύοντας τα μεγάλα κίνητρα των παικτών του Πεδουλάκη προκειμένου να κερδίσουν εκείνο το παιχνίδι, όπως κι έγινε. Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, όμως, στο σημερινό παιχνίδι, καθιστώντας το και αυτό ένα «στοίχημα» για τον προπονητή και του παίκτες του Αθηναϊκού Συλλόγου. Το, κερδισμένο εν τέλει, ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, θεωρείται ως ένα παιχνίδι επανεκκίνησης για την ομάδα. Ένα παιχνίδι που θα αποτελέσει την ευκαιρία να δουλέψει με πολύ λιγότερο άγχος και με όλους σχεδόν τους παίκτες στη διάθεση του Έλληνα κόουτς, με τη σκληρότατη και ενίοτε αρκετά άδικη κριτική να έχει «κωπάσει» πλέον. Μία νίκη που θα την έκανε πια να αλλάξει «ρότα», και να κατευθυνθεί από αυτήν της «μιζέριας περί του πάγκου», που είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα πριν τον νικηφόρο ημτελικό, σε αυτήν της «γαλήνης», των επιτυχιών, με ακόμη περισσότερες πειστικές νίκες και μία ευνοϊκή πρόκριση. Τέλος, όλα αυτά, σε συνδυασμό με βελτιωμένες εμφανίσεις, «εμποτισμένες» με διάρκεια, σταθερότητα και μικρή απόκλιση μεταξύ του «καλού» και του «κακού» της εαυτού, στοιχεία που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι.

Με λίγα λόγια, ο Πεδουλάκης και οι καλαθοσφαιριστές του αναζητούν απόψε στην Αθήνα, αλλά και τις επόμενες αγωνιστικές, με πρώτο πολύ μεγάλο «τεστ» το ματς στην Πόλη με την Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς την 4η αγωνιστική, την επιβεβαίωση ότι η ηρωική εμφάνιση και πρόκριση επί των «Ερυθρολεύκων» δεν είναι απλώς η παρένθεση στο διόλου ικανοποιητικό πρώτο κομμάτι της φετινής σεζόν, αλλά η απαρχή ενός καλύτερου και πιο αισιόδοξου μέλλοντος, και σε θέμα αποτελεσμάτων αλλά και σε θέμα εμφανίσεων, σε αυτήν, τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων, με πρώτο στόχο τον τίτλο του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Άρη στο Ηράκλειο.Σε αυτόν τον «ύπουλο», επίσης αγχωτικό, δρόμο, μέχρι να επιβεβαιωθεί δηλαδή ότι όντως η ομάδα από εδώ και στο εξής θα βαδίζει καλύτερα στο υπόλοιπο της χρονιάς, έχει βεβαίως αρκετά στοιχεία που μπορούν να τη στηρίξουν και να την οδηγήσουν στην επίτευξη των επιδιώξεών της.

Αρχικά, όπως επισημάναμε πολλάκις, είναι ασφαλώς η ψυχολογική ώθηση που λαμβάνει με την νίκη επί του Ολυμπιακού, καθώς και ο χρόνος και η ηρεμία που απέκτησε για να εργαστεί σκληρά πάνω στις αδυναμίες της, γνωρίζοντας ότι εμφανίσεις σαν αυτές που έκανε στην φάση των ομίλων, δε θα συγχωρεθούν στο Top-16. Παρενθετικά, αυτό ισχύει και για την ομάδα του Μπαρτζώκα, η οποία μπαίνει σε βαθύ προβληματισμό μετά τη διάλυση του αήττητού της και 2 συνεχείς ήττες (Παναθηναϊκός, ΚΑΟΔ), πριν το πρώτο μεγάλο της ματς στην Ευρωλίγκα, με αντίπαλο την Φενέρ!

Έπειτα, χάρη στο γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι παίκτες είναι ετοιμοπόλεμοι για τη δύσκολη δεύτερη φάση. Μόνο ο Ούκιτς παραμένει εκτός δράσης, από όσο ξέρω τώρα που γράφω το άρθρο (31/12), και αναμένεται να επανέλθει σύντομα. Άρα, λίαν συντόμως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο Πεδουλάκης θα έχει στη διάθεσή του όλους τους 12 βασικούς του παίκτες για πρώτη φορά την φετινή σεζόν, μετρώντας χρονικά από το ξεκίνημα της προετοιμασίας! Γεγονός σπάνιο, αν όχι μοναδικό, με τον κόουτς να έχει «πονοκέφαλο» για σχεδόν 5 μήνες συνεχόμενα! Και, σίγουρα, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο Παναθηναϊκός δεν έβγαζε τη δουλειά που κάνει τις προπονήσεις στο γήπεδο, ήταν αυτός, καθώς, ειδικά στο μπάσκετ, δεν μπορεί εύκολα να δουλέψεις όταν δεν είναι ποτέ όλοι οι παίκτες διαθέσιμοι. Γιατί δε γίνεται να βγάζεις μόνο σε δύο-τρία από τα φετινά σου 12 απαιτητικά παιχνίδια (ντέρμπι και πρώτη φάση Ευρωλίγκας), στοιχεία όπως ενέργεια, δύναμη, ταχύτητα, σκληρή και γρήγορη άμυνα, λύσεις αρκετές στην επίθεση πλην του μακρινού σουτ, κι ας είσαι στην αρχή μόλις της σεζόν.

Αργότερα, είναι η διάθεση και η θέληση πια των ανθρώπων του αγωνιστικού τμήματος της ομάδας να επιβεβαιώσουν αυτήν την νίκη με τον Ολυμπιακό, συνεχίζοντας ακόμη καλύτερα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Λάσμε δήλωσε το εξής, δείχοντας την αποφασιστικότητα που υπάρχει στις τάξεις της ομάδας: «Τώρα πρέπει να παίξουμε καλά»! Τελικά, αργά ή γρήγορα έρχεται η απορία: Μήπως, σε περίπτωση που οι «Πράσινοι» φτάσουν στο τέλος να διεκδικήσουν ή και να κατακτήσουν την φετινή Ευρωλίγκα, μνημονεύσουμε το ματς της 23ης/12/2013, ως ένα από τα πιο σημαντικά, αν όχι το πιο σημαντικό της φετινής σεζόν, για τους ήδη γνωστούς λόγους; Μάλλον ναι, αλλά πρέπει να περιμένουμε πολύ μέχρι να καταστήσουμε σίγουρο αυτό το συμπέρασμα.
Σε τελικό στάδιο, έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει αυτήν την ανοδική πορεία που τόσο επιθυμεί, στις πρώτες 3 αυτές αγωνιστικές, με αντιπάλους που χαρακτηρίζονται «του χεριού του»! Με την Αρμάνι που βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο αλλαγής νοοτροπίας από «ομάδα εγωϊστών» σε καλά οργανωμένο σύνολο, με τον Μπάνκι (όπως και ο Ομπράντοβιτς) να είναι λογικά ανήσυχος αν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο με τόσους παίκτες που παίζουν μονάχα για τον εαυτό τους! Με τη Λαμποράλ που, μόνο αν δει κανείς ότι έχει κόουτς τον Σκαριόλο και τα δύο ματς στον πρώτο γύρο με τους «Πρασίνους», καταλαβαίνει πού μπορεί να (μην) φτάσει στο δεύτερο γύρο. Τέλος, την Αναντολού Εφές του φερέλπιδος μεν Αγγέλου και αρκετών προικισμένων παικτών, αλλά όυσα σε καθεστώς αβεβαιότητας.
 Πριν το ματς με την Φενέρ, ο βαθμολογικός πίνακας μπορεί να γράψει ένα πολύ ωραίο 3-0 για τον Παναθηναϊκό και, επακόλουθα, να προσφέρει την εξάλειψη όποιων «σύννεφων» αμφισβήτησης, συν την αισιοδοξία για καλύτερες μέρες για την ομάδα. Κι αυτό, εν όψει κι άλλων κρίσιμων «μαζεμένων» ματς, όπως την 5η αγωνιστική στο Ο.Α.Κ.Α. με Μπαρτσελόνα και την 7η πάλι σε αυτό το παρκέ με τον Ολυμπιακό, κάτι που μπορεί να δώσει κι ένα πολύ καλό σκορ στον πρώτο γύρο, με ικανοποιητικές διαφορές στα σκορ των πρώτων αυτών ματς.

Γι’ αυτό το ματς το αποψινό, όπως και όλος ο πρώτος γύρος του Top-16, είναι συνολικά η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού να αποδείξει ότι πραγματικά στο Κύπελλο έγινε η επανεκκίνηση και να καταφέρει να πάρει, χωρίς να το περιμένει κανείς πριν από το ματς εκείνο, τη θέση ισχύος που αναφέραμε στην  αρχή. Εν ολίγοις, να τα φέρει όλα «τούμπα» υπέρ του και να γίνει αυτός το «αφεντικό»!