Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 10:03

Το «βήμα» για ανασυγκρότηση

Γράφτηκε από τον
Το «βήμα» για ανασυγκρότηση

Όσο κι αν βλέπαμε ότι ο Ολυμπιακός, παρά το υπέροχο αήττητό του, είχε εμφανίσει αρκετά προβλήματα στο παιχνίδι του, εξαιτίας των οποίων θα μπορούσε, αν ήταν κάποια άλλη ομάδα στη θέση του, να έχει κάνει ήδη 2-3 ήττες στους ομίλους της Ευρωλίγκα, πριν τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, δε θα μπορούσαμε ωστόσο να φανταστούμε τόσο άσχημη συνέχεια! Ήδη, οι «Ερυθρόλευκοι», μαζί με τον ημιτελικό εκείνο, για τον οποίο απ’ ότι φαίνεται να λύνεται η απορία μας, καθώς όντως φαίνεται καθοριστικός μέχρι στιγμής στη μετέπειτα πορεία των δύο ελληνικών ομάδων, έχουν 5 ήττες σε 8 ματς!


 
Ήδη έχασαν το Κύπελλο (η μικρότερη απώλεια βέβαια), χάνουν το πλεονέκτημα της έδρας εν όψει των τελικών της Basket League (ούτε μικρή ούτε μεγάλη απώλεια αν αλλάξει την νοοτροπία με την οποία αγωνίζεται στο Ο.Α.Κ.Α. και αν αναλογιστούμε όσα κατάφερε η μεγάλη αυτή ομάδα τα τελευταία 2.5 χρόνια) και βρίσκεται στο 1-2 ρεκόρ στο Top-16 της Ευρωλίγκα, ενώ επίκειται η γνωστή για τους Έλληνες «επικίνδυνη αποστολή» στη Βιτόρια (αρκετά δύσκολη, πλην αναστρέψιμη η κατάσταση)!
 
Μία νίκη επί του Παναθηναϊκού, και μάλιστα στο Ο.Α.Κ.Α., κι ας μην ήταν το ματς αυτό πιο κρίσιμο από το αποψινό, θα αποτελούσε μία σημαντική «ένεση ηθικού» πριν την επίσκεψη στη Χώρα των Βάσκων. Όμως, είχαμε μιλήσει τη Δευτέρα και επαναλαμβάνουμε την άποψή μας σχετικά με την «αχίλλειο πτέρνα» της ομάδας του Μπαρτζώκα όταν παίζει εκεί: «…αν πηγαίνεις στο Ο.Α.Κ.Α. για να… διαμαρτυρηθείς… και όχι για να παίξεις μπάσκετ, καλό είναι να ξέρεις ότι έχεις ήδη χάσει.»
 
Ο Ολυμπιακός, και ειδικά ο προπονητής του, μπήκαν άλλη μία φορά με αυτήν την νοοτροπία και, όπως αναμενόταν, έχασαν. Με 48 πόντους, ελάχιστους παίκτες να είναι παρόντες «ψυχή τε και σώματι» στο παρκέ (Λοτζέσκι, Πρίντεζης, Σίμμονς, Ντάνστον), το μεγάλο σου αρχηγό σε μία από τις πιο άθλιες βραδιές της καριέρας σου, κι εσένα να είσαι συνεχώς με σηκωμένα τα χέρια περιμένοντας κάποιο σφύριγμα για να διαμαρτυρηθείς, κι ας έχει δίκιο ο διαιτητής, τότε εξυπακούεται πως δε θα κερδίσεις. Όπως και εννοείται ότι έτσι δε βοηθάς την ομάδα σου!
 
Με αυτόν τον τρόπο, ο κατά τα άλλα αξιότιμος και αξιοσέβαστος για όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα, ειδικά από τη στιγμή που ανέλαβε τον Ολυμπιακό, κύριος Μπαρτζώκας, την οδηγεί ο ίδιος με μαθηματική ακρίβεια προς την ήττα! Ο Παναθηναϊκός τον κέρδισε με 58 πόντους, κι αυτός άλλη μία φορά είδε την ομάδα του να σκοράρει κάτω από 50, σκορ με το οποίο χάνεις και από παιδική ομάδα μπάσκετ! Με την πρακτική αυτήν, αποσυντονίζει ο ίδιος τους παίκτες του από όσα συμβαίνουν στο παρκέ και τους περνά μία νευρικότητα ανάλογη με της περσινής σεζόν στην Ευρωλίγκα, που αρκετές φορές κόντεψε να κοστίσει το μέλλον του Ολυμπιακού σε εκείνη τη διοργάνωση. Αποτελούσε έναν κύριο λόγο που η ομάδα έκανε 4 φορές «κοιλιά» μέσα στη διοργάνωση, ενώ όταν απώλεσε την νευρικότητα αυτήν, κέρδισε με τρόπο υπέρλαμπρο και θεαματικό τα δύο θεωρητικά μεγαλύτερα φαβορί του περσινού Final-4 (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ).
 
Σε κάθε περίπτωση και σε κάθε δυσκολία, ο προπονητής είναι αυτός που οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία, σύνεση και να περάσει στους παίκτες με ακόμη πιο μεγάλη έμφαση το πνεύμα ηρεμίας και ομόνοιας που χρειάζονται, ώστε να περνούν το γρηγορότερο δυνατόν τις αναπόφευκτες κρίσεις μέσα στην αγωνιστική χρονιά. Αυτός είναι ο ρόλος του Μπαρτζώκα τούτη τη στιγμή και οφείλει να τον καταλάβει και να τον αναλάβει, διότι με τα «ηλίου φαεινότερα» νεύρα που παρουσιάζει, όπως βλέπουμε και βλέπει και ο ίδιος, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν έρχεται!
 
Αυτός είναι, με λίγα λόγια, αυτός που πρέπει πρώτος, με επόμενο τον «ντεφορμέ» αρχηγό Βασίλη Σπανούλη, να δώσουν το «έναυσμα» για ανασυγκρότηση και αντεπίθεση, ώστε να γυρίσει πλέον αυτή η δυσμενής κατάσταση υπέρ της ομάδας τους. Και τι πιο ιδανικό από μία νίκη στη Βιτόρια, μία από τις πιο δύσκολες έδρες όλων των εποχών για τις ελληνικές ομάδες. Αν το καταφέρει, σε συνδυασμό με άλλες δύο νίκες στην έδρα του με Μάλαγα και Εφές, ο Ολυμπιακός θα πάει με άλλη ψυχολογία στο Ο.Α.Κ.Α. να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο τέλος του πρώτου γύρου και να αντιστρέψει το τωρινό αρνητικό του ρεκόρ. Μία νίκη στην «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα», δηλαδή, δεν είναι μόνο η επιστροφή στις νίκες, αλλά ενδεχομένως και η επιστροφή στη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος της έδρας. Άλλωστε, με 1-3 ρεκόρ πέρυσι κατάφερε να το κατακτήσει. Έστω κι αν το επίπεδο ανταγωνισμού είναι φέτος πιο υψηλό, κάτι τέτοιο επαναλαμβάνεται, καθώς όλοι μπορούν να τους νικήσουν όλους, με αποτέλεσμα να έχουν όλοι απώλειες κάποια στιγμή. Επομένως, το καλό «βήμα» για τον Ολυμπιακό προς την «επαναφορά» του είναι αυτό το ματς, που θα ανατρέψει την ψυχολογία του σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 
Τη Λαμποράλ τη γνωρίζουμε (την Μπαρτσελόνα και την Εφές, λόγω του ματς πρωταθλήματος, δεν προλάβαμε να τις αναλύσουμε, αυτό θα γίνει όταν έρθει η ώρα για τα ματς σε Ο.Α.Κ.Α. και Σ.ΕΦ. αντίστοιχα). Την είδαμε και την αναλύσαμε ήδη 3 φορές, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Καιρός είναι να ακολουθήσει τα ίδια βήματα και ο «αιώνιος» αντίπαλός του, που ιδίως στη Βιτόρια είναι συγκεκριμένα! Γιατί δε θα ναι απλά για καλό, αλλά για την ανατροπή των δεδομένων που μπορεί να επιτύχει μέσω αυτού του ματς. Και την έχει ανάγκη τώρα!

Ραφαήλ Αλαγάς