Παρασκευή, 21 Ιούνιος 2019 19:04

Γκάλης: «Δεν τιμάει το άθλημα να μην κατεβαίνουν ομάδες στους αγώνες»

Γράφτηκε από τον

Ο Νίκος Γκάλης έκανε το... τζάμπολ του Galis Basketball 3on3, στη Ρόδο και μεταξύ άλλων επεσήμανε πως δεν τιμάει το μπάσκετ να μην κατεβαίνουν οι ομάδες στους αγώνες.

O θρύλος του ελληνικού μπάσκετ Νίκος Γκάλης, ο αρχηγός της «χρυσής» ομάδας του 2005 Μιχάλης Κακιούζης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε θέματα αθλητισμού Νίκος Νικολής και ο γενικός διευθυντής του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ Στέφανος Τσίμπης, βρέθηκαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μίλησαν για το μεγάλο αθλητικό γεγονός που διεξάγεται στη Ρόδο, ενώ μοιράστηκαν και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν!

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Γκάλης:

«Καταρχήν σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στους χορηγούς και σε όσους συμμετέχουν στη διοργάνωση αυτού του event. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στη Ρόδο, που είναι η πατρίδα του πατέρα μου. Θεωρώ ότι η επιτυχία του τουρνουά στη Ρόδο και στην Κω θα είναι δεδομένη και πως θα συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα. Χαίρομαι να βλέπω τα παιδιά να παίζουν στους δρόμους και όχι μόνο στα κλειστά. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησα και εγώ να παίζω μπάσκετ, στο δρόμο».

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης τόνισε: «Για μένα αυτά είναι πράγματα που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε, είναι αστεία. Δεν τιμάει το άθλημα, να μην κατεβαίνουν οι ομάδες στους αγώνες. Θα ήθελα να ήταν όλα ομαλά, να πηγαίνουν οι οικογένειες στο γήπεδο, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Σαν θέατρο. Δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος για να νικήσεις, πρέπει να υπάρχει fair-play».

Όσον αφορά για τον αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο πλαίσιο του Galis Basketball 3on3 και θα καλυφθεί και τηλεοπτικά από την ΕΡΤ2, ο Έλληνας Hall of Famer μίλησε με συγκινητικά λόγια:

«Είναι πολύ σημαντικό για αυτά τα παιδιά που αγαπάνε το άθλημα, να έχουν την ευκαιρία να αγωνίζονται σε τέτοιες διοργανώσεις. Έχω στηρίξει αυτά τα παιδιά. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ και θαυμάζω τη δύναμή τους. Οι αθλητές αυτοί δείχνουν τεράστια θέληση και μαχητικότητα και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Εγώ τους το έχω πει προσωπικά. Εγώ σας θαυμάζω. Εσείς είστε οι ήρωες. Πιο πολύ από εμάς. Εσείς είστε οι ήρωες».

Από τη μεριά του, ο Μιχάλης Κακιούζης μίλησε με θαυμασμό για τον Νίκο Γκάλη και μοιράστηκε ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν:

«Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε να παραβρεθώ στο event. Εγώ είμαι… παιδί του Νίκου Γκάλη και ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ χάρη σε εκέινον και τα άλλα παιδιά του ‘87. Οι μοναδικές εικόνες που είχα από το μπάσκετ, ήταν εκείνοι. Μετά από κάθε παιχνίδι του, ξεπατικώναμε τις κινήσεις που έκανε μέσα στο γήπεδο. Το όνειρο μας ήταν να μπορέσουμε να κάνουμε έστω και στο ελάχιστο αυτό που έκανε ο Νικ, ο οποίος είναι ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών στην Ελλάδα. Είναι παράδειγμα για μας και είναι τεράστια τιμή για μένα να μιλάω μαζί του, να τον ακουμπάω, όπως κάνουν τα παιδάκια. Γιατί, δίπλα του νιώθω κι εγώ σαν παιδάκι».

Μάλιστα, ο Μιχάλης Κακιούζης στάθηκε και σε μια ιστορία που αποτελεί παράδειγμα της αφοσίωσης που έδειχνε ο Γκάλης στην προπόνηση και που του έχει μέινει αξέχαστη:

«Το 1993 ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τον Νίκο Γκάλη ζωντανά στη ζωή μου. Κάναμε προπόνηση με την Εθνική Παίδων στη Γλυφάδα και ο Νικ τότε αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό. Είχαν παίξει αγώνα την προηγούμενη ημέρα και έκαναν αποθεραπεία, πριν ξεκινήσουμε εμείς την προπόνησή μας. Όλοι οι αθλητές έκαναν διατάσεις, ή όποια άλλη άσκηση ήθελε ο καθένας για να χαλαρώσει το κορμί του από τον αγώνα. Ο Νικ λοιπόν έτρεχε γύρω γύρω, σε ρυθμό γρήγορου τζόκινγκ, το οποίο αν ακολουθούσα εγώ θα…πέθαινα! Όταν σταμάτησε, έβγαλε τη φανέλα και βλέπω ότι φοράει ένα γιλέκο 20 κιλών. Αυτή ήταν η προπόνηση που έκανε μετά από τον αγώνα, για αποθεραπεία. Όταν βλέπεις να κάνει αυτά τα πράγματα ο Νικ, δε μπορείς παρά να μην κάνεις εσύ τα ίδια και περισσότερα για να τα καταφέρεις».

Όταν ρωτήθηκε για το που ήταν το βράδυ της 14ης Ιουνίου του 1987, ο Μιχάλης Κακιούζης είπε:

«Έξω ήμουν και έπαιζα ποδόσφαιρο. (γέλια) Πλάκα κάνω. Ήμουν σπίτι μου στο μπαλκόνι και έβλεπα μπάσκετ όπως όλη η Ελλάδα. Όχι μόνο εκείνη την ημέρα, όλο το τουρνουά. Στο τέλος, έτρεχα πέρα δώθε στο σπίτι σαν τρελός. Δε νομίζω να υπήρχε Έλληνας εκείνη τη μέρα που να έμεινε μέσα στο σπίτι».

Παράλληλα, σε ερώτηση για την κατάσταση του ελληνικού μπάσκετ το τελευταίο διάστημα, τόνισε:

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει, όχι μόνο στο μπάσκετ. Tο έχουμε δει σε όλα τα αθλήματα. Σαφώς και υπάρχει λύση. Οι ειδικοί που θεωρούνται πιο έξυπνοι από εμάς και είναι στα ανώτερα κλιμάκια, έχουν τις λύσεις… Αν δεν τις έχουν, προφανώς κάτι κάνουν λάθος.

Το να μην κατεβαίνουν οι ομάδες να παίζουνε, να υπάρχει μουρμούρα, γκρίνια και απειλές, είναι λάθος γενικότερα. Υπάρχουν άλλα προβλήματα στη ζωή, πραγματικά προβλήματα, όχι αυτά. Εγώ όλα αυτά τα εκλαμβάνω ως αστεία. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι και ειδικά οι μεγάλοι να δώσουν το σωστό παράδειγμα και θα πρέπει άμεσα να μπούμε σε διαδικασία ώστε να ηρεμήσουν τα πράγματα και όλοι μας να μπορέσουμε να απολαύσουμε τον αθλητισμό, είτε λέγεται μπάσκετ ή ποδόσφαιρο ή κωπηλασία».

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου σε θέματα αθλητισμού Νίκος Νικολής μίλησε για το τουρνουά και για το πόσο σημαντικό είναι για το νησί της Ρόδου:

«Καλωσορίζω στη Ρόδο τον συμπατριώτη μας Νίκο Γκάλη, τον Μιχάλη Κακιούζη και όλους τους αθλητές που θα βρίσκονται μαζί μας. Η αγάπη του Νίκου Γκάλη για τη Ρόδο είναι δεδομένη. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέτει πάντα υψηλούς στόχους και τώρα διοργανώνουμε ένα μεγάλο event, χρηματοδοτώντας ένα μεγάλο ποσό. Ευχαριστούμε ξανά το Νίκο Γκάλη, που μας δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η Ρόδος σε όλο τον κόσμο».

Ο γενικός διευθυντής του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ, Στέφανος Τσίμπης δήλωσε:

«Χαιρετώ με τη σειρά μου την εκδήλωση και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο για την πρωτοβουλία. Ο Νίκος Γκάλης είναι ο μεγάλος αστέρας και ο Μιχάλης Κακιούζης έχει κάνει και αυτός μία τεράστια πορεία. Είναι σοκ και δέος που τους βλέπω από κοντά, γιατί οι δύο τους μας έβγαλαν στους δρόμους και μας έκαναν χαρούμενους, με μπροστάρη τον Νικ.

Τα Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ στηρίζουν με κάθε τρόπο τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Στο ΣΕΓΑΣ έχουμε δώσει πάνω από 100 υποτροφίες στους νέους αθλητές της Εθνικής ομάδας. Για εμάς είναι τεράστια χαρά που βρισκόμαστε εδώ και στηρίζουμε αυτό το event. Είχα τη χαρά χθες να δω Δωδεκανήσιους να παίζουν, μικρούς και μεγάλους, μέχρι τις 22.30 το βραδυ. Εμείς είμαστε δίπλα τους. Η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να συνδέονται. Εμείς γιορτάζουμε που είμαστε στη Ρόδο και περιμένουμε όλους τους Δωδεκανήσιους και όχι μόνο τους Ροδίτες στην οδό Βύρωνος 1 για να σπουδάσουν σε ένα ΙΕΚ με 107 ειδικότητες και σύγχρονες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της Ρόδου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι είναι καλύτερες και από της Αθήνας. Και πιστέψτε με, ξέρω πολύ καλά τον οργανισμό του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, διότι ξεκίνησα πριν 21 χρόνια ως καθηγητής. Είμαι σίγουρος ότι το event θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και για μένα η σειρά έχει ως εξής: Ο 3ος, ο 2ος, ο 1ος και ο… Νίκος Γκάλης».

Πηγή: sdna.gr