Τρίτη, 12 Ιανουάριος 2016 13:41

Στο… λαβύρινθο: Οταν ο Δέδες και ο Μικές έκαναν τον Ζιντάν να κλάψει!

Γράφτηκε από τον

Μία σειρά από τελικούς επιβίωσης καλείται να δώσει η «Μαύρη Θύελλα» τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.


Ετσι όπως τα... κατάφερε στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 η ασπρόμαυρη ομάδα είναι πλέον υποχρεωμένη να παλέψει για την ίδια την ύπαρξή της στις εθνικές κατηγορίες, καθώς η αλλαγή του χρόνου τη βρίσκει κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού και η ανάγκη για βαθμούς γίνεται όλο και πιο έντονη.
Στο διάστημα των 20 ημερών που μεσολάβησε από την ήττα στη Βάρδα, οι αλλαγές στο ρόστερ ήταν αρκετές. Εφυγαν βασικότατα στελέχη (Καλαγκάνης, Θωμάς) και αρκετοί Μεσσήνιοι και στη θέση τους αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές επιπέδου Γ’ Εθνικής, τους οποίους γνωρίζει ο Λεωνίδας Μπίλης, έχοντας συνεργαστεί μαζί τους κατά το παρελθόν.
Τι ακριβώς θα βγάλει η... σούμα του χειμερινού πάρε – δώσε θα το μάθουμε μετά από μερικές αγωνιστικές.

Η ήττα που δεν θέλει να θυμάται ο νέος κόους της Ρεάλ

Ο Ζινεντίν Ζιντάν που ανέλαβε πρόσφατα την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης σαν ποδοσφαιριστής ήταν... σχεδόν ανίκητος και δεν είναι τυχαίο ότι κατέκτησε τα πάντα πριν αποσυρθεί.
Ο «Ζιζού» αναδείχθηκε σε έναν από τους απόλυτους σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ελάχιστα χρόνια πριν και αρκετά μετά την αλλαγή της δεύτερης χιλιετίας. Φυσικά ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως αυτός ο τεράστιος ποδοσφαιριστής είχε βάλει τα... κλάματα το 1989 μετά από μία ήττα – αποκλεισμό της Εθνικής Νέων της Γαλλίας από την αντίστοιχη ελληνική ομάδα, που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Αλέκου Δέδε και του Χρήστου Μικέ.
Ο Δέδες που έκανε σπουδαία καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με Καλαμάτα, ΟΦΗ, Πανηλειακό και Μεσσηνιακό, ήταν εκείνη την εποχή μαζί με το Μικέ δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Πελοπόννησο και βασικά στελέχη της Εθνικής Νέων του αξέχαστου Στέφανου Πετρίτση.
Στις 29 Νοέμβρη 1989 στο στάδιο «Ζαν Λαβίλ» της Γκενιόν οι δύο πρώην άσοι της «Μαύρης Θύελλας» συνέθεσαν ένα σούπερ αποτελεσματικό επιθετικό δίδυμο σκοράροντας από ένα γκολ ο καθένας στο 1-2 επί της Γαλλίας, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν γίνει ποτέ στο ποδόσφαιρο των μικρών ηλικιών. Κι αυτό γιατί οι Γάλλοι ήθελαν ένα μόνο βαθμό ώστε να προκριθούν, αλλά η ελληνική ομάδα και ειδικότερα οι Δέδες, Μικές είχαν διαφορετική άποψη. Οπως μάλιστα έγραφαν οι εφημερίδες εκείνης της εποχής μετά το σφύριγμα της λήξης οι Γάλλοι παίκτες ξέσπασαν σε κλάματα, μαζί με τους 5.000 θεατές που βρίσκονταν στις εξέδρες. Πραγματική... κηδεία!
Ο Ζιντάν δεν ήταν το μοναδικό ταλέντο που έγινε γνωστό αργότερα, καθώς σε εκείνη την Εθνική Νέων της Γαλλίας έπαιζαν ακόμα ο υψηλόσωμος γκολκίπερ Βιμπέ, ο Ερικ Ραμπεσατρατανά που πέρασε από την ΑΕΚ και ο Κριστόφ Νουγκαρί, ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ της Μπορντό.
Αρκετά τα γνωστά ονόματα και στην ελληνική αποστολή, όπως του νυν τεχνικού του Ηρακλή Νίκου Παπαδόπουλου, πρώην αμυντικού του ΟΦΗ και του Ηρακλή, του Θεόφιλου Καρασσαββίδη, του τερματοφύλακα Αλεξανδρίδη και του Γιώργου Γεωργιάδη.   


Ξύπνησαν αναμνήσεις
στον Παπαδόπουλο οι παλαίμαχοι

Το Σταύρο Παπαδόπουλο που έκανε Πρωτοχρονιά στην Καλαμάτα επισκέφτηκαν πρόσφατα τέσσερις παλιές μεγάλες μορφές της «Μαύρης Θύελλας», προσφέροντάς του και μία αναμνηστική πλακέτα.
Ο Αγγελος Σκαφιδάς, ο Ελβιο Μάνα, ο Νίκος Μουλατσιώτης και ο Λεωνίδας Δαμιανάκος ήταν μέλη της σπουδαίας ομάδας της δεκαετίας του ’70 που έπαιξε στην Α’ Εθνική, όπως και ο Γιάννης Ηλιάδης που βρισκόταν στο πλευρό των περισσότερων προπονητών της εποχής εκείνης, εκτελώντας παράλληλα χρέη υπηρεσιακού τεχνικού όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις.
Οι πέντε παλαίμαχοι πέρα από τις καθιερωμένες ευχές είχαν την ευκαιρία να τα πουν αρκετή ώρα με τον Παπαδόπουλο, που παραμένει απομακρυσμένος από το ποδόσφαιρο γενικότερα και δήλωσε γι’ άλλη μία φορά... συνταξιούχος.
Φαίνεται, όμως, πως οι αναμνήσεις από την εποχή που βρισκόταν ο ίδιος στο τιμόνι της ασπρόμαυρης ομάδας δεν έχουν ξεθωριάσει, με τον Μεσσήνιο επιχειρηματία να αναφέρεται σε αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές εκείνης της «χρυσής» περιόδου.
Ο Παπαδόπουλος θυμήθηκε τον Τζόνσον και τον Χάγκαν, αλλά και το Νίκο Λυμπερόπουλο, υποστηρίζοντας μάλιστα πως είχε προϊδεάσει το φίλο του Αλκέτα Παναγούλια για την εξέλιξη του Φιλιατρινού, προβλέποντας ότι κάποια μέρα θα έπαιζε στην Εθνική ομάδα.
Ταυτόχρονα ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Καλαμάτα επανέλαβε πως η «Μαύρη Θύελλα» θα βρει το δρόμο της, ευχή που δίνει κάθε χρόνο αλλά δεν πιάνει τόπο...