Δευτέρα, 13 Ιούνιος 2016 13:30

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΣΚΑΦΙΔΑΣ: "Δεν αξιοποιούνται τα ταλέντα στη Μεσσηνία"

Γράφτηκε από τον
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΣΚΑΦΙΔΑΣ: "Δεν αξιοποιούνται τα ταλέντα στη Μεσσηνία"

 

Μια ζωή μέσα στα γήπεδα βρίσκεται ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας Άγγελος Σκαφιδάς και γνωρίζει όσο λίγοι το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο.

Προπονητικά, έχει ταυτιστεί με τις μικτές ομάδες της ΕΠΣΜ, στις οποίες βρέθηκε για σχεδόν 3 δεκαετίες, ενώ πλέον έχει αναλάβει τεχνικός διευθυντής των αντιπροσωπευτικών ομάδων του νομού μας και παράλληλα είναι πρόεδρος στο Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας.

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη μαζί του, στην οποία μιλάει για αρκετά πράγματα που αφορούν, τους προπονητές, τις μικτές, τη "Μαύρη Θύελλα".

Ο έμπειρος προπονητής στα κύρια σημεία της συνέντευξης ήταν ξεκάθαρος σε ότι αφορά τους προπονητές, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η συνεχής επιμόρφωση τους, ενώ είναι υπέρ της υποχρεωτικής παρουσίας διπλωματούχων προπονητών στους πάγκους των ομάδων. Παράλληλα εκφράζει τη διαφωνία του για το γεγονός ότι η ΕΠΟ αφήνει στις ΕΠΣ, να αποφασίζουν αν θα διαθέτουν οι ομάδες που ανήκουν στη δύναμη τους, διπλωματούχους προπονητές.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο θέμα της Καλαμάτας στηρίζοντας τη νέα προσπάθεια που γίνεται για να επιστρέψει και πάλι στις εθνικές κατηγορίες. Σημείωσε ότι οι παλαίμαχοι ήταν και θα είναι κοντά της για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Ο ίδιος δεν θα αναλάβει κάποιο πόστο, αλλά είναι ανοικτός να βοηθήσει σε ότι του ζητηθεί. Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να βοηθήσουν την Καλαμάτα τα καλά στοιχεία της κοινωνίας της πόλης. 

Σε ότι αφορά τις μικτές ομάδες, τις χαρακτήρισε πανεπιστήμιο που βγάζει αριστούχους. Πρόσθεσε ότι οι ταλαντούχοι παίκτες δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει από τις ομάδες τους, ενώ έριξε την ευθύνη για την καθίζηση του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου στους παράγοντες των σωματείων.

- Οι προπονητές σας τίμησαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές του Σ.Π.Π.Μ. και συνεχίζεις στην θέση του προέδρου για τα επόμενα 3 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό για εσάς, αλλά και για το σύνδεσμο;

«Με ικανοποιεί που αναγνωρίζουν οι συνάδελφοι της διοικητικές μου ικανότητες και μεγαλώνει το αίσθημα της ευθύνης και της εκπροσώπησης του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου από τη θέση του προπονητή»

- Ως απολογισμό για τη χρονιά που έφυγε για τους προπονητές της Μεσσηνίας, τι μπορείτε να μας πείτε;

«Ήταν μια καλή χρονιά για τους προπονητές που δούλεψαν σε όλες τις ομάδες της Μεσσηνίας. Έδειξε πόσο πετυχημένη ήταν η απόφαση της ΕΠΣΜ που υποχρέωνε τα σωματεία της Α' και Α1 κατηγορίας να έχουν πτυχιούχο προπονητή και έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς προπονητές να δείξουν τα προσόντα τους και τις ικανότητες τους».

- Τι να περιμένουν οι προπονητές μέλη του συνδέσμου, αλλά και γενικά οι προπονητές στη Μεσσηνία ενόψει της νέας χρονιάς;

«Να συνεχίσουμε σαν σύνδεσμος την επιμόρφωση μας μέσω σεμιναρίων και ο καθένας από την ομάδα όπου θα εργαστεί να δείξει τόσο σε ποσότητα και ποιότητα πόσο ποδοσφαιρικό ταλέντο υπάρχει στη Μεσσηνία. Επίσης θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την υποχρεωτική παρουσία των πτυχιούχων προπονητών στους πάγκους των ομάδων».

- Πριν από λίγες ημέρες εκλεχθήκατε μέλος στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας. Πόσο σημαντικό είναι αυτό, να βρίσκεται ένας Καλαματιανός στη διοίκηση των Ελλήνων προπονητών και κατ' επέκταση και για τους Μεσσηνίους προπονητές;

«Αυτό επιβεβαιώνει όσα ανέφερα στην αρχή ότι η ανάδειξη μου στη θέση του προέδρου των προπονητών του συνδέσμου της Μεσσηνίας δείχνει την αναγνωρισιμότητα που τυγχάνω από τους συναδέλφους όλης της Ελλάδας. Εξάλλου η παρουσία μου στις μικτές της Μεσσηνίας μαζί με τις κορυφαίες διακρίσεις τους μας έχουν κάνει γνωστούς στο πανελλήνιο. Να υποστηρίξουμε κάθε δίκαιο αίτημα τους και να προσπαθούμε αυτό που εγώ θεωρώ κορυφαίο για κάθε προπονητή τη συνεχή επιμόρφωση».

- Πρόσφατα έγινε γνωστό από την ΕΠΟ, ότι η κάθε ΕΠΣ θα αποφασίζει αν οι ομάδες που ανήκουν στη δύναμη της θα είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν διπλωματούχο προπονητή. Ποια η γνώμη σας σε αυτό;

«Νομίζω ότι είναι μια νίπτω τα χείρας αλά Πόντιος Πιλάτος, κίνηση της ΕΠΟ και αντί να προχωρήσει στην υποχρέωση της με σθένος επιδιώκει αυτό το διπλωματικό παιχνίδι του ήξεις αφήξεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο του ποδοσφαίρου όταν αφήνουμε τις τύχες των ποδοσφαιριστών σε μη κατάλληλα προς τούτο άτομα».

- Γιατί το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο έχει καθοδική πορεία και φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει μόνο μια ομάδα στις εθνικές κατηγορίες;

«Τεράστια ευθύνη για την πτώση έστω και προσωρινά του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου έχουν οι διοικούντες των ομάδων. Σε αντίθεση με την ανοδική πορεία που έχουν κάθε χρόνο οι μικτές. Όταν στις κορυφαίες ομάδες του νομού υπάρχει η καθίζηση αναζητείστε το και στις επιλογές των ποδοσφαιριστών που κάνουν αυτές οι ομάδες. Στις μικτές αγωνίζονται μόνο Μεσσήνιοι ποδοσφαιριστές και όπως διαπιστώνετε εκπροσωπούν επάξια το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο. Απόδειξη ότι αρκετοί Μεσσήνιοι ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας κάθε χρόνο μεταγράφονται σε ομάδες μεγάλων εθνικών κατηγοριών».

- Τα τελευταία δύο χρόνια δεν είστε πλέον Ενωσιακός προπονητής αλλά ως τεχνικός διευθυντής γνωρίζετε καλά τα πράγματα. Πως βλέπετε το μέλλον το μικτών και το επίπεδο των ταλέντων του Νομού. 

«Ήδη οι μικτές έχουν αποδείξει εδώ και 30 περίπου χρόνια ότι είναι ένα πανεπιστήμιο που βγάζει αριστούχους. Ένα τόσο πετυχημένο πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να έχει πάντα καλούς φοιτητές-ποδοσφαιριστές και πάντα θα βγάζει αριστούχους. Θεωρώ ότι οι μικτές είναι η κορυφαία ομάδα του νομού που καθρεφτίζεται η άνοδος του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου και όχι η οποιαδήποτε ομάδα. Γιατί τα παιδιά προπονούνται στις ακαδημίες που υπάρχουν και στις ομάδες τους, αλλά μέσω της μικτής στα πανελλήνια πρωταθλήματα που συμμετέχει φαίνεται η αξία, η ικανότητα τους και το ταλέντο τους έναντι των άλλων Ελλήνων παικτών. Και τούτο το λέω γιατί θα τρέξουν κάποιοι να πουν ότι τα παιδιά είναι δικά τους».

- Αξιοποιούνται όπως πρέπει τα ταλέντα από τις Μεσσηνιακές ομάδες; 

«Δυστυχώς όχι. Κάποια παραμένουν ταλέντα και πάνω από τα 20 χρόνια τους γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι προπονητές που θα τα βοηθήσουν και θα τα αξιοποιήσουν στις ομάδες τους. Έχει σημασία η κάθε ομάδα που έχει μικρά παιδιά 15 έως 18 χρόνων να έχει κατάλληλους για τούτο προπονητές, που να φροντίζει το ταλέντο τους, να το αξιοποιεί και να το εφοδιάζει με συνεχή τροφή».

- Οι παλαίμαχοι της Καλαμάτας, έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην επιστροφή του Παπαδόπουλου στη "Μαύρη Θύελλα". Γιατί προχωρήσατε σε αυτή την κίνηση;

«Δεν το κάναμε μόνο τώρα. Πάντα οι παλαίμαχοι ήταν κοντά στην ομάδα της Καλαμάτας, αλλά πρέπει και οι εκάστοτε διοικούντες την Καλαμάτα να έχουν ευήκοα ώτα σε αυτά που τους λέμε. Όταν την ομάδα την διοικούν ξερόλες η επόμενη κίνηση είναι η αποτυχία. Οι παλαίμαχοι πάντα ήταν και θα είναι δίπλα στην ομάδα της "Μαύρης Θύελλας" γιατί όλοι μας είμαστε γέννημα θρέμμα αυτής της ομάδας. Στην "Μαύρη Θύελλα" μεγαλώσαμε και δοξαστήκαμε οι περισσότεροι και νιώθουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη ιδέα. Αν κάποιοι θέλουν να γίνουν γνωστοί μέσω της Καλαμάτας είναι θα έλεγα τη λέξη καιροσκοπισμός, που δεν βοηθάει καθόλου την ομάδα. Το να κατηγορείς τους παλαίμαχους γιατί είναι κοντά και δίπλα στην ομάδα δείχνει πόσο μισείς αυτές τις προσωπικότητες του ποδοσφαίρου. Οποτε δεν βοηθάς καθόλου την ομάδα, παρά επιδιώκεις την προβολή του εαυτού σου».

- Τι να περιμένει ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας, οι Καλαματιανοί και οι Μεσσήνιοι από την νέα "Μαύρη Θύελλα";

«Ο κόσμος της Καλαμάτας δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά να επιδιώξει να πλαισιώσουν τον κ. Παπαδόπουλο σήμερα και οποιονδήποτε πρόεδρο υπάρχει. Τα καλά στοιχεία της κοινωνίας της Καλαμάτας που είναι πάρα πολλά, αλλά δεν βγαίνουν μπροστά φοβούμενοι αυτή την έλλειψη ποδοσφαιρικής παιδείας που υπάρχει όχι μόνο στην Καλαμάτα. Γνωρίζω πολλούς άριστους πραγματικούς φιλάθλους στην πόλη της Καλαμάτας που διστάζουν και φοβούνται τις αποδοκιμασίες από την εξέδρα. Πετυχημένοι άνθρωποι στη ζωή τους, στις επιχειρήσεις τους, στις οικογένειες τους δεν τολμούν να πλησιάσουν. Αρα η καλυτέρευση και η άνοδος της Καλαμάτας εξαρτάται κατά πολύ και από τη συμπεριφορά των φιλάθλων μας. Με τέτοιους ανθρώπους η άνοδος στην κορυφή είναι πάρα πολύ εύκολη. Αν επιλέξουν ανθρώπους που θα κοιτάξουν το εγώ τους και όχι το εμείς η στασιμότητα είναι σίγουρη».

- Ακούγεται ότι θα έχετε ενεργό ρόλο στην ομάδα, τι ισχύει;

«Ενεργό ρόλο έχουν όλοι όσοι αγαπούν την Καλαμάτα, έστω και με την καλή σκέψη τους. Για να μην ανησυχούν κάποιοι δεν προτίθεμαι, εξάλλου το είπα και στον πρόεδρο, ότι η βοήθεια μου θα είναι καθημερινή όπου τη χρειαστεί, αλλά σαν πρόεδρος των προπονητών ποδοσφαίρου της Μεσσηνίας, σας εκλεγμένο μέλος στην Ομοσπονδία Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας, σαν τεχνικός διευθυντής της ΕΠΣΜ, μου είναι δύσκολο να παρευρίσκομαι στο γήπεδο. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί νέοι και ταλαντούχοι προπονητές. Οι καλές μου σκέψεις, οι συμβουλές μου για όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είναι καθημερινές και είμαι ανοικτός σε όποιον μου τις ζητάει. Έμαθα στη ζωή μου να ασχολούμαι με αυτό που μεγάλωσα, μορφώθηκα και δικαιώθηκα, την αγάπη μου και το μεράκι μου για το ποδόσφαιρο. Όλα αυτά είναι λόγια αγάπης και αν κάποιοι τα διαβάζουν ανάποδα δείχνει ότι δεν ξέρουν ούτε από ποδόσφαιρο, ούτε από ζωή».