Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2016 16:37

Σοκ και στο ποδόσφαιρο λόγω Brexit

Γράφτηκε από τον
Σοκ και στο ποδόσφαιρο λόγω Brexit

Οι Βρετανοί γύρισαν την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το λεγόμενο Brexit θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον ποδοσφαιρικό χάρτη του Νησιού και όχι μόνο.

Όπως αναφέρει το BBC πάνω από 400 ποδοσφαιριστές δεν θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας. «Η έξοδος από την ΕΕ θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο ποδόσφαιρο από ό,τι σκέφτονται οι άνθρωποι. Οι μισοί παίκτες της Premier League θα χρειαστούν άδεια εργασίας. Η βραχυπρόθεσμη επίδραση θα είναι τεράστια, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει μακροπρόθεσμα καθώς οι ομάδες θα αναγκαστούν να επικεντρωθούν στα εγχώρια ταλέντα» σχολίασε η μάνατζερ ποδοσφαίρου, Ρέιτσελ Άντεσον.

Οι ποδοσφαιριστές που είναι κάτοχοι διαβατηρίου από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονται χωρίς άλλες προϋποθέσεις στα πρωταθλήματα της Αγγλίας και της Σκωτίας. Στην πρώτη κατηγορία των δύο αυτών χωρών αγωνίζονται 332 παίκτες. Πάνω από 100 ποδοσφαιριστές από την Premier League θα «απελαθούν», με την Άστον Βίλα, την Νιούκαστλ και την Γουάτφορντ να κινδυνεύουν να χάσουν από μία ενδεκάδα, ενώ η Τσάρλτον, που παίζει στην Championship, έχει στο ρόστερ της 13 Ευρωπαίους.

Οι κανόνες για να αιτηθεί ένας ποδοσφαιριστής άδεια εργασίας

Ποδοσφαιριστής από χώρα που είναι στο Top10 της παγκόσμιας κατάταξης θα πρέπει να έχει παίξει στο 30% των παιχνιδιών της εθνικής του τα τελευταία δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για να του χορηγηθεί άδεια εργασίας

Ποδοσφαιριστής από χώρα που είναι μεταξύ 11-20 στον κόσμο πρέπει να έχει αγωνιστεί στο 45% των παιχνιδιών της εθνικής.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% για τις επόμενες 10 χώρες και φτάνει στο 75% για τις χώρες που είναι στις θέσεις 31-50.

Mία αμόμα σημαντική επίπτωση του Brexit, όπως σημειώνει η Gazzetta Dello Sport, αναφέρεται στο άρθρο 19 της FIFA, που απαγορεύει τις διεθνείς μετεγγραφές παικτών ηλικίας κάτω των 18 ετών, κάτι που δεν ισχύει για τους παίκτες μεταξύ 16 και 18, οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Με άλλα λόγια, με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σύλλογοι, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ δεν θα είναι σε θέση να επενδύσουν πάνω σε νέα ταλέντα από άλλες χώρες, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Παίκτες όπως ο Τσεσκ Φάμπρεγκας, ο Αντνάν Γιανουζάι ή και ο Πολ Πογκμπά ποτέ δεν θα μπορούσαν να προσγειωθούν στην άλλη μεριά της Μάγχης σε νεαρή ηλικία. Οι Άγγλοι υποστηρίζουν επίσης πως οι μετεγραφές θα γίνουν πιο ακριβές, η υποβάθμιση του επιπέδου πρωταθλήματος υπονοιμεύει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μειώνεται δραστικά το κυνήγι ταλέντων, ενώ οι οπαδοί θα αντιμετωπίσουν επιπλέον εμπόδια στα ταξίδια τους μαζί με τις ομάδες στο Champions League και το Europa League.

Την ίδια στιγμή, παίκτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα της Ευρώπης ως κοινοτικοί, θα λογίζονται πλέον ως ξένοι. Τρανταχτό παράδειγμα ο Ουαλός Γκάρεθ Μπέιλ που θα πιάνει θέση ξένου στη Ρεάλ Μαδρίτης και οι πρωταθλητές Ευρώπςη θα πρέπει να ξαναδούν το ρόστερ τους (έχουν και τους Χάμες Ροντρίγκες, Ντανίλο και Κασεμίρο ως ξένους) καθώς στην Ισπανία επιτρέπονται μόνο τρεις μη κοινοτικοί!

Πηγή: sentragoal.gr