Δευτέρα, 18 Ιούλιος 2016 14:49

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ: Ενας γιατρός στους πάγκους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Ο Παναγιώτης Στάθης τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση των νεαρών παιδιών που στελεχώνουν τις ομάδες υποδομής της ακαδημίας του Μεσσηνιακού.


Του έκανε εντύπωση ο παλιός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Λάκης Νικολάου, που συνδύαζε την ιατρική με το ποδόσφαιρο και αυτό αποτέλεσε κίνητρο για τον ίδιο ώστε να κάνει το ίδιο, δηλαδή να ασχοληθεί παράλληλα με δύο δραστηριότητες, την ιατρική και την προπονητική.
Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως επικουρικός επιμελητής ορθοπεδικής στο Γ.Ν. Καλαμάτας, ενώ είναι κάτοχος διπλώματος UEFA B από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας, και τελειόφοιτος UEFA A της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Είναι από τους μεγάλους θαυμαστές του αγγλικού ποδοσφαίρου και μάλιστα πριν αρκετά χρόνια, όταν η κρατική τηλεόραση έδειχνε κάθε Σάββατο παιχνίδια του αγγλικού πρωταθλήματος τα παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα είναι θαυμαστής της Λίβερπουλ και του Μπόμπ Πέϊσλι.
Το ενδιαφέρει να δουλεύει σε ομάδες υποδομές και τα προηγούμενα χρόνια είχε εργαστεί στη Ζάκυνθο και στο Αργος σε διάφορες ομάδες, πριν έρθει στην Καλαμάτα, το 2014. Τότε τον έφερε στο Μεσσηνιακό ο Γιώργος Νταβουτιάν, που ήταν πρόεδρος εκείνη τη χρονιά και βρίσκεται στην ακαδημία του ιστορικού συλλόγου έως σήμερα.
Στη συνάντηση που είχαμε, μας μίλησε για την απόφαση του να ασχοληθεί ταυτόχρονα με την ιατρική και την προπονητική, για την πορεία του σε ομάδες που έχει δουλέψει έως σήμερα, την ακαδημία του Μεσσηνιακού και το μέλλον της, αλλά και για το αγγλικό ποδόσφαιρο που θαυμάζει.


- Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθεί με την ιατρική και παράλληλα με την προπονητική;

«Από την εποχή του σχολείου παρακολουθούσα ποδόσφαιρο, ελληνικό και τα Σάββατο το αγγλικό μέσω τηλεοράσεως από τα κρατικά κανάλια. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος παιχνιδιού των αγγλικών ομάδων. Επίσης μου έκανε εντύπωση ο Παντελής (Λάκης) Νικολάου, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, ο οποίος συνδύαζε την επιστήμη του με το ποδόσφαιρο. Αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον να ασχοληθώ και με τα δύο. Ετσι συνδύασα τις σπουδές ιατρικής στην Πάτρα και το ποδόσφαιρο συμμετέχοντας σε ερασιτεχνικές ομάδες. Σήμερα είμαι χειρουργός ορθοπεδικός και προπονητής ποδοσφαίρου. Τελείωσα την ειδικότητα μου στην ιατρική ως ορθοπεδικός και παράλληλα πήρα και πτυχίο προπονητή αρχικά το UEFA C το 2006 και μετά το UEFA B το 2012, παρακολουθώντας ανάλογες σχολές στη Σκωτία. Στη συνέχεια για δύο χρόνια τον Αύγουστο του 2014 και του 2015 παρακολούθησα τις σχολές UEFA A, που διοργάνωσε η ΕΠΣ Αχαΐας».

- Πως μπορείς και συνδυάσεις την επιστήμη με το ποδόσφαιρο;

«Έχοντας κίνητρο τη μεγάλη μου αγάπη τόσο για την ιατρική, αλλά και το ποδόσφαιρο έχω καταφέρει να τα συνδυάζω και τα δύο».

- Πότε ξεκίνησες να δουλεύεις σε ομάδες;

«Ξεκίνησα το 2005 στον Αστέρα Βαλύρας, μετά λόγω της ειδικότητας μου στην ιατρική έπρεπε να διακόψω. Ξανάρχισα πάλι την προπονητική το 2010 στη Ζάκυνθο. Εκανα ένα πέρασμα από τον Α.Ο. Λεβάντε, μετά τον Ζακυνθιακό και τον Έσπερο. Σε αυτό το διάστημα είχα την χαρά να συνεργαστώ με ένα άοκνο εργάτη του ποδοσφαίρου τον Στράτο Κουρούμαλο. Αυτές οι ομάδες είχαν στο έμψυχο δυναμικό τους πολλά νέα παιδιά. Στη συνέχεια πήγα στην Αργολίδα, όπου δούλεψα στον Μυκηναϊκό ομάδα Α1 τοπικής και μετά στις ομάδες υποδομής της ακαδημίας του Παναργειακού, όπου αναδιοργανώσαμε τα τμήματα υποδομής. Το καλοκαίρι του 2014 ήρθα στη Μεσσηνία, λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητας μου στο νοσοκομείο Καλαμάτας».

- Πως προέκυψε η συνεργασία με το Μεσσηνιακό;

«Στο Μεσσηνιακό με έφερε ο Γιώργος Νταβουτιάν με σκοπό την αναδιοργάνωση των τμημάτων υποδομής της ακαδημίας του. Με άοκνο εξαιρετικό συνεργάτη τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ομάδας και επί σειρά ετών προπονητή Γιάννη Σπαντιδέα».

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ακαδημία αυτή την περίοδο και τι μέλλει γενέσθαι;

Οσον αφορά την χρονιά που έφυγε ολοκληρώθηκε μία μεταβατική περίοδος και εφόσον υπάρξει η ανάλογη βοήθεια και συνέχεια η ακαδημία θα διευρύνει συνεχώς τους στόχους της με σκοπό την ανάδειξη ταλαντούχων παιδιών και την προώθηση τους στην πρώτη ομάδα και γιατί όχι κάποια να προχωρήσουν ακόμη παραπάνω».

- Με την εμπειρία που έχεις από ακαδημίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πως βλέπεις τα πράγματα στις ακαδημίες της Μεσσηνίας;

«Με την ευκαιρία που μου δίνετε θέλω να συγχαρώ τους προπονητές των ακαδημιών που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να παράγουν ένα πολύ αξιόλογο έργο. Αυτό που ζητάμε είναι η διάπλαση υπεύθυνων πολιτών για την ελληνική κοινωνία του αύριο και καλών αθλητών-ποδοσφαιριστών που κάποιοι από αυτούς ίσως προχωρήσουν και γίνουν επαγγελματίες στο μέλλον».

- Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

«Στόχος μου είναι η συνεχής διεύρυνση γνώσεων και συνεχής βελτίωση και τελειοποίηση της προπονητικής μεθόδου».

- Είσαι θαυμαστής του Αγγλικού ποδοσφαίρου, ποια ομάδα υποστηρίζεις;

«Πράγματι, είμαι θαυμαστής του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά και της Λίβερπουλ. Παρακολουθούσα αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος που μετέδιδε ζωντανά η κρατική τηλεόραση πριν αρκετά χρόνια κάθε Σάββατο. Όπως προανέφερα είμαι θαυμαστής της Λίβερπουλ από την εποχή του Μπόμπ Πέϊσλι».

- Για το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο, ποια είναι η γνώμη σου;

«Πιστεύω ότι με γνώση, υπομονή και οργάνωση υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης».