Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 13:37

Α' ΤΟΠΙΚΗ: Ο απολογισμός του πρώτου γύρου

Γράφτηκε από τον

Ενα φαβορί για τον τίτλο και την άνοδο, δύο ομάδες που ακολουθούν και περιμένουν μήπως τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν την έκπληξη, ένα γκρουπ ομάδων… δεύτερης ταχύτητας που καλύπτει τις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας, ένα άλλο γκρουπ που έχει βάλει βάσεις παραμονής και δύο ομάδες που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση όσον αφορά την αποφυγή του υποβιβασμού. 

Η παραπάνω εικόνα περιγράφει με λίγα λόγια την κατάσταση στο πρωτάθλημα της Α' τοπικής μετά την 15η αγωνιστική με την οποία ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο ο πρώτος γύρος. 
Στην κορυφή η πρωτοπόρος Καλαμάτα είναι στο +5 αλλά ακόμη δεν μπορεί να νιώθει ασφάλεια για τον τίτλο ενώ Αβία και Αρφαρά είναι σε πιο δύσκολη θέση όσο αφορά την παραμονή. Γίνεται λόγος για δύο θέσεις υποβιβασμού, θεωρώντας ότι το να πέσει και τρίτη ομάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο, μιας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει - βάση της προκήρυξης - να υποβιβαστεί ο Τσικλητήρας Πύλου από την Γ' εθνική. 

Η Καλαμάτα και οι… διώκτες της

Η Καλαμάτα έκλεισε τον πρώτο γύρο με απολογισμό 12 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα (38 βαθμοί) και βρίσκεται πέντε βαθμούς μπροστά από Πανθουριακό και Αναγέννηση. Μπαίνει στο β' γύρο έχοντας τον πρώτο λόγο για τον τίτλο, ωστόσο θα χρειαστεί… ιδρώτας ακόμη για να τα καταφέρει, μιας και έχει φανεί πως υπάρχουν ομάδες που είναι κοντά σε δυναμικότητα και μπορούν να την κοιτάξουν στα μάτια. Μια από αυτές είναι ο Πανθουριακός (33 βαθμοί), η μοναδική ομάδα που κέρδισε την Καλαμάτα στον πρώτο γύρο. H ομάδα της Θουρίας μάλιστα πλήρωσε το κακό ξεκίνημα με τις δύο εντός έδρας ήττες από Διαβολίτσι και Μιλτιάδη την 2η και 4η αγωνιστική αντίστοιχα, καθώς από τότε δεν έχει χάσει! 
Οσον αφορά την Αναγέννηση (33 βαθμοί), μετά την ήττα της πρεμιέρας από τον Μιλτιάδη γνώρισε μόλις μια ήττα στην συνέχεια (από την Καλαμάτα) ενώ έκλεισε τον α' γύρο με το μεγάλο διπλό στη Μεσσήνη (2-0 τον Πάμισο)!
Πανθουριακός και Αναγέννηση είναι οι δύο ομάδες που είναι πιο κοντά, αγωνιστικά και βαθμολογικά, στην Καλαμάτα. Δεν μιλούν ανοικτά για τίτλο, αλλά όσο είναι κοντά, δεν τους απαγορεύει τίποτα να περιμένουν απώλειες της Καλαμάτας, μήπως κάνουν την έκπληξη. 
Στο ίδιο γκρουπ ήταν μέχρι πρόσφατα και ο Πάμισος (28 βαθμοί), που μάλιστα έχει βγάλει πολύ δύσκολο πρόγραμμα, αλλά τις δύο τελευταίες αγωνιστικές έχασε πέντε βαθμούς στη Μεσσήνη, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο -10 από την Καλαμάτα και στο -5 από Θουρία και Αναγέννηση. 
Ο Μιλτιάδης (28 βαθμοί) ισοβαθμεί με τον Πάμισο αλλά ο β' γύρος αναμένεται πολύ πιο δύσκολος για αυτόν, μιας και έχασε αρκετούς παίκτες. Μιλάμε για την ομάδα έκπληξη των πρώτων αγωνιστικών, όταν ξεκίνησε με 6 στα 6 και στην συνέχεια λίγο έλειψε να πετύχει τη νίκη της χρονιάς, καθώς ισοφαρίστηκε στο 93' από την "Μαύρη Θύελλα" στην Καλαμάτα. 

Το γκρουπ των μεσαίων θέσεων

Από εκεί και πέρα, η Κυπαρισσία (23 βαθμοί) φέτος, μετά από χρόνια, δεν κάνει πρωταθλητισμό και βασικός στόχος της είναι να μείνει στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα. Ο Εθνικός Μελιγαλά (22 βαθμοί) ξεκίνησε άσχημα το πρωτάθλημα, αλλά στην συνέχεια είχε ένα εντυπωσιακό σερί θετικών αποτελεσμάτων και βρέθηκε στην 7η θέση της βαθμολογίας. Με σερί θετικών αποτελεσμάτων έκλεισε τον πρώτο γύρο και ο ΑΟ Φαραί (20 βαθμοί) που είναι στην 8η θέση έχοντας ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί οκτώ αγώνων (4 νίκες, 4 ισοπαλίες). Βρίσκεται ένα βαθμό πάνω από το Διαβολίτσι (19 βαθμοί), την ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες (7) στο πρωτάθλημα. Ο Απόλλωνας (19 βαθμοί) είχε άσχημο ξεκίνημα, αλλά στην συνέχεια παρουσίασε ανοδική πορεία και οι δύο σερί νίκες με τις οποίες έκλεισε τον πρώτο γύρο τον απομάκρυναν πολύ από τις επικίνδυνες θέσεις. 

Η μάχη της παραμονής

Ολυμπιακός Καλαμάτας (16 βαθμοί) και Εράνη (15 βαθμοί) έχουν σχετική διαφορά ασφαλείας από τις θέσεις του υποβιβασμού αλλά δεν νιώθουν ακόμη σίγουροι. Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας πετύχει εκτός έδρας τις 3 από τις 4 νίκες τους, έχουν μια σταθερή πορεία, παρότι στο ξεκίνημα πολλοί θεωρούσαν ότι θα κινδυνεύσουν. Η Εράνη από την άλλη διανύει μια δύσκολη χρονιά στην επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία, με χειρότερη στιγμή το βαρύ 7-0 που έχασε από τον Πανθουριακό. Το ίδιο δύσκολη είναι η σεζόν μέχρι τώρα και για μια άλλη μεγάλη ομάδα, τον Τέλλο Αγρα (12 βαθμοί), ο οποίος είναι πέντε βαθμούς πάνω από την ζώνη. Η Ανδρούσα (11 βαθμοί) είναι η μοναδική ομάδα που έχει αλλάξει δύο φορές προπονητή, έχει σκαμπανεβάσματα ενώ είναι 7 αγωνιστικές χωρίς νίκη. Είναι η ομάδα που βλέπουν ως πιο πιθανό για να κυνηγήσουν η Αβία (7 βαθμοί) και ο Αστέρας Αρφαρών (5 βαθμοί) που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Το αξιοσημείωτο για την ομάδα του Κάμπου είναι ότι νίκησε στην πρεμιέρα τον Εθνικό και από τότε αγνοεί τη νίκη! Ενώ ο Αστέρας Αρφαρών προσπαθεί με κάποιες μεταγραφές αυτή την περίοδο να δυναμώσει το ρόστερ του και να αντιστρέψει την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, με τις πιθανότητες βέβαια να μην είναι υπέρ του.