Σάββατο, 25 Μάρτιος 2017 12:36

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Κι όμως μεγάλωσε!

Γράφτηκε από τον
Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Κι όμως μεγάλωσε!

Ο Πίτερ Οφορίκουε είναι με διαφορά ο πιο λατρεμένος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της «Μαύρης Θύελλας».

Μπορεί να έφυγε από την Καλαμάτα πριν από 20 χρόνια και έκτοτε να μην έχει ξαναβρεθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όμως ακόμα και σήμερα το όνομά του συγκλονίζει το ίδιο κάθε Μεσσήνιο φίλαθλο όπως και τότε.

Ο Γκανέζος άσος του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος είχε μεσοβδόμαδα τα γενέθλιά του, καταρρίπτοντας έναν από τους μεγαλύτερους… μύθους που τον συντρόφευε όταν έπαιζε ποδόσφαιρο στα ελληνικά γήπεδα και τον ήθελε να μη μεγαλώνει ποτέ!

Η αλήθεια είναι πως τη δεκαετία του ΄90 για την ηλικία των Αφρικάνων ποδοσφαιριστών κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος. Στη «μαύρη ήπειρο» τα ληξιαρχεία ήταν άγνωστη λέξη και το πιο εύκολο πράγμα για όποιον το επιθυμούσε ήταν να αφαιρέσει μερικά από τα χρόνια της ζωής του. Κάπως έτσι ο Νιγηριανός Ρασίντ Γεκινί εμφανίστηκε σαν 35χρονος το 1994 στα ελληνικά γήπεδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, ενώ η πραγματική του ηλικία πρέπει να ξεπερνούσε τα 40.

Στη Μεσσηνία ο κόσμος είναι αρκετά δύσπιστος και οι φίλοι του ποδοσφαίρου ακόμα περισσότερο, γι’ αυτό και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν τον Σταύρο Παπαδόπουλο όταν παρουσίασε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1995 σαν σούπερ ταλέντο έναν 15χρονο από την Γκάνα. Προφανώς γιατί δεν γνώριζαν ότι εκείνος ο πιτσιρικάς με το σκούρο δέρμα που πλέον έχει πατήσει τα 38, είχε ξεκινήσει να εκπαιδεύεται ποδοσφαιρικά από την ηλικία των 11 ετών!

Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους συμπατριώτες του που φόρεσαν τη φανέλα της Καλαμάτας ο Οφορίκουε είχε λυμένο το οικονομικό του πρόβλημα. Γιος διπλωμάτη, έπαιζε ποδόσφαιρο για τη δόξα κι επειδή το λάτρευε κι όχι για να εξοικονομήσει χρήματα για τον ίδιο ή την οικογένειά του.    

Το 1991 ακολούθησε τον πατέρα του στη Νότια Αφρική και εντάχθηκε στις φημισμένες ακαδημίες του Άγιαξ Κέηπ Τάουν, όπου έμαθε τα μυστικά της μπάλας.

Ερχόμενος στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μερικά χρόνια αργότερα το μόνο που του έλειπε ήταν η σωματική δύναμη, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι σε… σκληρούς αντίπαλους αμυντικούς. Γι’ αυτό το πρώτο διάστημα ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης ώστε να δυναμώσει.

Το ταλέντο του, ωστόσο, ήταν αδύνατο να κρυφτεί. Από τις πρώτες κιόλας προπονήσεις φρόντισε να δείξει σε όλους τι ήταν ικανός να κάνει μέσα στο γήπεδο, πράγματα κυριολεκτικά ασύλληπτα για ένα παιδί 16 χρονών. Με την μπάλα στα πόδια ήταν πραγματικά ασταμάτητος κι όταν βελτίωσε τα τελειώματά του ήταν πλέον έτοιμος να πάρει φανέλα βασικού.

Σε 34 εμφανίσεις με την ασπρόμαυρη φανέλα μέσα σε 1,5 χρόνο πέτυχε 8 γκολ και η φήμη του κυριολεκτικά απογειώθηκε. Ο Ολυμπιακός, που στο μεταξύ, είχε… πλευρίσει τον Γκανέζο ατζέντη του Σλάι Τέτε, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, κατάφερε τελικά να τον κάνει δικό του πληρώνοντας πριν από μία 20ετία περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια ευρώ (800 εκατομμύρια δραχμές).

Με τους «ερυθρόλευκους» ο Οφορίκουε κέρδισε τίτλους και έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ποδοσφαιρικά όμως δεν έφτασε ποτέ εκεί που πραγματικά άξιζε, καθώς είχε τις ικανότητες να αγωνιστεί σε μεγάλο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κλαμπ. Η κυριότερη αιτία που αυτό δεν συνέβη ήταν οι συχνοί τραυματισμοί από ένα σημείο και μετά, που αποτέλεσαν πισωγύρισμα στην καριέρα του.

Στην Καλαμάτα ο μικρός Πίτερ που πλέον είναι αρκετά μεγάλος για να παίζει επαγγελματικά ποδόσφαιρο θα παραμείνει αξέχαστος για πολλά ακόμα χρόνια. Το όνομά του, άλλωστε, συνδέθηκε άρρηκτα με τη δεύτερη «χρυσή» εποχή της «Μαύρης Θύελλας» τη δεκαετία του 90’. Όσο κι αν ο χρόνος ξεθωριάζει τις αναμνήσεις και θολώνει ολοένα και περισσότερο τις εικόνες του παρελθόντος, δύσκολα ξεχνιούνται το γκολ που πέτυχε στην ιστορική νίκη επί του Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 1997, αλλά και οι… σακούλες που μοίραζε στους αμυντικούς του Ολυμπιακού, κόντρα στον οποίο σκόραρε επίσης την ίδια σεζόν. 

Στον Ολυμπιακό ο πρώην κόουτς της Καλαμάτας Μιχάλης Καβαλιέρης!

Ο Μιχάλης Καβαλιέρης ήταν από τους πιο διορατικούς προπονητές που πέρασαν από τη «Μαύρη Θύελλα» αλλά είχε την ατυχία να πέσει στην εποχή Ράλλη και μάλιστα όχι στα επιτυχημένα πρώτα χρόνια της.

Παρά τις (οικονομικές κυρίως) δυσκολίες ο πρώην άσος του Λεβαδειακού παρήγαγε έργο στην ασπρόμαυρη ομάδα μοιράζοντας αφειδώς ευκαιρίες σε νέα παιδιά, τα οποία δεν φοβήθηκε μήπως… καούν.

Με τον Τάκη Λεμονή που επέστρεψε πρόσφατα στην τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων» τον συνδέει πολυετής φιλία από την εποχή που οι δυο τους μοιράζονταν τα ίδια αποδυτήρια στη Λιβαδειά κι έτσι επιστρέφει μαζί του στου Ρέντη με στόχο να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος αλλά και του Κυπέλλου.

Θήλεια το οικονομικό στον Τσικλητήρα

Δεν τα κατάφερε ο Τσικλητήρας Πύλου να πάρει το πολυπόθητο τρίποντο κόντρα στην Ερμιονίδα παρ’ ότι προηγήθηκε δύο φορές και πλέον η κατάσταση σε ότι έχει να κάνει με την παραμονή του στη Γ’ Εθνική γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο σύλλογος της Πύλου κινδυνεύει να διαλυθεί μόνος του λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που έχουν προκαλέσει κινητοποιήσεις των ποδοσφαιριστών κι έχουν φέρει το Νίκο Κακαλέτρη μισό βήμα πριν την έξοδο.

 

Κάθε ματς πλέον έχει το χαρακτήρα τελικού για τους «ροσονέρι» της Πύλου που πέρα από τους αντιπάλους τους έχουν να αντιμετωπίσουν και τα δικά τους ζητήματα, τα οποία τους αφαιρούν πολύτιμη συγκέντρωση.