Δευτέρα, 30 Ιούλιος 2018 18:39

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ: “Ηταν κάτι μοναδικό το πρωτάθλημα με τον Εθνικό”

Γράφτηκε από τον

Με την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής σεζόν 2017-2018, ο Ηλίας Μουρούσιας “κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Ο 36χρονος επιθετικός μετά από 28 χρόνια συνεχής παρουσίας του, στους αγωνιστικούς χώρους και κυρίως με τη φανέλα του Εθνικού Μελιγαλά, αποφάσισε μετά από παράταση ενός χρόνου να σταματήσει την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία. Σε όλη του τη διαδρομή στο χώρο, έκανε πολλές φιλίες, κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση αντιπάλων, συμπαικτών και αρκετών ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα. Είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί ως ημιεπαγγελματίας με τη φανέλα του Πανιώνιου Ν. Σμύρνης σε αρκετά παιχνίδια της β’ ομάδας και στη συνέχεια σε ομάδες του νομού μας με ιστορία στο χώρο του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου. Επίσης αγωνίστηκε στις μικτές παίδων και νέων της ΕΠΣΜ, καθώς και σε φιλικά παιχνίδι με την Εθνική παίδων.

Για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια, τον Εθνικό Μελιγαλά, το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο, αλλά και τι σκέφτεται για το μέλλον μας είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Notosport”.

Γιατί αποφάσισες στο τέλος της φετινής χρονιάς να σταματήσεις το ποδόσφαιρο; Ηταν κάτι που σκεφτόσουν από τη αρχή της σεζόν ή προέκυψε στην πορεία;

“Καταρχήν την απόφαση μου να σταματήσω να αγωνίζομαι την είχα πάρει από την περσινή σεζόν. Η ανάγκη όμως της ομάδας για βοήθεια ήταν τέτοια που με έκανε να αναβάλω αυτή την απόφαση για ένα χρόνο μετά. Επίσης και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις με δυσκόλευαν τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν μπορούσα να ακολουθώ το απαιτητικό πρόγραμμα που είχα σαν ποδοσφαιριστής. Πάντα ήθελα να είμαι σε ένα καλό επίπεδο όσο αγωνιζόμουν και αυτό απαιτούσε χρόνο και κόπο”.

Τι είναι αυτό που κρατάς από την παρουσία σου στο ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια;

“Από την παρουσία μου στο ποδόσφαιρο σίγουρα κρατάω τις πολλές φιλίες που έχω κάνει και την εκτίμηση προς το πρόσωπό μου από την μεγαλύτερη μερίδα του ποδοσφαιρικού κόσμου της Μεσσηνίας. Επίσης το άθλημα από μόνο του θεωρώ ότι με βοήθησε και ως άνθρωπο γενικότερα”.

Είχες καλές και κακές στιγμές, ποια είναι αυτή που θα θυμάσαι πάντα;

“Σίγουρα έχω ζήσει καλές και άσχημες στιγμές στο ποδόσφαιρο εμένα όμως μου αρέσει να κρατάω τις καλές και αυτές είναι πολλές. Θα αδικήσω κάποιες σίγουρα αν αναφερθώ σε κάποια. Οι παρουσίες μου στον Πάμισο, στον Ολυμπιακό Καλαμάτας και στην Εράνη ήταν φανταστικές. Ομως το πρωτάθλημα που κατακτήσαμε με τον Εθνικό Μελιγαλά και την άνοδο στα μπαράζ την περίοδο 2011-2012 όπου και σημείωσα 32 συνολικά γκολ, που ήταν κάτι το μοναδικό”.

Εχεις αγωνιστεί αρκετά χρόνια στον Εθνικό Μελιγαλά. Ποια είναι η γνώμη σου για την ομάδα;

“Η γνώμη μου για τον Εθνικό είναι ότι είναι ένας σύλλογος ο όποιος έχει καταφέρει να έχει μια δυναμική αγωνιστικά σαν ομάδα και οι αντίπαλοι του να τον σέβονται. Ομως από την άλλη θα περίμενα να έχει μεγαλύτερη υποστήριξη από την τοπική κοινωνία (βέβαια σε αυτό έπαιξαν ρόλο και τα λάθη των εκατέρωθεν διοικήσεων)”.

Πως ήταν το ποδόσφαιρο την εποχή που ξεκίνησες να παίζεις και πως είναι τώρα που φεύγεις;

“Το ποδόσφαιρο την εποχή που ξεκίνησα ήταν πολύ διαφορετικό από ότι είναι τώρα. Τότε θυμάμαι ότι το ποδόσφαιρο ήταν πιο άναρχο υπερτερούσε η δύναμη και το πάθος. Τώρα όλες οι ομάδες ακόμα και στις πιο μικρές κατηγορίες δουλεύουν στην ειδική εκγύμναση των ποδοσφαιριστών και στην τακτική”.

Ποια είναι η άποψη σου για το επίπεδο του ποδοσφαίρου στη Μεσσηνία;

“Δεν μπορώ να πω ότι το επίπεδο του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου είναι και το καλύτερο. Πάντα είναι ανταγωνιστικό αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά από όλους όσους το περικλείουν για να γίνει καλύτερο”.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον, θα παραμείνεις στο χώρο με άλλη θέση ή έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου;

“Εδώ και λίγα χρόνια δουλεύω την προπονητική. Εχω τελειώσει τη σχολή UEFA C’ και τώρα έχω κάνει τα χαρτιά μου για τη σχολή UEFA B’. Με ενδιαφέρει πολύ η προπονητική αλλά και ο τομέας του scouting. Αν μείνω στον χώρο ίσως να ακολουθήσω μια τέτοια θέση”.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μουρούσιας με αφορμή τα όσα συνέβησαν πριν λίγες ημέρες με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, θέλησε να πει δύο λόγια σχετικά με αυτό το τραγικό γεγονός. Στη σύντομη αναφορά του μας είπε: “Θα ήθελα εδώ να πω, μιας και η συνέντευξή μας πέφτει πάνω σε ένα τραγικό γεγονός για την χώρα μας, ένα μεγάλο κουράγιο στους συνανθρώπους μας που έχασαν τα πάντα στις πυρκαγιές. Πραγματικά η θλίψη είναι πολύ μεγάλη”.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Ηλίας Μουρούσιας ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο το 1990 σε ηλικία 7 ετών, ανεπίσημα στην ΑΕΚ Μελιγαλά. Ενα χρόνο μετά μεταπήδησε στον Εθνικό Μελιγαλά, όπου εκεί έβγαλε και το πρώτο του δελτίο.

Εκτός από τον Εθνικό έχει αγωνιστεί κατά σειρά στις ομάδες: ΠΑΕ Πανιώνιος Ν. Σμύρνης, (ως ημιεπαγγελματίας συμμετείχε σε αγώνες της β’ ομάδας σε ηλικία 17 ετών), την επόμενη σεζόν στην ΠΑΕ Π.Σ. “Η Καλαμάτα” (όπου υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και παραχωρήθηκε με την μορφή δανεισμού ενός χρόνου στον Γ.Π.Σ. Πάμισος Μεσσήνης που συμμετείχε στη Δ’ εθνική). Ακολούθησαν Απόλλων Καλαμάτας, Ολυμπιακός Καλαμάτας (Δ’ εθνική), Εράνη Φιλιατρών (Δ’ εθνική). Ακόμη αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού από τον Εθνικό Μελιγαλά στον Α.Ο. Διαβολιτσίου για 3 μήνες. Η ομάδα του Διαβολιτσίου κινδύνευε με υποβιβασμό και τελικά κατάφερε να σωθεί. Μάλιστα σε αυτό το διάστημα των τριών μηνών σημείωσε 9 γκολ. Επίσης έπαιξε στις μικτές παίδων και νέων της ΕΠΣ Μεσσηνίας, ενώ το 1998 αγωνίστηκε σε φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας με την Εθνική ομάδα παίδων, με προπονητή τον Μάκη Σεντελίδη.