Δευτέρα, 08 Ιούλιος 2019 19:51

“ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ”: “Η ακαδημία είναι η βάση μιας ομάδας” - Μιλούν οι Κουρεντζής, Κεράνης και Μπιτσάνης (φωτό)

Γράφτηκε από τον

Μια αρκετά εποικοδομητική χρονιά ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες σχεδόν για την ακαδημία της Καλαμάτας.

Τη χρονιά που πέρασε η ακαδημία της Καλαμάτας λειτούργησε για 8η σερί σεζόν και το προπονητικό τιμ, που αποτέλεσαν οι Φραγκίσκος Κεράνης (στα τμήματα Κ12, Κ16), Βαγγέλης Κουρεντζής (στο τμήμα Κ14) αρχικά και στη συνέχεια ο Μάριος Μπιτσάνης (στα τμήματα Κ8, Κ10), έκαναν το καλύτερο για να βοηθήσουν τα νεαρά παιδιά να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου. Το βάρος δόθηκε στη διαμόρφωση καλών χαρακτήρων, στη δημιουργία καλών ποδοσφαιριστών μέσα από τις προπονήσεις, μέσα από τα παιχνίδια (φιλικά και επίσημα), αλλά και τη συμμετοχή σε τουρνουά εντός και εκτός Μεσσηνίας, που ήταν αναγκαία, αλλά και ωφέλιμα, γιατί έδωσαν στους νεαρούς αθλητές τα απαραίτητα εφόδια ώστε να εξελιχθούν, όχι μόνο ως ποδοσφαιριστές, αλλά και ως προσωπικότητες. Επίσης τα μεγαλύτερα παιδιά να αρχίσουν να δουλεύουν με στόχο σιγά-σιγά να ενταχθούν στην ανδρική ομάδα, που είναι και ο βασικός σκοπός λειτουργίας κάθε ακαδημίας.

Για την φετινή πορεία των ομάδων και τη δουλειά που έγινε σε όλα τα τμήματα της ακαδημίας, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους τρεις προπονητές, σε συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

- Πριν από δύο εβδομάδες περίπου, ολοκληρώθηκε η σεζόν για τα τμήματα υποδομής της ακαδημίας της Καλαμάτας. Κάνοντας τον απολογισμό τι θα λέγατε για τη χρονιά που πέρασε;

Φ.Κ.: “Για εμένα προσωπικά ήταν μία χρονιά ιδιαίτερη λόγω της πρώτης επαφής που είχα με τις ηλικίες αυτές. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννη Χριστόπουλο που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στα τμήματα υποδομής αυτής της μεγάλης ομάδας. Ηταν μία χρονιά που δέθηκα πάρα πολύ με αυτά τα παιδιά. Σκοπός μας ήταν να διαμορφώσουμε καλούς χαρακτήρες αλλά και να δημιουργήσουμε καλούς ποδοσφαιριστές διδάσκοντας το αθλητικό ιδεώδες. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το επιτύχαμε”.

Β.Κ.: “Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς, θεωρώ ότι για τα δεδομένα που συνάντησα στην ακαδημία της Καλαμάτας ήταν μια αρκετά καλή και εποικοδομητική χρονιά βάζοντας τις βάσεις για την επόμενη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Χριστόπουλο, που μας επέλεξε να δουλέψουμε στην ακαδημία του Π.Σ. “Η Καλαμάτα”. Στην Κ14 που ανέλαβα εγώ, είχαμε το μικρότερο όριο ηλικίας από τις 13 ομάδες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ και τερματίσαμε στην 3άδα παίζοντας και αρκετά καλό ποδόσφαιρο που ήταν ο πρωταρχικός μας στόχος”.

Μ.Μ.: “Ηταν μια επιτυχημένη χρονιά καθώς η ακαδημία της Καλαμάτας έχει αστείρευτο ταλέντο, από παίκτες μικρής ηλικίας που όμως πρέπει να δουλέψουν μέσα από τις προπονήσεις έτσι ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι παίκτες. Εμείς οι προπονητές καθοδηγήσαμε τα παιδιά, ήμασταν κοντά τους και σε επικοινωνία και με τους γονείς βέβαια προσπαθήσαμε για το καλύτερο”.

- Είστε ικανοποιημένοι από το έργο που επιτελέσατε στη διάρκεια της χρονιάς;

Φ.Κ.: “Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι προπονητές δώσαμε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας με σκοπό να μπορέσουμε να εξελίξουμε το κάθε ένα παιδί ξεχωριστά αλλά και να τους μεταφέρουμε ιδέες και αξίες που θα είναι πολύ σημαντικές για τη μετέπειτα εξέλιξή τους”.

Β.Κ.: “Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος με το έργο που επιτελέσαμε καθ’ όλη την διάρκεια της φετινής χρονιάς, σίγουρα όχι όπως θα ήθελα ή όπως αρμόζει σε μια ομάδα όπως η Καλαμάτα. Πάρα ταύτα, με προσωπικές πρωτοβουλίες αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών μου Φραγκίσκο Κεράνη και Μάριο Μπιτσάνη, προσφέραμε στα παιδιά με τη συμμετοχή μας σε τουρνουά εντός και εκτός νομού αλλά και στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ μια χρονιά γεμάτη εμπειρίες, παραστάσεις και συναισθήματα, περισσότερο από άλλες χρονιές”.

Μ.Μ.: “Ολοι οι προπονητές δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς έτσι ώστε να ανέβει επίπεδο η ακαδημία της μεγαλύτερης ομάδας του νομού μας”.

- Τι είναι αυτό που κρατάτε από τη χρονιά;

Φ.Κ.: “Οι ισχυροί δεσμοί που δημιουργήθηκαν με τα παιδιά κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου είναι κάτι που σίγουρα θα κρατήσω από τη χρονιά που πέρασε. Αυτό γιατί πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι δημιουργήθηκαν και μεγάλες απαιτήσεις προς το πρόσωπό μου στο να τους δίνω καθημερινά το καλύτερο δυνατό”.

Β.Κ.: “Αυτό που κρατάω από αυτή την χρονιά είναι οι μοναδικές στιγμές που ζήσαμε με τα παιδιά σε όποια δραστηριότητα συμμετείχαμε και η πολύ καλή συνεργασία με τους Φραγκίσκο Κεράνη και Μάριο Μπιτσάνη. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς των παιδιών που μας στήριξαν σε ότι κάναμε”.

Μ.Μ.: “Αυτό που κρατάω από τη χρονιά που μας πέρασε όσον αφορά στην ακαδημία της ομάδας μας είναι οι εμπειρίες που αποκόμισαν τα παιδιά αλλά και εμείς, συμμετέχοντας σε διάφορα τουρνουά και δραστηριότητες. Μέσα από όλα αυτά και σε συνδυασμό με τις προπονήσεις που γίνονται τα παιδιά αποκτούν εμπειρίες και εφόδια για το ποδοσφαιρικό μέλλον τους και όχι μόνο”.

- Η διοίκηση ήταν κοντά σας, στήριξε την ακαδημία;

Φ.Κ.: “Η διοίκηση ήταν δίπλα μας σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, αλλά η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερη και πολύ πιεστική. Η γνώμη μου είναι ότι το κομμάτι της ακαδημίας της ομάδας ίσως είναι το πιο σημαντικό και θα πρέπει σε αυτό τον τομέα να υπάρχει μία σταθερότητα αλλά και συνεργασία με τις υπόλοιπες ομάδες του νομού ώστε να μπορούν να τροφοδοτούν ποδοσφαιριστές στη μεγάλη ομάδα της πόλης μας”.

Β.Κ.: “Από την πλευρά της η διοίκηση ,ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος συγκεκριμένα μας παρείχε όλο το υλικό και το γήπεδο για να μπορούμε να δουλέψουμε όσο καλύτερα γίνεται. Δυστυχώς δεν βρέθηκαν άτομα που να μπορούν να είναι κοντά στην ακαδημία για την καλύτερη λειτουργία της. Εγινε μια προσπάθεια με την Πόπη Αναστασοπούλου όσο ήταν στην ομάδα και τον Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο που βοήθησε μέχρι το τέλος και ο Γιάννης Φαββατάς όταν μπήκε στην ομάδα σε ότι χρειαστήκαμε. Και τους ευχαριστούμε για ότι έκαναν. Αν είναι κάποιος που έχει συμβάλει ή έχει βοηθήσει χωρίς να το γνωρίζω ας με συγχωρέσει”.

Μ.Μ.: “Η διοίκηση ήταν αρωγός στην προσπάθεια αυτή, αν και υπήρχαν δυσκολίες ειδικά μετά τα Χριστούγεννα με τα γνωστά διοικητικά θέματα. Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τους Γιάννη Φαββατά, Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο που “έτρεχαν” την προσπάθεια αυτή αλλά και τον Αγαθοκλή Χριστόπουλο που μας παρείχε το αθλητικό υλικό”.

- Ποιος ο σκοπός λειτουργίας της ακαδημίας;

Φ.Κ.: “Η διοίκηση ήταν αρωγός στην προσπάθεια αυτή, αν και υπήρχαν δυσκολίες ειδικά μετά τα Χριστούγεννα με τα γνωστά διοικητικά θέματα. Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τους Γιάννη Φαββατά, Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο που “έτρεχαν” την προσπάθεια αυτή αλλά και τον Αγαθοκλή Χριστόπουλο που μας παρείχε το αθλητικό υλικό”.

Β.Κ.: “Η ακαδημία είναι η βάση μιας ομάδας για να μπορεί να έχει μέλλον. Σκοπός της εκτός απ’ το να παράγει ποδοσφαιριστές, είναι η ανάπτυξη και η εκπαίδευση των αυριανών αθλητών - φιλάθλων - πολιτών με αρχές και αξίες”.

Μ.Μ.: “Σκοπός της ακαδημίας είναι η σωστή προπόνηση που να στοχεύει στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του παιδιού ώστε να έχει τις βάσεις να εξελιχθεί σε επαγγελματία ποδοσφαιριστή αλλά και να ανταπεξέλθει από φυσικής, τεχνικής, τακτικής και ψυχολογικής άποψης σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Δηλαδή προετοιμάζει τους παίκτες για την μεγάλη ομάδα. Είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος της”.

- Στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου εκτός από τις προπονήσεις, τα φιλικά και τη συμμετοχή της Κ14 στο αντίστοιχο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΕΠΣΜ, οι ομάδες συμμετείχαν σε διάφορα τουρνουά, που διεξήχθησαν εντός και εκτός νομού. Για ποιο λόγο έλαβαν μέρος; Τέτοιου είδους δραστηριότητες βοηθούν στην εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών;

Φ.Κ.: “Σκοπός της συμμετοχής μας σε αυτούς τους αγώνες είναι η χαρά και η διασκέδαση που προσφέρει ο αθλητισμός και πιο συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο. Τέτοιου είδους διοργανώσεις ανοίγουν τους ορίζοντες των παιδιών και αποκτούν εμπειρίες που είναι πολύ σημαντικές για τη μετέπειτα εξέλιξή τους”.

Β.Κ.: “Στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου πέρα από τις καθιερωμένες προπονήσεις, τα φιλικά και τη συμμετοχή της Κ14 στο πρωτάθλημα το οποίο διοργάνωσε η ΕΠΣ Μεσσηνίας, τα τμήματά μας έλαβαν μέρος και σε τουρνουά, εντός αλλά και εκτός του νόμου μας. Η συμμετοχή των παιδιών σε τέτοιου είδους διοργανώσεις θεωρώ ότι είναι αναγκαία και εξαιρετικά ωφέλιμη, καθώς συμβάλλει τα μέγιστα στην εξέλιξή τους, όχι μόνο ως ποδοσφαιριστές, αλλά και ως προσωπικότητες. Μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, προκειμένου να πετύχουν έναν στόχο, ασκούνται στην συνεργασία και την διαχείριση των συναισθημάτων τους, ενώ παράλληλα νιώθουν εντονότερα το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Πέραν των ανωτέρω, οι νεαροί ποδοσφαιριστές αποκομίζουν μοναδικές εμπειρίες”.

Μ.Μ.: “Οπως ανέφερα και παραπάνω, όλα τα τμήματα συμμετείχαν σε πολλά φιλικά παιχνίδια με άλλες ομάδες αλλά και σε διάφορα τουρνουά. Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες, να μάθουν την έννοια του "ευ αγωνίζεσθαι" και να διασκεδάσουν μέσα από το παιχνίδι, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες στις οποίες ήμουν προπονητής”.

- Πως είναι το επίπεδο σε όλα τα τμήματα. Υπάρχουν παιδιά που διαθέτουν τα προσόντα στο άμεσο μέλλον να ανέβουν στην πρώτη ομάδα;

Φ.Κ.: “Το επίπεδο των τμημάτων είναι αρκετά υψηλό αλλά αυτό που προέχει είναι η ατομική εξέλιξη. Υπάρχουν παιδιά που σίγουρα θα μπορούσαν στο άμεσο μέλλον να ανέβουν στην πρώτη ομάδα αλλά αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα ίδια τα παιδιά. Αν έχουν συνέπεια και συνέχεια σε αυτό που κάνουν, υπομονή και επιμονή, τότε το μέλλον τους είναι προδιαγεγραμμένο”.

Β.Κ.: “Το επίπεδο των παιδιών σε όλα τα τμήματα είναι αρκετά καλό, υπάρχει ταλέντο, ήδη με έχουν προσεγγίσει Π.Α.Ε για κάποια παιδιά που αν δουλέψουν έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Εδώ θέλω να καταθέσω την προσωπική μου άποψη, για να μπορέσουν να εξελιχθούν αυτά τα παιδιά θα πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία της ακαδημίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί όπως οι υπόλοιπες ακαδημίες του νομού μας. Χρειάζεται συνεργασία με όλες τις ακαδημίες, μικρός όγκος παιδιών επιλεκτικά και στελέχωση με κατάλληλα άτομα που θα έχουν την γνώση και το μεράκι που χρειάζεται για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη των παιδιών όλου του νομού. Μόνο η Καλαμάτα μπορεί να το κάνει αυτό και μόνο ένας τέτοιος προγραμματισμός θα έπειθε ότι πραγματικά επενδύουν για μια ομάδα με βάση και μέλλον”.

Μ.Μ.: “Το επίπεδο είναι αρκετά ικανοποιητικό σε όλα τα τμήματα. Μέσα από τις προπονήσεις και τη σωστή δουλειά, υπάρχουν αρκετά παιδιά που θα μπορούσαν αργότερα να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα. Αυτός άλλωστε είναι και ο απώτερος σκοπός της ακαδημίας”.

- Υπάρχουν παιδιά που μπορούν να ενταχθούν στην ανδρική ομάδα την προσεχή ποδοσφαιρική περίοδο, μιας και ακούγεται ότι η ΕΠΟ σκέφτεται να περάσει αυτό τον κανονισμό στην προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος της Γ’ εθνικής;

Φ.Κ.: “Υπάρχουν 4-5 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που μπορούν άμεσα να ενταχθούν στο ρόστερ της μεγάλης ομάδας αλλά και να διεκδικήσουν μία θέση στο βασικό σχήμα βάσει του μέτρου που μου προαναφέρατε. Το μέτρο αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση δίνοντας κίνητρο στις ομάδες να δουλέψουν με τους μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές αλλά και να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός. Η γνώμη μου είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να συνδυαστεί με την απαγόρευση ξένων ποδοσφαιριστών και προπονητών από την β’ κατηγορία και κάτω δίνοντας προτεραιότητα στον Έλληνα ποδοσφαιριστή αλλά και την αναβάθμιση ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Ερχόμενος στο αρχικό ερώτημα σας θα σας πω ότι οι 4-5 περιπτώσεις που προανέφερα στην ποδοσφαιρική χρονιά που πέρασε παρακολούθησαν την προετοιμασία της πρώτης ομάδας ενώ πήραν χρόνο συμμετοχής σε αγώνες κυπέλλου. Επίσης διακρίθηκαν και με την ομάδα της μικτής Μεσσηνίας. Τον Δεκέμβρη πήραμε μία απόφαση μαζί με τον κ. Χριστόπουλο να μην κατέβουμε στο πρωτάθλημα Κ16 δίνοντας τα παιδιά με την μορφή δανεισμού σε ομάδες Α’ κατηγορίας με σκοπό να πάρουν χρόνο συμμετοχής σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα κερδίζοντας πολλές εμπειρίες. Οπότε καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά αυτά είναι έτοιμα να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους”.

Β.Κ.: “Αυτήν την στιγμή πιστεύω πως υπάρχουν 5-6 παιδιά από την ακαδημία, τα οποία με βάση τον κανονισμό που έχει ορίσει η ΕΠΟ για το νέο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής, που μπορούν άμεσα να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα”.

Μ.Μ.: “Νομίζω πέρασε ήδη ο κανονισμός αυτός και από την ερχόμενη ποδοσφαιρική περίοδο θα πρέπει να αγωνίζεται στο βασικό σχήμα ένας παίκτης 19 χρονών και κάτω. Σαφώς και υπάρχουν παιδιά έτοιμα να ενταχθούν στην ανδρική ομάδα, τα οποία αν δουλέψουν σωστά στην προετοιμασία θα μπορούν να κερδίσουν μια θέση στο ρόστερ της.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και να ευχηθώ καλό καλοκαίρι σε όλους”.