Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020 12:47

Καραντίνα με... γυμναστική, λέει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Γ. Αργυρόπουλος

Γράφτηκε από τον
Καραντίνα με... γυμναστική, λέει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Γ. Αργυρόπουλος

Η καθημερινότητα όλων μας ανατράπηκε. Ο κορονοϊός έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα στη ζωή μας και τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, όταν επιστρέψει η κανονικότητα.

Οι μέρες κυλούν με τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου να είναι στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του ιού που έχει πλήξει όλο τον κόσμο. Η... καραντίνα βέβαια, έχει επιπτώσεις και στη ψυχολογία των ανθρώπων. Στρες, άγχος, φόβος και η αγωνία για την επόμενη μέρα είναι τα συναισθήματα που μας διακατέχουν. Η γυμναστική μπορεί να είναι όμως το αντίδοτο, ακόμα και αν δεν μπορούμε να αθληθούμε στους κατεξοχήν χώρους.
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής της Ομόνοιας Γιώργος Αργυρόπουλος, μιλώντας σήμερα στην "Ελευθερία" τονίζει τα ψυχολογικά οφέλη από την άσκηση στις δύσκολες μέρες που ζούμε και προτείνει εύκολες ασκήσεις, που μπορούμε να εκτελούμε καθημερινά μέσα στο σπίτι.
"Σίγουρα είναι πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν έχουμε συνηθίσει σ' ένα τέτοιο μοτίβο ζωής. Πιστεύω όμως ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση είναι σωστά. Πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι, όσο δύσκολο και να φαντάζει αυτό. Μένοντας σπίτι, προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους μας. Είναι ευκαιρία να μιλήσουμε και να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και τα πρόσωπα που μας περιβάλλουν", λέει ο Γ. Αργυρόπουλος για τη νέα πια καθημερινότητα.
Ο ίδιος δηλώνει ότι αυτή την εποχή έχει πλέον την ευκαιρία να διαβάσει, να κάνει πράγματα που δεν είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η καθημερινή άσκηση είναι μέσα στο πρόγραμμα, είτε ποδήλατο, είτε τρέξιμο κοντά στην οικία του. Και μέσα στο σπίτι όμως, ο καθένας μπορεί, όπως λέει, να αθληθεί.
"Μιλάω καθημερινά με πολλούς ανθρώπους που με συμβουλεύονται και τους έχω δώσει και προγράμματα. Η γυμναστική δεν έχει ηλικίες. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με μικρά αντικείμενα, ώστε να κρατάμε το σώμα μας σε εγρήγορση. Με γυμναστική επιτυγχάνουμε πάρα πολλά και στον ψυχολογικό τομέα. Να αποφύγουμε δηλαδή τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον εγκλεισμό.. Είναι πολλά τα οφέλη", λέει αρχικά και προσθέτει: " Μπορεί ο καθένας μέσα στο σπίτι του να κάνει κάθε μέρα 30-40 λεπτά γυμναστική, χωρίς να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για παράδειγμα αερόβια γυμναστική με σχοινάκι, Push -Ups, έλξη στο μονόζυγο, κοιλιακούς, ραχιαίους, ασκήσεις με λάστιχο αντίστασης για όλα τα μέρη του σώματος και βαθιά καθίσματα".

Μάιο και... αν το πρωτάθλημα

Ο Γιώργος Αργυρόπουλος είναι και προπονητής της Ομόνοιας, που η διακοπή του πρωταθλήματος της Α1 τοπικής την βρήκε στην κορυφή της βαθμολογίας.
Εδώ και δύο εβδομάδες έχουν σταματήσει και οι προπονήσεις, αλλά ο ίδιος δεν χάνει την επαφή με τους παίκτες του, στους οποίους έχει δώσει ειδικά προγράμματα. "Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και για ψυχολογική στήριξη μέσω Skype, ή τηλεφωνική επικοινωνία. Δεν πρέπει να χαθεί το οικογενειακό κλίμα, .Είναι σημαντικό οι παίκτες να νιώθουν τη στήριξη της διοίκησης και του προπονητή". .
Οσο για το πότε βλέπει να ξεκινά και πάλι το πρωτάθλημα " Προέχει να βγούμε όλοι από αυτήν την καραντίνα. Να τελειώσει με τις λιγότερες απώλειες και να μη χαθεί από εδώ και πέρα καμία άλλη ζωή Για να αρχίσει ξανά το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι διασφαλισμένα τα πάντα. An πάνε όλα καλά, πιστεύω από το Μάιο και έπειτα να ξεκινήσουν οι αγώνες. Αυτή είναι και η προσδοκία των ανθρώπων του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα".

Μίνι προετοιμασία

Ακόμα πάντως και να επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο και να αρχίσει να κυλά και πάλι η μπάλα στο χορτάρι το Μάιο, θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής για να μπορέσουν οι παίκτες να ανταποκριθούν σε συνθήκες αγώνα. Ο Γιώργος Αργυρόπουλος σημειώνει ότι είναι πολύ μεγάλο το διάστημα της διακοπής και το ασκησεολόγιο στο σπίτι δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες.
Απαιτείται ουσιαστικά μια μίνι προετοιμασία και ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί και οι παίκτες σταδιακά να φθάσουν σ' ένα ικανοποιητικό επίπεδο.