Τετάρτη, 27 Μάιος 2020 13:42

Αγγλία: Αυξημένος κατά 25% ο κίνδυνος τραυματισμού στην Premier League

Γράφτηκε από τον

Oι ποδοσφαιριστές της Premier League θα μπορούσαν να είναι 25% πιο επιρρεπείς σε τραυματισμό όταν επαναρχίσει η... δράση στο πρωτάθλημα, λόγω του «φορτωμένου» αγωνιστικού προγράμματος, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, δηλώνει «τόσο σίγουρος όσο μπορούμε να είμαστε» ότι η μπάλα θα ξανακυλήσει στο χορτάρι εντός του Ιουνίου, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί χρόνος και για την ολοκλήρωση του Κυπέλλου Αγγλίας πριν από την έναρξη της σεζόν 2020-21 στο «τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με το "Project Restart" της Premier League, το οποίο προβλέπει ότι η προσωρινή ημερομηνία επιστροφής είναι η 20ή Ιουνίου, οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι θα μπορούσαν να παίξουν 13 ματς σε 49 ημέρες. Οι «πολίτες» έχουν δώσει ένα παιχνίδι λιγότερο σε σχέση με την πλειοψηφία των ομάδων της Premier League, αλλά αυτά τα νούμερα δεν λαμβάνουν υπόψη το Champions League, όπου οι «σίτιζενς» βρίσκονται στους «16» (σ.σ. εκκρεμεί ο αγώνας ρεβάνς με τη Ρεάλ Μαδρίτης) και μπορούν να παίξουν άλλα τέσσερα παιχνίδια για να φτάσουν στον τελικό, εφόσον ολοκληρωθεί κανονικά η διοργάνωση.

Η έρευνα που διεξήγαγε η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Zone7, η οποία ειδικεύεται στην πρόβλεψη κινδύνου τραυματισμού και συνεργάζεται με 35 επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου παγκοσμίως, δείχνει ότι το να παίξεις οκτώ παιχνίδια σε μια περίοδο 30 ημερών αυξάνει τη συχνότητα τραυματισμού κατά 25% σε σύγκριση με το να παίζεις 4-5 ματς στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Και μπορεί οι οκτώ αναμετρήσεις μέσα σε 30 ημέρες να φαντάζουν ως κάτι... φυσιολογικό, αλλά μόνο το 4% των παικτών σε μια σεζόν αγωνίζεται σε ένα τόσο μεγάλο σερί παιχνιδιών.

Όμως, δεν είναι μόνο το «φορτωμένο» αγωνιστικό πρόγραμμα που προκαλεί ανησυχίες, αλλά και ο χρόνος που παρέχεται στις ομάδες για τη μετάβαση από τις προπονήσεις των ολιγομελών γκρουπ παικτών με την κοινωνική αποστασιοποίηση στο κανονικό πρόγραμμα υψηλότερης έντασης. Η Bundesliga πήρε το «πράσινο φως» για να επιστρέψει στη... δράση στις 7 Μαΐου, μόλις εννέα ημέρες πριν την επανέναρξη. Στα έξι παιχνίδια που διεξήχθησαν στις 16 Μαΐου τραυματίστηκαν οκτώ παίκτες, ένα ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από το κανονικό.

Ένα κανονικό πρόγραμμα προετοιμασίας «τρέχει» για 30 ημέρες ή και περισσότερο. Όμως, εξετάζοντας τα δεδομένα από 11 επαγγελματικές ομάδες της μεγάλης κατηγορίας από τις τελευταίες δύο σεζόν, η πλατφόρμα Zone7 βρήκε ότι, όταν η περίοδος προετοιμασίας μικραίνει, εξαιτίας διεθνούς τουρνουά ή πρόκρισης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, το 75% των ομάδων είχαν υψηλότερο επιπολασμό τραυματισμού στο πρώτο μισό της σεζόν σε σύγκριση με εκείνες που είχαν περισσότερο χρόνο προγραμματισμού.

ΑΠΕ - ΜΠΕ