Τετάρτη, 04 Ιούνιος 2014 12:33

"Παράγοντες ομάδων υποκινούν το στήσιμο αγώνων στην Ελλάδα"!

Γράφτηκε από τον

Ιδιοκτήτες και διοικούντες ελληνικών συλλόγων δείχνουν ως υποκινητές του φαινομένου του «στησίματος» αγώνων σύμφωνα με ποδοσφαιριστές που πήραν μέρος στην έρευνα «Don’t fix it», που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Mπίρκμπεκ του Λονδίνου με την υποστήριξη της FIFPro, της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2013 και έλαβαν μέρος 1.585 ποδοσφαιριστές από εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία), ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, από την οποία συμμετείχαν 211 ποδοσφαιριστές.

 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μεγάλο και οι λόγοι της ύπαρξής του έχουν να κάνουν α) με ιδιοκτήτες ομάδων, κάποιοι εκ των οποίων δεν έχουν καλή φήμη, β) με τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές ομάδες, γ) με τη δράση εγκληματικών ομάδων που έχουν διεισδύσει σε συλλόγους και δ) με την ιδιαίτερη οικονομική κατάσταση της χώρας, παρότι τα φαινόμενα «στησίματος» αγώνων άρχισαν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση περί υποκινητών «στησίματος» αγώνων το 48,8% απαντά ότι είναι οι παράγοντες ομάδων, το 20,6% ότι είναι μπουκμέικερ και πρώην ποδοσφαιριστές και το 16,7% διαιτητές ή αξιωματούχοι αγώνα.

 

«Με τέτοια σημαντικά ποσοστά, το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί στις ιδιοκτησίες και τις διοικήσεις των συλλόγων», αναφέρει η έκθεση στο κομμάτι που αφορά την Ελλάδα. Στο ερώτημα «ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε στήσιμο αγώνα», οι περισσότεροι, ποσοστό 33%, απάντησαν ότι είναι οι οικονομικές δυσκολίες. Η απάντηση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με τις δύο δημοφιλέστερες απαντήσεις στο ερώτημα «τι μπορεί να προστατεύσει τους ποδοσφαιριστές από το στήσιμο αγώνα». Οι περισσότεροι, σε ποσοστό 29,4%, τάχθηκαν υπέρ της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας, ενώ το 25% υπέρ υψηλότερων μισθών. Συνεπώς, όπως υποστηρίζεται, οι εργασιακές συνθήκες και η έγκαιρη καταβολή μισθών θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν για να καταγγείλετε απόπειρα χειραγώγησης αγώνα», το 70,8% απαντά πως εμπιστεύεται τον ΠΣΑΠ. Πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό αυτών που θα εμπιστεύονταν για μια τέτοιου είδους καταγγελία την ΕΠΟ (μόλις 2,4%). Εξίσου χαμηλό (3,8%) είναι το ποσοστό αυτών που θα εμπιστεύονταν την αστυνομία.

 

Από το 71,4% που δεν έχει προβεί σε καταγγελία σχετικά με υποψίες χειραγώγησης αγώνα, το 40,3% υποστηρίζει ότι δεν το έκανε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και το 17,1 λόγω έλλειψης στήριξης από τον σύλλογο και τις Αρχές. Στην έκθεση γίνεται αναφορά στις τιμωρίες που επιβλήθηκαν στον Ολυμπιακό Βόλου, στην Καβάλα και στον Μάκη Ψωμιάδη. Συμπερασματικά, όλες οι χώρες της έρευνας είναι επιρρεπείς στο «στήσιμο» αγώνων, οι μέθοδοι που ακολουθούνται σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν, όμως κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: soccerplus.gr, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ