Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2021 17:32

Αστέρας Τρίπολης: Στον δρόμο για τα playoffs

Γράφτηκε από τον

Ο Αστέρας έξι αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής περιόδου της Super League Interwetten βρίσκεται στο δρόμο για τα playoffs. 

Ο Αστέρας πήρε μία σπουδαία νίκη το Σάββατο (30/1) επικρατώντας 2-1 του Άρη για την 20η αγωνιστική της Super League Interwetten. Με αυτό το τρίποντο η ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς στρογγυλοκάθισε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος, έχοντας μία ασφαλή απόσταση από τις ομάδες εκτός εξάδας, ενώ με 33 βαθμούς απέχει μόλις δύο πόντους από τον 5ο Παναθηναϊκό.

Πλέον απομένουν έξι αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της Super League Interwetten και ο Αστέρας βάσει της βαθμολογικής του συγκομιδής, αλλά και της παρουσίας του στον αγωνιστικό χώρο είναι το φαβορί ανάμεσα στις ομάδες που διεκδικούν θέση στα playoffs, όπως ο Βόλος και ο Ατρόμητος.

ΦΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΦΗ
Ο Άρης και ο ΟΦΗ την περσινή σεζόν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στα playoffs και εισιτήριο για την προκριματική φάση του Europa League. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης στην κανονική διάρκεια είχαν συγκεντρώσει 34 πόντους.

Ο φετινός Αστέρας έχοντας δώσει 20 αγώνες, δηλαδή έξι λιγότερους, έχει φτάσει ήδη τους 33 θέτοντας τον πήχη ψηλά. Μετράει λοιπόν εννέα νίκες, έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες. Έτσι, θέλει να επιστρέψει στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα θεωρώντας τις σεζόν 2018/2019 και 2019/2020, όπου κινήθηκε πιο χαμηλά, ως κακές παρενθέσεις.

ΨΗΛΑ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Αστέρας βρίσκεται αρκετά ψηλά σε όλες τις κορυφαίες στατιστικές κατηγορίες, όπως διακρίνεται με τη βοήθεια της Opta. Συγκεκριμένα οι Αρκάδες διαθέτουν την 6η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 21 τέρματα και βρίσκονται μπροστά από το Top-5 των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκού.

Η ομάδα του Ράσταβατς βρίσκεται ψηλά και στις τελικές εντός εστίας. Συγκεκριμένα μετράει 73 τελικές, πίσω από τον ΠΑΟΚ (120), τον Ολυμπιακό (117), την ΑΕΚ (95) και τον Άρη (88) και τον ΟΦΗ (74) ενώ είναι πάνω από τον Παναθηναϊκό (70).

Η κυκλοφορία της μπάλας από τον Αστέρα είναι επίσης αξιοπρόσεκτη. Οι Αρκάδες μετρούν 78% ακρίβεια στις πάσες τους, μπροστά βρίσκεται ο Ολυμπιακός (83%), ο ΠΑΟΚ (80%) και ο ΟΦΗ (79%).

Παράλληλα, ένα από τα "όπλα" του Αστέρα είναι η καλή του άμυνα, έχοντας κρατήσει σε εννέα παιχνίδια ανέπαφη την εστία του. Στη σχετική κατηγορία πιο ψηλά του βρίσκονται μόνοι ο Άρης (12), ο Ολυμπιακός (12) και ο Παναθηναϊκός (10).

ΟΠΛΟ ΤΟΥ Η ΑΜΥΝΑ ΤΟ 2021

Το 2021 ο Αστέρας μετράει στο πρωτάθλημα πέντε σερί νίκες με Απόλλωνα Σμύρνης, Παναιτωλικό, ΑΕΛ, ΟΦΗ και Άρη. Έμεινε ισόπαλος 0-0 στη Λεωφόρο στις 3 Ιανουαρίου με τον Παναθηναϊκό, ενώ έχει ηττηθεί μόλις μία φορά από τον Ολυμπιακό με 0-4 στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Οι Αρκάδες έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους σε πέντε από τα επτά παιχνίδια του πρωταθλήματος μέσα στο νέο έτος. Δέχθηκαν τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι κόντρα στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ το Σάββατο (30/1) ο Άρης σκόραρε με αυτογκόλ. Πρόκειται για ένα στατιστικό που εξηγεί την αγωνιστική άνοδο της ομάδας του Ράσταβατς.

Ο Αστέρας συνολικά στο πρωτάθλημα έχει δεχθεί 20 γκολ κατατάσσοντάς τον στις καλύτερες άμυνες της Super League Interwetten. Βάσει των xgoals (προσδοκώμενα γκολ), οι Αρκάδες θα "έπρεπε" να δεχθούν 19,37 τέρματα. Με λίγα λόγια έχουν δει την μπάλα στα δίχτυά τους, όσες φορές είχε προβλεφθεί.

ΣΥΝΕΠΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ

Όπως προαναφέρθηκε, ο Αστέρας δεν τα πάει άσχημα και στα επιθετικά του νούμερα. Τα 21 γκολ (17 χωρίς τα πέναλτι) που έχει σκοράρει τον κατατάσσουν στην 6η θέση στη σχετική κατηγορία. Μάλιστα, παρουσιάζει μία συνέπεια στην επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα.

Τα συνολικά xgoals των Αρκάδων είναι 21,38 και 17,4 αν δεν υπολογίσουμε τα πέναλτι που έχουν κερδίσει. Δηλαδή, οι αριθμοί αυτοί, δεν απέχουν πολύ από τον πραγματικό αριθμό των τερμάτων που έχουν πετύχει.

Την ίδια ώρα, ο Αστέρας σκοράρει ένα γκολ ανά 85,7 λεπτά, ενώ όλα τα τέρματα τα έχει βρει μέσα από τη μεγάλη περιοχή, δείχνοντας τον προσανατολισμό των επιθέσεών του.

ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ Ο ΜΠΑΡΑΛΕΣ

Ένας παράγοντας της φετινής εικόνας του Αστέρα Τρίπολης ακούει στο όνομα Χερόνιμο Μπαράλες. O 34χρονος Αργεντίνος στράικερ βρίσκεται στην 2η θέση του πίνακα των σκόρερ με 10 γκολ (τέσσερα από αυτά πέναλτι) και έχει μπροστά του μόνο τον Γιουσέφ Ελ-Αραμπί.

Μάλιστα, ο Μπαράλες είναι και στην 2η θέση των τελικών προσπαθειών, μετρώντας 35 συνολικά και 21 εξ αυτών προς την εστία. Έτσι, βρίσκεται πίσω μονάχα από τον Μαροκινό επιθετικό του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει καταγράψει 38 τελικές, οι 23 εξ αυτών με κατεύθυνση προς το τέρμα.

Τα xgoals του Μπαράλες είναι 8,214, ενώ χωρίς τα πέναλτι ο αριθμός των προσδοκώμενων γκολ μειώνεται σε 5,078. Ο Αργεντίνος στράικερ, εκτός της άσπρης βούλας, έχει βρει έξι φορές τα αντίπαλα δίχτυα. Δηλαδή έχει πετύχει ένα παραπάνω γκολ απ' ότι θα έπρεπε, γεγονός που μαρτυρά την επιθετική του δεινότητα.

Ενδιαφέρον στοιχείο παρατηρώντας κανείς το παραπάνω διάγραμμα της Opta είναι τα σημεία απ' όπου πραγματοποιεί τελικές προσπάθειες ο Μπαράλες. Από τις 38 του τελικές, οι 36 είναι μέσα από την περιοχή. Δηλαδή, είναι ένας στράικερ περιοχής που ολοκληρώνει τις προσπάθειές του από καλά σημεία και δεν αναλώνεται σε μακρινά σουτ που συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε γκολ. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο Αστέρας δεν έχει σκοράρει εκτός περιοχής.

Επιπλέον, ο Μπαράλες είναι ικανός και με το κεφάλι εκμεταλλευόμενος το ύψος του (1,86μ). Έχει σκοράρει τρεις φορές με κεφαλιά και βρίσκεται πίσω από τον Πινακά και τον Σβιντέρσκι που έχουν βρει με αυτόν τον τρόπο δίχτυα τέσσερις φορές.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Πλέον, ο Αστέρας κοιτάζει με αισιοδοξία το υπόλοιπο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Γνωρίζει ότι χρειάζεται να συνεχίσει την καλή του πορεία τις τελευταίες έξι αγωνιστικές της Super League Interwetten, προκειμένου να "κλειδώσει" την παρουσία του στα playoffs.

Την Κυριακή (7/2, 17:15) οι Αρκάδες αντιμετωπίζουν τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό σε ένα καθοριστικό παιχνίδι για τη συνέχεια, εφόσον οι Θεσσαλοί διεκδικούν επίσης την 6η θέση, αν και έχουν χάσει έδαφος. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι αναμετρήσεις με Λαμία (εντός), ΑΕΚ (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός), Ατρόμητος (εκτός) και ΠΑΣ Γιάννινα (εντός).
Πηγή: sport24.gr