Δευτέρα, 23 Ιούνιος 2014 18:37

Το προφίλ της Ροβανιέμι, αντιπάλου του Αστέρα Τρίπολης στο Europa League

Γράφτηκε από τον
Το προφίλ της Ροβανιέμι, αντιπάλου του Αστέρα Τρίπολης στο Europa League

Τη φινλανδική Ροβανιέμι θα αντιμετωπίσει ο Αστέρας Τρίπολης στον Β΄ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, όπως προέκυψε από την κλήρωση που διενεργήθηκε το μεσημέρι στη Νιόν της Ελβετίας. Η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει στις 17 Ιουλίου στο γήπεδο «Θόδωρος Κολοκοτρώνης» και η ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα (24/7) στη Φινλανδία.

 

Στο... χωριό του Αϊ-Βασίλη θα ταξιδέψει λοιπόν ο Αστέρας Τρίπολης, στην τρίτη ευρωπαϊκή συμμετοχή του. Η Ροβανιέμι μετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ ως κυπελλούχος Φινλανδίας, τίτλο που κέρδισε πέρυσι για δεύτερη φορά στην ιστορία της (η πρώτη το 1986), νικώντας στον τελικό την Κουόπιο με 2-1. Αντίθετα, στο πρωτάθλημα της χώρας δεν είχε καλή παρουσία, αφού τερμάτισε 11η (προτελευταία) με 34 βαθμούς σε 33 αγώνες, ενώ ανάλογη είναι η πορεία της και τη φετινή σεζόν, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο, αφού και πάλι βρίσκεται στην ενδέκατη θέση, με απολογισμό 14 βαθμούς μετά από 15 αγώνες.

Η αντίπαλος του Αστέρα ιδρύθηκε το 1950 και μετράει συνολικά 17 παρουσίες στην πρώτη κατηγορία της Φινλανδίας, χωρίς να έχει τερματίσει ποτέ πάνω από την τρίτη θέση. Την πενταετία 1987-1991 αγωνίστηκε τρεις φορές στα ευρωπαϊκά κύπελλα και μάλιστα τη σεζόν 1987-88 έφτασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αποκλείοντας διαδοχικά τη Γκλέντοραν από τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βλάζνια από την Αλβανία, πριν υποκύψει φυσιολογικά στην ανωτερότητα της Μαρσέιγ. Από το 1991 δεν έχει ξαναπαίξει στην Ευρώπη, ενώ το 2011 βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου «στημένων» αγώνων στο φινλανδικό πρωτάθλημα και συνολικά εννέα ποδοσφαιριστές της τιμωρήθηκαν.

 

Προπονητής της Ροβανιέμι είναι ο 56χρονος Γιούχα Μάλινεν, ο οποίος ανέλαβε εφέτος την ομάδα, και αρχηγός ο 32χρονος μέσος Αντι Οκόνεν, ο οποίος έχει φορέσει 13 φορές τη φανέλα της εθνικής Φινλανδίας. Στο ρόστερ της ξεχωρίζει επίσης ο 25χρονος επιθετικός Τζαμάλ Γκέι, ο οποίος είναι διεθνής με την εθνική ομάδα του Τρίνινταντ & Τομπάγκο (21 συμμετοχές, 7 γκολ) και έχει αγωνιστεί το 2009 στο Παγκόσμιο Κύπελλο νέων, στην Αίγυπτο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ