Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2023 18:29

Η Άρσεναλ «τρέχει» για το πρωτάθλημα.

Γράφτηκε από τον

 

Η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα «πετάει» φωτιές στη φετινή Premier League, έχοντας καταφέρει να αποκτήσει σαφή διαφορά από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι.

Οι φίλαθλοι της Άρσεναλ θέλουν να ζήσουν εκ νέου μεγάλες στιγμές, όπως 19 χρόνια πριν, το 2004, όταν έκαναν άνω – κάτω την Premier League. Θα γίνει πρωταθλήτρια ξανά η Άρσεναλ; Πως ήταν η ζωή στην Ελλάδα πριν 19 χρόνια;

Η Άρσεναλ το 2004 κατάφερε να γράψει το όνομά της στο βιβλίο των πρωταθλητών με «χρυσά» γράμματα. Κατάφερε να κατακτήσει αήττητη την Premier League, μετρώντας 26 νίκες και 12 ισοπαλίες, ούσα στο +11 από τη δεύτερη Τσέλσι. Μονάχα η Πρέστον τη σεζόν 1888/89 είχε κατακτήσει πρωτάθλημα δίχως ήττα. Μοιραία, ο καθείς καταλαβαίνει πως οι “Invincibles” (ανίκητοι) πέτυχαν κάτι εξωπραγματικό.

Τότε, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ έμοιαζε με καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Παρουσίαζε ένα εξαιρετικό ομοιογενές και δουλεμένο σύνολο, ακαταμάχητο και με ταχύτητα που δεν έβρισκε τρόπο αντιμετώπισης. Η ομάδα του 2003/04 ήταν ένα πραγματικό masterpiece. «Η πρώτη ομάδα που το κατάφερε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ήμασταν εμείς. Όποιος το κάνει τώρα, θα είναι απλά δεύτερος…» τόνιζε ο Τιερί Ανρί!

Η φετινή Άρσεναλ, μπορεί να μην είναι αήττητη, όμως είναι μία εξαιρετική ομάδα. Δίχως top class ονόματα, ο Μικέλ Αρτέρα έχει παρουσιάσει μία ομάδα με ασύλληπτα τρεξίματα, ποδόσφαιρο με ελευθερίες, συνδυασμούς με μία επαφή. Μία ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή, έχοντας από κάτω της τα δισεκατομμύρια της Μάντσεστερ Σίτι, τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Τσέλσι και την Τότεναμ. Βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 50 βαθμούς, μετρώντας 16 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα, ούσα στο +5 από τη Μάντσεστερ Σίτι, όμως με ένα παιχνίδι λιγότερο. Δικαίως αποτελεί πλέον το πρώτο φαβορί για τον τίτλο σε απόδοση 1.72 από την Bwin, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι έχει πέσει στη δεύτερη θέση και σε απόδοση 2.20.

Το πρωτάθλημα του 2004 ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου. Τότε, η Εθνική Ελλάδας με οδηγό τον Ότο Ρεχάγκελ ετοιμαζόταν για την Ελβετία, εκεί όπου πραγματοποίησε την προετοιμασία της πριν το απόλυτο ποδοσφαιρικό θαύμα. Πριν το απόλυτο ελληνικό καλοκαίρι. Όταν η Άρσεναλ κατακτούσε αήττητη τον τίτλο, ο Ρεχάγκελ προετοίμαζε τους διεθνείς για την κορυφαία ποδοσφαιρική εμπειρία της ζωής τους.

Άλλωστε, «το πειρατικό» της Πορτογαλίας διαφήμισε παγκοσμίως τη χώρα. Οι καθημερινές αναφορές στην επιτυχία της Εθνικής, χάρισαν στη χώρα την καλύτερη δυνατή διαφήμιση πριν του Ολυμπιακούς Αγώνες, για τους οποίους η χώρα προετοιμαζόταν από το 1997. Σε αυτούς τους Αγώνες συμμετείχαν 10.625 αθλητές από 201 χώρες.

Την ώρα που η Άρσεναλ «κάλπαζε» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειπε την εξουσία έπειτα από 11 χρόνια συνεχούς παραμονής σ’ αυτήν και παρέδιδε τη σκυτάλη στη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή. Ο Σάκης Ρουβάς με τη σειρά του έκανε την Ευρώπη να σύεται με το «Shake it», όμως η Ρουσλάνα ήταν εκείνη που σήκωσε την… κούπα της Eurovision! Οι «Επτά Θανάσιμες Πεθερές» και οι «Σαββατογεννημένες» είχαν καθηλώσει το ελληνικό κοινό στις τηλεοράσεις, ενώ η συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα με τον Αντώνη Ρέμο έκαναν τη διαφορά στην ελληνική νυχτερινή ζωή.