Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 14:20

Παλαίμαχοι Καλαμάτας: Τίμησαν όσους την ανέβασαν στην Α’ εθνική το 1972 (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Παλαίμαχοι Καλαμάτας: Τίμησαν όσους την ανέβασαν στην Α’ εθνική το 1972 (φωτογραφίες)

Ξεχωριστό ήταν το φετινό καθιερωμένο φιλικό, των παλαιμάχων της Καλαμάτας με την αντίστοιχη ομάδα του Ικαρου που όπως κάθε χρόνο γίνεται το Σάββατο πριν την εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Ηταν ξεχωριστό γιατί τιμήθηκαν οι ποδοσφαιριστές που το 1972 ανέβασαν την Καλαμάτα στην Α’ εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της και αυτό έγινε από την επόμενη γενιά παλαιμάχων παικτών της Καλαμάτας. Επίσης ήταν ξεχωριστό γιατί πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο ιστορικό γήπεδο του Μεσσηνιακού, που έχει πάρει την ονομασία “Σταύρος Παπαδόπουλος”.

Πριν από τη διεξαγωγή του φιλικού, που φέτος συμπληρώνονται 52 χρόνια από τη διεξαγωγή του ιστορικού παιχνιδιού το 1972 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, έγινε η βράβευση όλων των παλαιμάχων του 1972, σε μια συγκινητική εκδήλωση που οργάνωσε η επόμενη γενιά παλαιμάχων από αυτή της ανόδου και την παρουσίαση της έκανε ο γενικός γραμματέας του συλλόγου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Π.Σ. “Καλαμάτα” Κώστας Παρασκευόπουλος.

Ο γραμματέας των παλαιμάχων έκανε μια αναφορά στην τότε εποχή ώστε να τη συνδέσει με τη σημερινή, όπου έκλεισε με τις βραβεύσεις των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών, ενώ τιμήθηκαν και δύο πρώην πρόεδροι της ομάδας ο Τάκης Ανδριανόπουλος και ο Ανδρέας Βρυώνης.

Τις βραβεύσεις μεταξύ άλλων έκαναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Στάθης Αναστασόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Οικονομάκου, Γιώργος Φάβας και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Νέας Ιωνίας βράβευσε δύο δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του συγκεκριμένου φιλικού αγώνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα από την εφημερίδα “Θάρρος” βραβεύθηκε ο Βαγγέλης Χουντάλος και από την εφημερίδα “Ελευθέρια” ο Παναγιώτης Πρεζεράκος. Τις δύο αυτές βραβεύσεις έκανε ο επικεφαλής των βετεράνων της Ν. Ιωνίας Γιώργος Ουσταμπασίδης, ο οποίος εκτός από τις τιμητικές πλακέτες προσέφερε και από ένα βιβλίο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ το ίδιο βιβλίο προσέφερε και στον πρόεδρο των παλαιμάχων της Καλαμάτας Μανώλης Θεοδώρου.

Οι βραβεύσεις

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που βραβεύθηκαν ήταν οι Νικήτας Παπανικολόπουλος, Φώτης Μελιγαλιώτης, Παναγιώτης Μάραντος, Άγγελος Σκαφιδάς, Λάζαρος Λαζαρακόπουλος, Νίκος Μουλατσιώτης, Μανώλης Θεοδώρου, Λεωνίδας Δαμιανάκος, Βασίλης Γεωργόπουλος, Δημήτρης Σπεντζόπουλος, Κώστας Καλαϊντζίδης, Στέφανος Αργυρόπουλος, Γιάννης Σταυριανέας, Παναγιώτης Σταυριανέας, Γιώργος Ζήσης, Δημήτρης Ασημακόπουλος, Χρήστος Μασουρίδης, Ευθύμιος Πετρομιχελής και οι Ηλίας Λαγογιάννης, Γιάννης Χιώτης, Παναγιώτης Παντελόπουλος, Νίκος Παναγόπουλος, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή. Τις τιμητικές πλακέτες σε όσους παλαίμαχους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν τις παρέλαβαν συγγενείς, όπως και αυτές των παλαιμάχων που έχουν φύγει από τη ζωή.

Το φιλικό

Αμέσως μετά την εκδήλωση με τις βραβεύσεις πραγματοποιήθηκε η φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στις ομάδες, όπου η Καλαμάτα κατάφερε να επικρατήσει με 3-2.

Στο 11’ ο Λακριντής με σουτ άνοιξε το σκορ στο 19’ ο Γεωργούλιος με ωραίο σουτ από την γωνιά σχεδόν της περιοχής έφερε το ματς στα ίσια κάνοντας το 1-1. Στο 26’ ο Γκάμπι με σουτ λίγο έξω από την περιοχή έκανε το 1-2. Στο 29’ ο Κεράνης με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία της εστίας του Ανδρουτσόπουλου και ισοφάρισε σε 2-2. Στο 56’ το διαγώνιο σουτ του Φωτεινάκη απέκρουσε ο Ανδρουτσόπουλος και στην επαναφορά ο Γιάννης Αθανασόπουλος με κοντινό πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Την αναμέτρηση διαιτήτευσαν ο Ηλίας Τσουλάκος με βοηθούς διαιτητές τους Νίκο Κοσάρη, Παναγιώτη Μαυροειδάκο.

Οι προπονητές Νικήτας Παπανικολόπουλος, Νίκος Μουλατσιώτης χρησιμοποίησαν στην αρχική 11άδα τους Κώστα Πλακουδάκη, Γιώργο Σωτηρόπουλο, Γιάννη Καλογερόπουλο, Κώστα Παλαμάρα, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, Βασίλη Μπλέτσα, Θανάση Λακριντή, Κώστα Διδασκάλου, Γιάννη Αθανασόπουλο, Φραγκίσκο Κεράνη, Δημήτρη Μάλαμα. Επαιξαν ακόμα οι Τόγιας Κόρδας, Αλέκος Δέδες, Κώστας Καλαϊντζίδης, Παναγιώτης Δρούγας, Βασίλης Φωτεινάκης.

Για την ομάδα των Βετεράνων Νέας Ιωνίας στην αρχική 11άδα αγωνίστηκαν οι Κώστας Ανδρουτσόπουλος, Γιώργος Σταυρόπουλος, Γιώργος Λούβαρης, Γιώργος Κωτσοβός, Ευγένιος Βασίλεφ, Γκάμπι Πάπα, Δημήτρης Μαχάς, Μαρίνος Ζουβερελής, Λάμπρος Γεωργούλιος, Χρήστος Στυλιανού, Γιώργος Ουσταμπασίδης. Επαιξαν ακόμη Βασίλης Χότζα, Κώστας Χαλέμος, Κώστας Ελευθεριάδης, Λεωνίδας Μούργος.