Πέμπτη, 25 Δεκέμβριος 2014 19:47

Οι ιδιομορφίες της εκλογής στην ΕΠΟ και το σενάριο της προσωρινής λύσης

Γράφτηκε από τον

Αγώνας ταχύτητας ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ για νέο πρόεδρο, πιθανόν στις 24 Ιανουαρίου, άρχισε σχεδόν ταυτόχρονα με την παραίτηση του Γ. Σαρρή στο προχθεσινό Δ.Σ. υπό το βάρος της άσκησης ποινικών διώξεων.Την επόμενη Τρίτη θα οριστεί η ημερομηνία τέλεσης της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα έχει ως μοναδικό θέμα την εκλογή προέδρου. Επίσης θα ανακοινωθεί η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Το εκλογικό σώμα θα αποτελείται από τους εκπροσώπους των 56 ποδοσφαιρικών Ενώσεων (συνήθως είναι οι πρόεδροι) που έχουν από μία ψήφο.

Για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα πρέπει να προταθεί από οκτώ Ενώσεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που συγκεντρώνει τον παραπάνω αριθμό, τότε ο επόμενος που γίνεται δεκτός ως υποψήφιος είναι αυτός που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό υποδείξεων ακόμα κι αν είναι λιγότερες των οκτώ. Πέρα από το τεχνικό κομμάτι της εκλογικής διαδικασίας, υπάρχει και το ουσιαστικό. Ηδη οι διεργασίες έχουν αρχίσει και οι υποψήφιοι βρίσκονται σε θέση μάχης, σαν να περίμεναν από καιρό την παραίτηση Σαρρή.

Ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης, φέρεται να έχει πάρει το χρίσμα από το κέντρο που στήριξε το 2012 τον παραιτηθέντα πρόεδρο της ΕΠΟ. Πρόκειται για επιλογή που στοχεύει στο να αποσυμπιεστεί, προσωρινά έστω, η κατάσταση που επικρατεί, χωρίς όμως να οδηγήσει σε αλλαγές προσώπων, δομών και φιλοσοφίας ως προς τον τρόπο που διοικείται η ΕΠΟ και κατ’ επέκταση το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κόντρα στον εκλεκτό του υπάρχοντος «συστήματος», θα τεθεί όπως όλα δείχνουν η υποψηφιότητα που πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση. Ο Γκαγκάτσης που παραιτήθηκε το 2008 και διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία το 2012, προβάλλεται ως λύση που μπορεί να «επιβιώσει» με το υπάρχον Δ.Σ. το οποίο αποτελείται από πρόσωπα που εξελέγησαν με το «ψηφοδέλτιο» του Γ. Σαρρή.

Η περίπτωση του Γ. Λυσσαρίδη, παρότι παρουσιάζει ηθικό πλεονέκτημα και αντιμετωπίζεται θετικά από κάποιες Ενώσεις, δεν φαίνεται τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή να αναπτύσσει δυναμική.

Εκτός από το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ θα πρέπει να συνυπάρξει και να διαχειριστεί ένα ήδη εκλεγμένο Δ.Σ., υπάρχει μια ακόμα ιδιομορφία. Ο νέος πρόεδρος θα έχει θητεία λιγότερη των δύο ετών αφού οι προγραμματισμένες εκλογές είναι τον Οκτώβριο του 2016. Αυτό έχει ήδη πυροδοτήσει το σενάριο της «προσωρινής λύσης».

H συναινετική πρόταση

Μια σκέψη που συζητείται και καταγράφεται χωρίς να σημαίνει ότι στην παρούσα φάση έχει κερδίσει έδαφος, είναι η λύση προσώπου «κοινή συναινέσει» για να αντιμετωπιστεί το ορατό ενδεχόμενο ακραίας πόλωσης που εκτιμάται ότι θα χαρακτηρίσει την προεκλογική περίοδο.

Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να είναι ο Γιώργος Λυσσαρίδης.

Όμως και από την ύστερη γενιά των παραγόντων φέρονται να έχουν τη φιλοδοξία να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση «κοινής αποδοχής» πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο των Ενώσεων όπως ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λάρισας Ζήσης Γρηγορίου ή ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κεφαλονιάς Βαγγέλης Μαζαράκης.

Φιλοδοξίες φέρεται να έχει εκφράσει σε ιδιωτικές συζητήσεις και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, Παναγιώτης Δημητρίου.

πηγη soccerplus.gr - του Θάνου Μπλούνα

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ