Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 00:00

"Χαρακίρι" ο ΠΑΟΚ, ο Παναιτωλικός "άλωσε" την Τούμπα (2-1)

Γράφτηκε από τον
"Χαρακίρι" ο ΠΑΟΚ, ο Παναιτωλικός "άλωσε" την Τούμπα (2-1)

Ιδανικός... αυτόχειρας αποδείχθηκε για ένα ακόμα παιχνίδι μέσα στο 2015 ο ΠΑΟΚ, που γνώρισε καταστροφική ήττα στην Τιούμπα από τον Παναιτωλικό με 2-1 και κινδυνεύει πλέον να μείνει ακόμα πιο μαικριά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

 

Η ομάδα του Αγρινίου ήταν καλύτερη στο α’ ημίχρονο και προηγήθηκε με γκολ-πέναλτι του Άλβες στο 7’. Στο β’ 45λεπτο ο «Δικέφαλος του Βορρά» αντέδρασε, πίεσε και ισοφάρισε με τον Μακ στο 73’, αλλά ψάχνοντας την ανατροπή με μαζική επίθεση έως το τέλος τιμωρήθηκε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων πάλι με τον Βραζιλιάνο, που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Ένα αποτέλεσμα που αποτελεί μεγάλο κάζο για την ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη που κινδυνεύει να μείνει στο -5 αν κερδίσει ο Ολυμπιακός στη Βέροια. Ο Νομπόα έδειξε πως δίκαια έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος γύρω από το όνομά του, αλλά οι «ασπρόμαυροι» δεν στάθηκαν στο ύψος τους.

Οι Θεσσαλονικείς γνώρισαν την δεύτερη εντός έδρας ήττα τους και τρίτη συνολικά βαθμολογικά απώλεια στην Τούμπα, επίδοση που είναι ικανή να στερήσει το πρωτάθλημα. Αντίθετα, ο Παναιτωλικός, που πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, εδραιώθηκε στις θέσεις των πλέι οφ και έπιασε τον Αστέρα Τρίπολης στην 4η θέση.

 

Αιφνιδιασμός και κυριαρχία Παναιτωλικού

 

Μία ομάδα εξαιρετική, που ήξερε στο γήπεδο τι ζητούσε και πώς να το πάρει, και άλλη μία πολύ νευρική, χωρίς κίνηση και λύσεις είδαμε στην Τούμπα στο α’ μέρος. Με σωστή τακτική και μεστή εμφάνιση ο Παναιτωλικός κυριάρχησε σχεδόν σε όλο το 45λεπτο και δημιούργησε πολλά προβλήματα στον ΠΑΟΚ, που αιφνιδιάστηκε και έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό. Με κορυφαίο των Φωτάκη, που δέσποζε στη μεσαία γραμμή, και ιδιαίτερα δραστήριους και με ωραίες ατομικές ενέργειες τους τους Κάπελ και Μαρτίνεζ οι φιλοξενούμενοι πατούσαν περιοχή και ήταν ιδιαίτερα απειλητικοί. Σημαντικό ρόλο στην εικόνα αυτή έπαιξε το γρήγορο προβάδισμα που πήραν μόλις στο 7’. Ο Αθανασιάδης ανέτρεψε τον Κούσα και ο Άλβες με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι άνοιξε το σκορ. Η ομάδα του Χάβου δεν «έκατσε» στο 0-1 και διατήρησε τον έλεγχο χάνοντας καλή ευκαιρία στο 10’ όταν ο Ιτάνζ απόκρουσε πλασέ του Κάπελ μέσα από την περιοχή.

Οι γηπεδούχοι είχαν μία έκλαμψη και στο 17’ απείλησαν (στην μοναδική του καλή ευκαιρία στο α’ μέρος) με κοντινή κεφαλιά του Περέιρα, αλλά οι παίκτες του Χάβου πατούσαν καλύτερα. Παρότι μετά το 25λεπτο οπισθοχώρησαν και έδωσαν χώρο στον ΠΑΟΚ διατήρησαν την συγκέντρωση στο πλάνο τους και κλείνοντας όλους τους διαδρόμους του επέτρεπε μία φλύαρη κυκλοφορία. Ο Νομπόα ήταν αυτός που προσπάθησε να αλλάξει τον ρυθμό της ομάδας του παίζοντας κυρίως με ωραίες διαγώνιες μπαλιές, αλλά ούτε ο Σαλπιγγίδης από δεξιά πλαγιοκοπήσεις, ούτε η αριστερή πτέρυγα, στην οποία έβγαινε είτε ο Ρατς, είτε ο Αθανασιάδης. Οι «ασπρόμαυροι» πάντως έφτασαν ελάχιστες φορές με αξιώσεις στην περιοχή του Στεφανάκου και μοιραία δεν μπορούσαν να τον απειλήσου. Αν μάλιστα ο Κάπελ ήταν λίγο πιο προσεκτικός στην τελική προσπάθεια θα μπορούσε στο 40’ να δώσει μεγαλύτερο προβάδισμα στον Παναιτωλικό.

 

Σοκ στο 94’ με Άλβες

 

Το β’ ημίχρονο το ματς ήταν εντελώς διαφορετικό με τον ΠΑΟΚ να μπαίνει δυνατά και να κλείνει τον Παναιτωλικό στο μισό γήπεδο από τα πρώτα λεπτά. Η πίεση των γηπεδούχων ανάγκασε τους φιλοξενούμενους να τοποθετήσουν την αμυντική τους γραμμή στο όριο της περιοχής του Στεφανάκου. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η αλλαγή του σχήματος σε 4-4-2 από τον Αναστασιάδη και την είσοδο του Μακ, ο οποίος από τα αριστερά μαζί μ τον Ρατς είχαν καλές συνεργασίες και δημιουργούσαν ρήγματα. Στο 54’ ο Σλοβάκος μπήκε στην περιοχή και η πάσα του για Σαλπιγγίδη-Περέιρα κόπηκε τελευταία στιγμή, ενώ ένα λεπτό αργότερα χάθηκε τεράστια ευκαιρία με τον Νομπόα να αστοχεί με το κεφάλι (μετά από κόρνερ του Ρατς) εξ επαφής. Έχοντας όμως αποφύγει τον κίνδυνο του δυνατού ξεκινήματος του ΠΑΟΚ ο Παναιτωλικός άρχισε να πατάει καλύτερα και σιγά σιγά να περιορίσει την επιθετικότητα των αντιπάλων τους.

Παρ’ όλα αυτά μία συνεργασία των Νομπόα και Μακ ήταν ικανή να αναπτερώσει τις ελπίδες του ΠΑΟΚ. Ο μέσος από την Βενεζουέλα βρήκε ωραία μέσα στην περιοχή τον Σλοβάκο, που απέφυγε τον Μπεχεράνο και ισοφάρισε στο 74’ με ψύχραιμο πλασέ. Με το γήπεδο να… βράζει πλέον οι «ασπρόμαυροι» έψαξαν την γρήγορη ανατροπή και Ένα λεπτό αργότερα ο Μακ ανάγκασε σε σωτήρια επέμβαση τον Στεφανάκο. Η κίνηση όμως του Χάβου να περάσει στο ματς τον Μαλεζά, παίζοντας πια με 5 αμυντικούς, έφερε ισορροπία στα μετόπισθεν των φιλοξενούμενων. Την ίδια ώρα η επιλογή του Αναστασιάδη να περάσει τον Ρικάρντο Κόστα αντί του Σαλπιγγίδη περισσότερο μπέρδεψε την ομάδα του, που μόλις είχε πάρει πάλι μπροστά. Παρά τις προσπάθειες του εξαιρετικού Νομπόα ο ΠΑΟΚ έπαψε να παίζει ορθολογικά και κατέφευγε σε σέντρες που απομάκρυναν τα τρία ψηλά στόπερ. Κάποια επικίνδυνα στημένα πέρασαν ανεκμετάλλευτα για τον «Δικέφαλο» και στο 94’ ήρθε το απόλυτο κάζο. Ο Άλβες έφυγε στην αντεπίθεση, ντρίπλαρε τον Ιτάνζ και σε κενή εστία έγραψε το τελικό 1-2. Ο Βραζιλιάνος με δύο τέρματα έγινε ο… δήμιος του ΠΑΟΚ που έχασε πολύτιμο βαθμολογικό έδαφος σε αντίθεση με τον Παναιτωλικό που έκανε άλμα πεντάδας.

Διαιτητής ήταν ο Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας) με βοηθούς τους Βερρή (Λέσβου) και Σταυρουλάκη (Ρεθύμνου). 4ος ο Αρετόπουλος (Τρικάλων).

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Βίτορ, Κατσικάς (87’ Κίτσιου), Ρατς, Μαντούρο, Νομπόα, Τζανδάρης (46’ Μακ), Σαλπιγγίδης (75’ Ρικάρντο Κόστα), Περέιρα,Αθανασιάδης.

 

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Στεφανάκος, Κέβιν, Ετζεγκουέλε, Κούσας, Μπεχεράνο, Γοδόι, Φωτάκης (81’ Μαλεζάς), Μαρτίνες, Βιγιαφάνες (70’ Ρουσκουγέδα), Κάπελ (59’ Λάζαρ), Άλβες.

 

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR