Τετάρτη, 24 Ιούνιος 2015 19:39

Συνεργασία με τη Sportradar η ΕΠΟ για την ανίχνευση... ύποπτων στοιχηματικών συναλλαγών

Γράφτηκε από τον

Την έναρξη της τριετούς συνεργασίας της με την εταιρεία Sportradar, επίσημο συνεργάτη της ΟΥΕΦΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των χειραγωγημένων αγώνων, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης (24/6) σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

 

Στο πάνελ βρέθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Αντρέας Κράνιχ, ο οποίος προχώρησε σε σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τον παράνομο στοιχηματισμό στη Σούπερ Λίγκα και την Ελλάδα γενικότερα.

Έδωσε συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα, τόσο από τον Τύπο όσο και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να εκπαιδευτούν από τη Sportradar ακόμα και οι εισαγγελικές αρχές.

Ο Αντρέας Κράνιχ αρχικά εκθείασε την πρωτοβουλία της ΕΠΟ, λέγοντας πως «θέλει να προστατέψει το ποδόσφαιρο. Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία εκ μέρους της Ομοσπονδίας», ενώ συμπλήρωσε πως «για τα χειραγωγημένα ματς στην Ελλάδα δεν έγινε σωστή δίωξη, διότι κάποιες πληροφορίες διέρρευσαν στα Μέσα. Δεν τα κατηγορώ, βέβαια, έκαναν τη δουλειά τους».

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία της εταιρείας για την ενημέρωση - εκπαίδευση σε παίκτες, αξιωματούχους και διαιτητές για την πρόληψη των φαινομένων χειραγώγησης αγώνων. «Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε και τις εισαγγελικές αρχές. Θα πρέπει όμως και οι παίκτες να κατανοήσουν τον κίνδυνο για την καριέρα τους», χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από τη Γερμανία, όπου παίκτες ομάδας Κ16 έπαιζαν ζωντανό στοίχημα στο διαδίκτυο.

Στη συνέχεια είπε: «Είμαστε ηγέτες σε αυτό τον τομέα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον όγκο των χρημάτων που παίζονται. Πρόκειται για μια παγκόσμια βιομηχανία. Μελέτησα τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και τη Σούπερ Λίγκα για τον παράνομο στοιχηματισμό.

Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να γελάω. Αν άκουγα ότι έχουν τοποθετηθεί σε ένα παιχνίδι 6 εκατ. ευρώ, πρώτα πρώτα θα αναρωτιόμουν και θα αναζητούσα ποιος το λέει αυτό. Υπάρχουν 200 bookmakers που ασχολούνται με τη Σούπερ Λίγκα.

Ποτέ κανένας δεν θα αποκαλύψει τα ποσά που παίζονται. Όταν βλέπετε τέτοιους ισχυρισμούς σε τίτλους εφημερίδων, να λέτε ότι πρόκειται μόνο για μια απλοποίηση. Μιλάμε για ανοησίες. Να μη στηρίζεστε σε στοιχεία που παρουσιάζονται από πρόσωπα που έχουν συμφέροντα να τα παρουσιάζουν».

Στο μεταξύ, θα πρέπει να σημειώσουμε πως παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σέρχιο Μαρκαριάν, ο συνεργάτης του Ρολάντ Μαρσενάρο και ο Γιώργος Καραγκούνης εκ μέρους της Εθνικής. Παράλληλα, ήταν πολλοί εκπρόσωποι της διαιτησίας, μεταξύ άλλων οι Κύρος Βασάρας, Χριστόφορος Ζωγράφος, Ηλίας Σπάθας και Βαγγέλης Μαζαράκης. Επίσης, εκεί ήταν ο πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας Χαρίλαος Κλουκίνας, η εισαγγελέας Βιργινία Σακελλαρόπουλου καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΣΑΠ.

Το παρών έδωσαν και οι Θόδωρος Κουρίδης, Γιώργος Χριστοβασίλης και Τάκης Αγραφιώτης. Από την παρουσίαση, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Γιώργος Μποροβήλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Β’ Εθνικής Σπύρος Καλογιάννης. Οι τρεις τελευταίοι μαζί με τον Αντρέας Κράνιχ ήταν η τετράδα που αποτέλεσε το πάνελ.

 

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR