Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2015 23:26

O ΠΑΟΚ πήρε με ανατροπή το ντέρμπι των δικεφάλων (2-1)

Γράφτηκε από τον

«Ασπρόμαυρο» βάφτηκε το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, μεταξύ των δύο «Δικεφάλων». Η ΑΕΚ προηγήθηκε, αλλά ο ΠΑΟΚ το γύρισε και το βράδυ της Κυριακής (23/9) κέρδισε με 2-1 για την 4η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

 

 

Η ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ ήταν ξεκάθαρη καλύτερη, αλλά μία γκάφα του Όλσεν έδωσε στον Αραβίδη τη δυνατότητα να ανοίξει το σκορ στο 47’. Η ανωτερότητα των γηπεδούχων όμως σε συνδυασμό με την πίεση της «καυτής» Τούμπας έφερε την ανατροπή με γκολ του κορυφαίου Ροντρίγκεζ στο 64’ και εύστοχο πέναλτι του Αθανασιάδη στο 84’.

 

Κορυφαίος για την Ένωση ήταν ο Μπαρόχα, ο οποίος… κατέβασε ρολά και κρατούσε την ομάδα του στο παιχνίδι μέχρι να λυγίσει και αυτός από την πίεση του ΠΑΟΚ, που δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν αξιοποίησε.

 

Η ΑΕΚ φάνηκε άτολμη, αφού έδειξε στα τελευταία λεπτά, όταν και πίεσε για την ισοφάριση, πως θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική τακτική. Ο Όλσεν όμως στο 95’ ρέφαρε το λάθος του και κράτησε το δεύτερο σερί τρίποντο σε κεφαλιά του Μάνταλου. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως οι «κιτρινόμαυροι» φωνάζουν για περίπτωση πέναλτι του Κάτσε στον Σιμόες στο 78’.

 

 

Με τον ΠΑΟΚ να κυριαρχεί σπαταλώντας μεγάλες ευκαιρίες για να προηγηθεί και την ΑΕΚ να παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων ολοκληρώθηκε το α’ ημίχρονο. Ο Δέλλας επέλεξε ένα σχήμα 4-3-3, για πρώτη φορά φέτος, και η Ένωση έως το 15λεπτο πατούσε αρκετά καλά στο χορτάρι, βάζοντας φρένο αρχικά στον ενθουσιασμό των γηπεδούχων. Με πολλή ενέργεια και καλό πάσινγκ γκέιμ οι «κιτρινόμαυροι» προσπαθούσαν να παγώσουν τον ρυθμό, αλλά με τους Μπουονανότε και Βάργκας καλά κλεισμένους ήταν παντελώς ακίνδυνοι. Οι δύο τελικές που έβγαλε στο 45λεπτο καταδεικνύει και την έλλειψη δημιουργικότητας. Το ευχάριστο για την ΑΕΚ ήταν πως είχε σε πολύ καλή βραδιά τον Μπαρόχα, ο οποίος παρά τη μεγάλη πίεση κράτησε το μηδέν.

 

Μετά το πρώτο τέταρτο, ο ΠΑΟΚ έδειξε την ανωτερότητά του και έψαξε με κάθε τρόπο να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Με τους Τζιόλη-Σάμπο να κερδίζουν τη μάχη του κέντρου, οι γηπεδούχοι επιτέθηκαν τόσο από τον άξονα με γρήγορες κοντινές εναλλαγές, όσο και από την αριστερή πτέρυγα με τον Ροντρίγκεζ, που έκανε μεγάλο ματς και δημιουργούσε συνεχώς ρήγματα. Η ταχύτητά του, όπως και αυτή του Μακ, σε συνδυασμό με το κάθετο παιχνίδι του Πέλκα, ήταν τα κύρια ατού του ΠΑΟΚ. Το μόνο που του έλειπε ήταν η ψυχραιμία στην τελική προσπάθεια. Μοιραίος ήταν ο Μακ, ο οποίος πέταξε στα σκουπίδια δύο τετ α τετ, ενώ σημαντικές ευκαιρίες έχασαν τόσο ο Ροντρίγκεζ όσο και ο Πέλκας. Οι τρεις από αυτές τις τελικές, από τις συνολικά έντεκα, σταμάτησαν στον Μπαρόχα.

 

Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου όμως βρήκε εφαρμογή για ακόμα μία φορά και η ΑΕΚ με το… καλημέρα του β’ ημιχρόνου πάγωσε την Τούμπα, στην πρώτη της ουσιαστικά ευκαιρία στο ματς. Ο Βάργκας εκτέλεσε φάουλ, ο Αραβίδης τρύπωσε ανάμεσα σε Κόστα-Όλσεν και με το κεφάλι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1 στο 47’. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να απειλεί, αλλά η αστοχία του είχε και συνέχεια, με τον Αθανασιάδη να χάνει μία ακόμα τεράστια ευκαιρία στο 50’. Ως εκ τούτου ο Τούντορ αποφάσισε να πάρει μεγάλο ρίσκο ρίχνοντας στο ματς τον Μπερμπάτοφ αντί του Κωνσταντινίδη, παίζοντας πλέον με μπακ-χαφ Ροντρίγκεζ και Μακ. Κίνηση, που τελικά είχε αποτέλεσμα, καθώς στο 64’ ο Ροντρίγκεζ επιβραβεύτηκε για την εξαιρετική του εμφάνιση και με ψύχραιμο πλασέ εντός περιοχής ισοφάρισε. Η Τούμπα πήρε... φωτιά και ο κόσμος έσπρωχνε προς τη νίκη.

 

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε καθόλου, με τους παίκτες του Τούντορ να έχουν κλείσει την ΑΕΚ στο μισό γήπεδο. Ωστόσο, οι «κιτρινόμαυροι» δεν έχασαν τον αμυντικό τους προσανατολισμό και προσαρμοσμένοι στα δεδομένα κρατούσαν το βαθμό της ισοπαλίας. Ο Μπερμπάτοφ είχε δύο καλές στιγμές, αλλά τελικά ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε ένα καθαρό πέναλτι για να προηγηθεί. Στο 78’ ωστόσο ζήτησε και η ΑΕΚ με τον Σιδηρόπουλο να θεωρεί υπερβολική την πτώση του Σιμόες. Η ανατροπή του Τζιόλη από τον Σοϊλέδη ήταν αναμφισβήτητη και ο Αθανασιάδης στο 84’ σφράγισε τη νίκη-ανατροπή ευστοχώντας από τα έντεκα μέτρα. Στα τελευταία λεπτά το ματς έγινε θρίλερ, με την μέχρι εκείνο το σημείο άτολμη Ένωση να πιέζει με τη σειρά της για να αποφύγει την ήττα. Έβγαλε στην επιφάνεια τα αμυντικά προβλήματα του ΠΑΟΚ και άγγιξε την ισοφάριση, αλλά ο Όλσεν ρέφαρε το λάθος στο πρώτο γκολ και στο 95’ με εντυπωσιακή επέμβαση αποσόβησε την κεφαλιά του Μάνταλου.

 

Διαιτητής ήταν ο Σιδηρόπουλος (Δωδ/σου). Βοηθοί οι Ευθυμιάδης (Πιερίας), Φραγκιαδάκης (Δωδ/σου) και 4ος ο Παππάς (Αθηνών).

 

Κίτρινες: 26’ Κωνσταντινίδης, 58’ Τζιόλης, 86’ Τζιόλης – 39’ Βάργκας, 43’ Μπουονανότε, 67’ Σιμόες, 93’ Μάνταλος

 

ΠΑΟΚ (Ιγκόρ Τούντορ): Όλσεν, Κόστα, Βίτορ, Τζαβέλλας, Κωνσταντινίδης (58’ Μπερμπάτοφ), Τζιόλης, Σάμπο (46’ Κάτσε), Ροντρίγκεζ, Πέλκας, Μακ, Αθανασιάδης (88’ Μαλεζάς)

 

ΑΕΚ (Τραϊανός Δέλλας): Μπαρόχα, Σοϊλέδης, Κολοβέτσιος, Τζανετόπουλος, Γκάλο, Γιόχανσον, Ανάκογλου (76’ Πλατέλλας), Σιμόες, Μπουονανότε (67’ Μάνταλος), Βάργκας (56’ Μπαρμπόσα), Αραβίδης.