Κυριακή, 22 Σεπτέμβριος 2013 00:30

Τρόπος ζωής το ποδήλατο για τον Δημήτρη Δημητρακόπουλο

Γράφτηκε από τον

Οταν το 1996 ο Κώστας Μακεδόνας «μάγευε» το νου όλων των Ελλήνων με τις «ορθοπεταλιές» ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος ήταν ένα 20χρονο παλικάρι αποφασισμένο να δουλέψει σκληρά μαζί με το ποδήλατό του για να φτάσει ψηλά. Σήμερα, 17 ολόκληρα χρόνια αργότερα είναι ο κορυφαίος Μεσσήνιος ποδηλάτης με πολλές διακρίσεις και συμμετοχές σε φημισμένους αγώνες του εξωτερικού μεγάλων αποστάσεων.



Του Σωτήρη Παρτσαλά

Κι επειδή το ποδήλατο έχει γίνει για τον ίδιο τρόπος ζωής, το έχει κάνει εδώ και μία δεκαετία επάγγελμα, διατηρώντας μαγαζί με τα ιδιαίτερα συμπαθή τους Καλαματιανούς δίτροχα.
Η πρώτη επαφή του με το ποδήλατο χρονολογείται όταν ήταν 12 ετών, το 1989. «Το ποδήλατο ήταν για μας, τους τότε εφήβους, το πρώτο μέσο μεταφοράς. Η Καλαμάτα δεν είναι μεγάλη πόλη και μπορούσαμε σε πολύ λίγα λεπτά να βρεθούμε από τη μία άκρη της στην άλλη.Από εκείνη την παρέα προέκυψε και η μετέπειτα αγωνιστική ομάδα του Ευκλή. Φεύγοντας για σπουδές το πάθος μου για το ποδήλατο έγινε ακόμα πιο δυνατό και μέσω αυτού γύρισα τη... μισή Ελλάδα» θυμάται ο 37χρονος σήμερα κορυφαίος αθλητής ποδηλασίας στη Μεσσηνία.
Σε Κέρκυρα, Πάτρα και Πύργο η πορεία του ήταν διαρκώς ανοδική αλλά η καταξίωση σε πανελλαδικό επίπεδο ήρθε την τριετία που μετακόμισε στην Αθήνα ως αθλητής του Κρόνου Νικαίας. «Εκεί βίωσα τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα μου, παίρνοντας μέρος σε πολλούς διεθνείς αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποκορύφωμα τον ποδηλατικό γύρο της Τουρκίας» τονίζει ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος που πετυχαίνει παράλληλα εκείνη την περίοδο σημαντικές διακρίσεις και νίκες εντός των ελληνικών συνόρων.
Πριν τρία χρόνια ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. επιχειρεί τη δημιουργία ποδηλατικού τμήματος και οι εμπνευστές του όλου εγχειρήματος απευθύνονται (που αλλού;) στον κορυφαίο του είδους. Ο Δημητρακόπουλος αποφασίζει να επιστρέψει αλλά αυτή η νέα προσπάθεια δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ετσι, θα επιστρέψει στον Ευκλή που τη φετινή σεζόν διανύει άκρως επιτυχημένη πορεία. «Στον Ευκλή επικρατεί το ίδιο οικογενειακό πνεύμα όπως παλιά. Επειδή, όμως, θέλουμε η ποδηλασία στην πόλη μας να έχει συνέχεια, ετοιμάζουμε τους αθλητές των επόμενων χρόνων στην ακαδημία του συλλόγου με προπονητή τον πολύ αξιόλογο Σταύρο Κανελλόπουλο και τα παιδιά δείχνουν να το απολαμβάνουν. Το γεγονός αυτό αλλά και η δική μας ικανοποίηση μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε, καθώς δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να ψάξουμε για χορηγούς» λέει και προσθέτει: «Οι Καλαματιανοί ποδηλάτες είμαστε αρκετά τυχεροί γιατί ζούμε σε μία πόλη που προσφέρεται για ποδηλασία. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι πολλοί ξένοι επαγγελματίες ποδηλάτες προτιμούν την Καλαμάτα για την προετοιμασία τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα κομμάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια».
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και την ποδηλασία είναι για τον ίδιο τρόπος ζωής μετά από τόσα χρόνια και προτείνει στους συμπατριώτες του να ακολουθήσουν: «Η ποδηλασία είναι ένα από τα αθλήματα που δεν έχουν όριο ηλικίας και προσφέρεται για όσους θέλουν να περάσουν ευχάριστα μερικές ώρες. Το ποδήλατο σου δίνει την ευκαιρία να δεις τα τοπία με άλλο μάτι κι αυτό ήταν που μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την αρχή. Για όσους θελήσουν να ασχοληθούν πιο ειδικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται καθημερινή προπόνηση προκειμένου να βελτιώσουν τους χρόνους τους. Αυτό είναι, άλλωστε και το πραγματικό νόημα του αθλητισμού. Να βάζεις διαρκώς νέους στόχους, ο πήχης να ανεβαίνει πιο ψηλά κι εσύ να βάζεις τους κανόνες που θα σου επιτρέψουν να επιτύχεις. Προσωπικά θα συμβούλευα όλους τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό γιατί έχουν μόνο να κερδίσουν».
Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος διατηρεί για περισσότερο από μία δεκαετία κατάστημα με ποδήλατα στη διασταύρωση των οδών Γεωργούλη και Φαρών. «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που κατάφερα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα με αυτό το μαγαζί. Μπορεί αν ζούσα στο εξωτερικό να είχα την ευκαιρία μιας επαγγελματικής καριέρας, όμως δεν παραπονιέμαι. Το ποδήλατο θα είναι πάντα μία ευχάριστη συντροφιά...».
Οσο για τη σταθερά αυξανόμενη εμφάνιση των ποδηλάτων στην Καλαμάτα, θεωρεί πως ήταν μία... μόδα που έχει πλέον χτυπήσει ταβάνι: «Εδώ και ένα χρόνο η ζήτηση δεν είναι το ίδιο μεγάλη όσο τα προηγούμενα. Ισως και να φταίει η οικονομική κρίση που βαθαίνει, ίσως τελικά η μαζική εξάπλωση των ποδηλάτων να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, ο χρόνος θα δείξει...».