Δευτέρα, 09 Οκτώβριος 2017 14:02

"Βε Αctive": Κέρδισε το χειροκρότημα και έστειλε μήνυμα ψυχικής δύναμης

Γράφτηκε από τον
"Βε Αctive": Κέρδισε το χειροκρότημα και έστειλε μήνυμα ψυχικής δύναμης

Πώς είναι να μην βλέπεις και να τρέχεις; Να μην μπορείς να περπατήσεις και να παίζεις τένις και πολλές ακόμα δραστηριότητες χωρίς να είσαι αρτιμελής;

Οσοι βρέθηκαν το Σάββατο το πρωί στο Κλειστό της Παραλίας κατάλαβαν την ψυχική δύναμη που έχουν μέσα τους τα άτομα με αναπηρία, παρακολουθώντας το πρόγραμμα "Βε Active", το οποίο διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη Σεπτέμβρη και Οκτώβρη θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι "Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις". Στην Ελλάδα γίνεται από αρτιμελείς μεν αθλητές, αλλά σε συνθήκες ΑΜΕΑ, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν παιδιά, ενήλικες και φορείς για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεκάδες λοιπόν παιδιά από συλλόγους της Μεσσηνίας παρουσίασαν προχθές γκολμπόλ, μπότσια, βόλεϊ καθισμένων, δρόμο αντοχής χωρίς όραση, δρόμο ταχύτητας με ακινητοποιημένο άνω άκρο (με χαρτοταινία), ρίψεις από κάθισμα, πινγκ-πονγκ με καθίσματα γραφείου, μπάσκετ επίσης με καθίσματα γραφείου, αντισφαίριση με αμαξίδιο και άρση βαρών σε πάγκο.

Η θέληση και η προσπάθεια των συμμετεχόντων κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα της κερκίδας και έστειλε μήνυμα ζωής. Για να γίνουν οι παραπάνω αθλητικές εκδηλώσεις συνεργάστηκαν ο Α.Σ. Ακρίτας 2016, η Καλαμάτα '80, ο ΑΠΟΚ Ικαρος, ο ΑΠΣ Αρις (Εκπαιδευτήρια Μπουγά) και ο ΝΟΚΥ (τρίαθλος). Ακόμα συμμετείχε ο σύλλογος “Διαφορο-ΖΩ”, καθώς και το Δημοτικό Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Δήμου Καλαμάτας και το "παρών" έδωσε και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, καθώς και η πρέσβειρα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση Καλλιόπη Βέτα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο Πέτρος Παπαδόπουλος του Ακρίτα, που ήταν από τους πρωτεργάτες της εκδήλωσης, ο πρωταθλητής του τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαρίδης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης και ο Παναγιώτης, παιδί ΑΜΕΑ, που κέρδισε και το πιο ζεστό χειροκρότημα.

Ο κ. Συναδινός μιλώντας αργότερα σε εκπροσώπους των ΜΜΕ σημείωσε ότι σκοπός του προγράμματος είναι "να κινητοποιήσουμε τον πληθυσμό, να γίνει ενεργητικός διότι η υποκινησία έχει αρνητικές συνέπειες με προβλήματα παχυσαρκίας και μυοσκελετικά. Εχουμε προσθέσει και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προκειμένου οι αρτιμελείς να δουν ότι υπάρχει διαφορετικότητα και πρέπει να είναι σεβαστή. Να μπουν στη θέση τους και να βιώσουν πώς είναι να αγωνίζεσαι έχοντας μια αναπηρία και να δουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. ΤΑ ΑΜΕΑ δεν πρέπει να στερούνται οποιουδήποτε δικαιώματος και θα πρέπει και εμείς να τους διευκολύνουμε και να μην παρκάρουμε για παράδειγμα σε θέσεις για ΑΜΕΑ. Πρόκειται για ιδιαίτερα δυνατούς ανθρώπους και θα πρέπει να αντλούμε παραδείγματα".

Εργα 50.000 ευρώ στο Στάδιο

Ο Ιούλιος Συναδινός αποκάλυψε στη συνέχεια των δηλώσεών του και έπειτα από σχετική ερώτηση, ότι θα γίνουν έργα προϋπολογισμού 50.000 ευρώ στο Στάδιο, που θα αφορούν κυρίως στις εισόδους πρόσβασης των ΑΜΕΑ, στις τουαλέτες και γενικότερα θα βελτιώσουν τις συνθήκες άθλησης των ατόμων με αναπηρία. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού είπε ότι έχει ζητήσει από τους υπεύθυνους του δήμου τη σχετική μελέτη ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα και να ενταχθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Ο ίδιος παραδέχτηκε βέβαια ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης έχουν πολλά προβλήματα, όπως το Κολυμβητήριο, αλλά και το ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου, όμως για να γίνουν βελτιώσεις χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα και να ενταχθούν σε μεγαλύτερο πρόγραμμα. Πρόσθεσε όμως ότι στο Δήμο Μεσσήνης έχουν εγκριθεί και θα γίνουν 3-4 έργα που αφορούν κυρίως τον μαζικό αθλητισμό.