Δευτέρα, 30 Μάρτιος 2020 11:49

Καλοκαίρι και... αν τα "Παπαφλέσσεια"

Γράφτηκε από τον

Ο κορονοϊός έχει βάλει "λουκέτο" και στον παγκόσμιο αθλητισμό και ουδείς γνωρίζει πότε θα μπορέσουν οι άνθρωποι να το... ξεκλειδώσουν.

Κορυφαίες διοργανώσεις έχουν αναβληθεί η ματαιωθεί, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία. Στη Μεσσηνία ματαιώθηκαν μεταξύ άλλων ο Μαραθώνιος Δρόμος της Μεσσήνης, ο Γύρος της Καλαμάτας και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας, ενώ όπως όλα δεν θα γίνουν και τα "Παπαφλέσσεια".
Το ιστορικό διεθνές μίτινγκ στίβου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Μεσσηνιακός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαΐου, αλλά θεωρείται απίθανο να γίνει την άνοιξη. Υπάρχει όμως - σύμφωνα με πληροφορίες- η σκέψη να μετατεθούν οι αγώνες για τα μέσα καλοκαιριού, εφόσον το ευνοήσουν οι συνθήκες. Οι άνθρωποι του ιστορικού συλλόγου περιμένουν την επίσημη ενημέρωση για το αν θα διεξαχθεί τελικά φέτος το μίτινγκ στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας ή αν θα πέσει και αυτό θύμα του ιού που πλήττει την ανθρωπότητα.
Εξυπακούεται βέβαια πως και στην οικογένεια του Μεσσηνιακού, βασικό μέλημα είναι να βγουν όλοι νικητές από αυτή τη δοκιμασία.
Ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής και προπονητής του τμήματος στίβου του Μ.Γ.Σ., Γιάννης Καλυβιώτης μιλώντας στην "Ελευθερία" γι' αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είπε:
" Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πρωτόγνωρη και χαρακτηρίζεται στο μέγιστο βαθμό ως σοβαρή. Ως σύλλογος, με τα νέα αυτά δεδομένα έξαρσης του ιού, επιδείξαμε άμεσα αντανακλαστικά. Κινηθήκαμε σύμφωνα με την καθοδήγηση της πολιτείας. Αρχικά διεκόπη η λειτουργία των ακαδημιών και στην συνέχεια η προπονητική πρακτική των αγωνιστικών ομάδων, πριν καν οδηγηθούμε στην αναστολή λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων".
Ο Γ. Καλυβιώτης σημείωσε ακόμα ότι η σεζόν είχε αρχίσει πολύ καλά για όλα τα τμήματα στίβου του Μεσσηνιακού.
"Η φετινή προετοιμασία των αθλητών του τμήματος στίβου του Μεσσηνιακού είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ως συνέχεια μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης αγωνιστικής περιόδου του περασμένου έτους. Τόσο οι αγωνιστικές ομάδες όσο και τα τμήματα υποδομής των ακαδημιών, λειτουργούσαν εξαιρετικά σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία μεταξύ αθλητών, προπονητών, διοικητικών παραγόντων, συνεργατών και γονέων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδανική.
Το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των προαναφερθέντων παραγόντων αναμένονταν να «εξαργυρωθεί» την αγωνιστική περίοδο του 2020, τόσο σε επίπεδο αγωνιστικών διακρίσεων όσο και σε επίπεδο διοργάνωσης ποικίλων διοργανώσεων αγωνιστικού και μη αγωνιστικού χαρακτήρα".

Προπόνηση στο σπίτι

Ο Γιάννης Καλυβιώτης τονίζει ότι στο σύλλογο ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών μένοντας στο σπίτι, ενώ οι αθλητές έχουν λάβει προπονητικά προγράμματα για όσο καιρό διαρκέσει αυτή η κατάσταση:
"Προτεραιότητα όλων μας είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και έχουμε την υποχρέωση να κινηθούμε σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Οι αθλητές του Μεσσηνιακού έχουν σαφείς υποδείξεις (και) από τους προπονητές τους να μείνουν στο σπίτι.
Οι συνθήκες παραμονής ενός αθλητή στο σπίτι σίγουρα επηρεάζει την προπονητική του εξέλιξη, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει κάτω υπό αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε. Ασφαλώς οι αθλητές έχουν λάβει προσαρμοσμένα προπονητικά προγράμματα για το σπίτι. Αυτό αποβλέπει τόσο στην διατήρηση της φυσικής/ κινητικής τους κατάστασης αλλά κυρίως στην ψυχολογική αποφόρτιση των παιδιών".

Για την αναβολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων

"Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ΣΕΓΑΣ προκειμένου να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις αγωνιστικές δραστηριότητες της χρονιάς.
Ήδη πολύ σωστά αναβλήθηκαν τα διασυλλογικά περιφερειακά πρωταθλήματα τα οποία ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν την άνοιξη.
Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση και για τις επερχόμενες αγωνιστικές δραστηριότητες του καλοκαιριού, όπως τα πανελλήνια πρωταθλήματα και τα meetings όπως τα Παπαφλέσσεια. Προέχει να βγούμε όλοι υγιείς από αυτήν την δύσκολη κατάσταση και στην συνέχεια θα βρούμε τις λύσεις για την αθλητική/ αγωνιστική δραστηριοποίηση".

Σωστή η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Γιάννης Καλυβιώτης αναφέρθηκε και στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η οποία τον βρίσκει σύμφωνο, καθώς όπως λέει: "Οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση, όσο κολοσσιαία και αν είναι, θεωρείται χωρίς δεύτερη σκέψη υποδεέστερη σε σημαντικότητα και προτεραιότητα από την υγεία των ανθρώπων. Θεωρώ ότι σωστά αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Μια τέτοια διοργάνωση είναι γιορτή του αθλητισμού με πολλές ιστορικές και εννοιολογικές προεκτάσεις. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όμως, πέρα των πολυάριθμών άλλων καταστάσεων (απώλεια ανθρώπινων ζωών, ψυχολογία πληθυσμού, αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ανελλιπής προετοιμασία αθλητών) δεν συντείνει  για την διεξαγωγή μιας τέτοιας διοργάνωσης".