Πέμπτη, 25 Σεπτέμβριος 2014 13:46

Αρχίζει αύριο το «32ο Σπάρταθλον»

Γράφτηκε από τον
Αρχίζει αύριο το «32ο Σπάρταθλον»

Με τη συμμετοχή 380 αθλητών και αθλητριών από 42 χώρες ξεκινάει αύριο Παρασκευή το πρωί, ο διεθνής αγώνας δρόμου υπεραποστάσεως «32ο Σπάρταθλον 2014», που θα διεξαχθεί στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων.


Η εκκίνηση θα δοθεί το πρωί στις 7 στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο. Οι πρώτοι αθλητές αναμένεται να τερματίσουν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα, στη Σπάρτη, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων των υπεραποστάσεων που θα βρεθούν στην εκκίνηση είναι ο Ελληνοαμερικανός Ντιν Kαρνάζης, που έκανε 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α. σε 50 εβδομάδες και ο Αμερικανός Jan Olsen, που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013.
Ακόμα, θα πάρουν μέρος νικητές και νικήτριες προηγούμενων διοργανώσεων, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011), ο Γερμανός Στέφαν Στου (1ος το 2012), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (περσινός νικητής) και ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (1ος το 2001).
Από πλευράς γυναικών ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της Σύλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (πρώτη το 2011 και το 2013) και της Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία, (1η το 2006). Ανάμεσα στους αθλητές και τις αθλήτριες που θα πάρουν μέρος είναι 57 Ιάπωνες, 52 Έλληνες και 45 Γερμανοί.
Εκπρόσωποι των δήμων Αθήνας και Σπάρτης θα βρίσκονται σήμερα στην εκκίνηση. Παράλληλα, η Σπάρτη προετοιμάζεται για την υποδοχή των Σπαρταθλητών και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου, έχει ετοιμάσει εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης για το Σάββατο το βράδυ, όπου θα γίνει η απονομή στους αθλητές και στις αθλήτριες.
Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που θα τους προσφέρουν η Δημοτική Αρχή της Σπάρτης και ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου «Σπάρταθλον» Παναγιώτης Τσιακίρης.
Φέτος, θα γίνει πάλι ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.spartathlon.gr όπου θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη του αγώνα.
Το ιδιωτικό κανάλι NET MED – HELLAS (NOVA SPORT) θα καταγράψει τον αγώνα και θα κάνει εκπομπές αφιερωμένες στον ιστορικό αγώνα. 
O Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον έχει φροντίσει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια αθλητών.
Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι και φέτος θα υπάρχουν σταθμοί βοήθειας σε 75 σημεία της διαδρομής. Θα είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα, εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών.
Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.
Οι δρομείς ακολουθούν τη διαδρομή που βασίζεται στην περιγραφή του Ηρόδοτου για το κατόρθωμα του Φειδιππίδη που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης.
Θεωρείται, δε, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Πιστεύεται λοιπόν, ότι  αποτελεί την εγκυρότερη αναπαράσταση της διαδρομής αυτής.
Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος, γιατί διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ