Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 18:19

Η Καλαμάτα κέντρο της παγκόσμιας κατάδυσης (φωτογραφίες και βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Η Καλαμάτα κέντρο της παγκόσμιας κατάδυσης (φωτογραφίες και βίντεο)

Με την πανηγυρική τελετή έναρξης στην προκυμαία του Λιμανιού Καλαμάτας, άνοιξε χθες το απόγευμα η “αυλαία” για το 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης, το οποίο φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


Η δράση ξεκινά σήμερα στις 8.30 το πρωί με την κατηγορία σταθερά βάρη μονοπέδιλου. Κορυφαίοι αθλητές και αθλητές της ελευθερίας κατάδυσης, θα δοκιμάσουν έως τις 13 Οκτωβρίου τα όρια τους, βουτώντας με μια ανάσα στα καθαρά νερά του μεσσηνιακού κόλπου, με την Καλαμάτα να βρίσκεται για το επόμενο δεκαήμερο στο επίκεντρο της παγκόσμιας καταδυτικής κοινότητας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, που βρέθηκε στην τελετή έναρξης, έκανε για τεράστιο αθλητικό γεγονός και λόγο ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται πλέον μόνο στην Ελλάδα και πως η Καλαμάτα έχει προτεραιότητα για να αποδώσει την οργάνωση.
Χαρακτήρισε την κατάδυση από τα ελκυστικά αθλήματα στον κόσμο και πως χρόνο με το χρόνο, το παγκόσμιο πρωτάθλημα που μεγαλώνει, ζητώντας από τον κόσμο της Καλαμάτας να το αγκαλιάσει.
Την έναρξη των αγώνων κήρυξε η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας CMAS, Άννα Αρζάνοβα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Μερασιάς.
Τον κ. Βρούτση στο ταξίδι του στην Καλαμάτα, συνόδευαν η αργυρή Ολυμπιονίκης στην υδατοσφαίριση, Εύη Μωραϊτίδου (Αθήνα 2004), ο Παραολυμπιονίκης στην ποδηλασία, Νίκος Παπαγγελής (Παρίσι 2024), η Αθλητική Πρωτοβουλία (Ρίο). ραούζου, η Olympian (Ατλάντα 1996) στο μαραθώνιο Μαρία Πολύζου και ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 Κώστας Κατσουράνης.

Οι χώρες που παρέλασαν

Πάνω από 145 αθλητές από 38 χώρες συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Καλαμάτα και χθες παρέλασαν με την εξής σειρά: Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, CMAS 1, Κολομβία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, , Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λιθουανία, ΗΠΑ, Μαλαισία, Μαρόκο, Μεξικό, Ολλανδία, Νορβηγία, Ομάν, Παναμάς, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία, Ουρανία, Ελλάδα.
Συνδιοργανωτές στη σπουδαία διοργάνωση είναι ο Δήμος Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αίολος» και χορηγός είναι ο ΕΟΤ.
Την ιατρική υποστήριξη παρέχει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ το “City Hospital” παρέχει δωρεάν εξοπλισμό ασθενοφόρο.

{gallery}PAGOSMIO PRWTATHLIMA ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΔΗΣΗΣ 4-10-2024{/gallery}