Τρίτη, 03 Μάρτιος 2015 18:47

ΣΤΙΒΟΣ: Πανέτοιμος ο Λούης Τσάτουμας για το Πανευρωπαϊκό της Πράγας

Γράφτηκε από τον

Στην πολύχρονη παρουσία του στους παγκόσμιους στίβους έχει να θυμάται πολλά.

Καλές και κακές στιγμές, χαρές και λύπες, επιτυχίες και αποτυχίες. Στιγμές που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους Ελληνες αθλητές. Ο Μεσσήνιος πρωταθλητής του μήκους Λούης Τσάτουμας όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε εμφάνιση του, θα αποτελέσει ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο μήκος στη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Πράγας (6-8 Μαρτίου).
Με φετινό 8.05μ. από το μίτινγκ της Μόσχας, έχει την τρίτη επίδοση ανάμεσα σε αυτούς που θα πάρουν μέρος στον αγώνα. «Αν σκέφτομαι κάτι γι ΄αυτή τη διοργάνωση είναι μια θέση στον τελικό. Αν φτάσεις εκεί όλα είναι ανοιχτά και πιθανά», είπε ο Τσάτουμας και συμπλήρωσε: «Σε πρώτη φάση θέλω να είμαι ανταγωνιστικός. Θα είναι ένας μεγάλος αγώνας με απαιτητικές συνθήκες. Ένα λάθος είναι ικανό να σε αφήσει εκτός των οχτώ του τελικού. Ο προκριματικός από τον τελικό είναι πολύ κοντά. Γενικά σε μια τέτοια διοργάνωση πρέπει να κάνεις έξυπνες κινήσεις και να είσαι άμεσος και αποτελεσματικός. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μετάλλια, πιστεύω πως μια επίδοση περίπου στα 8.10μ με 8.15μ, μπορεί να σε ανεβάσει στο βάθρο».
Την τελευταία εβδομάδα απέσυραν τη συμμετοχή τους από την διοργάνωση δύο σπουδαίοι αντίπαλοι του Τσάτουμα, ο Γκρεγκ Ράδερφορντ και ο Εουσέμπιο Καθέρες. «Ότι θα λείπουν δύο σπουδαίοι αθλητές δεν σημαίνει ότι ο τελικός θα είναι εύκολος. Αν ήταν το αποτέλεσμα να κρίνεται από πριν, δεν θα πηγαίναμε στους αγώνες, αλλά θα μας έστελναν τα μετάλλια στο σπίτι. Υπάρχουν αρκετοί άλτες που μπορούν να κυνηγήσουν άλματα από 8.10μ έως 8.20μ και να γίνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Από εκεί και πέρα σε μια μεγάλη διοργάνωση υπάρχουν πάντα κι εκείνοι που εμφανίζονται και δεν τους περιμένεις. Μην ξεχνάμε πως για τους περισσότερους ο στόχος θα είναι κοινός και θα έχει να κάνει με την κατάκτηση των μεταλλίων. Αυτά θα τα πάρουν εκείνοι που τη συγκεκριμένη μέρα θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και φυσικά θα έχουν με το μέρος τους και την τύχη», κατέληξε ο έμπειρος άλτης, που το καλοκαίρι κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης.
«Εχω το ίδιο κέφι με το καλοκαίρι στην Ζυρίχη, έχω στην άκρη του μυαλό μου και το μετάλλιο που κατέκτησα στο Μπέρμιγχαμ και αυτό μου δίνει επιπλέον κίνητρο. Σε γενικές γραμμές είμαι καλά έστω κι αν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ταλαιπωρήθηκα από ίωση, που με ανάγκασε να ακυρώσω κι έναν σημαντικό αγώνα», είπε ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού.
Ο Τσάτουμας θα συμμετάσχει για έκτη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ελληνικής αποστολής. Η αρχή είχε γίνει το 2005 στην Μαδρίτη, ενώ η συνέχεια δόθηκε δύο χρόνια μετά στο Μπέρμιγχαμ εκεί όπου κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο στην κατηγορία Ανδρών, έχοντας νωρίτερα διακριθεί στις μεγάλες διοργανώσεις των μικρότερων κατηγοριών.
Οι Ευρωπαίοι που ξεπέρασαν φέτος τα 8.00μ.
8.18μ Γκομίζ (Γαλλία)
8.17μ Ράδερφορντ (Μ. Βρετανία)
8.16μ Καθέρες (Ισπανία)
8.07μ Τορνέους (Σουηδία)
8.05μ Τσάτουμας (Ελλάδα)
8.04μ Χάουαρντ (Γερμανία)
8.03μ Χες (Γερμανία)
8.03μ Τζέικομπς (Ιταλία)
8.00μ Κοπέβκιν (Ρωσία)