Σάββατο, 11 Απρίλιος 2015 08:36

Πότε θα επιστρέψει η Μεσσηνία; Λείπουν επενδύσεις, εγκαταστάσεις και μια μεγάλη επιτυχία

Γράφτηκε από τον

Η αγωνιστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της με τον Μεσσηνιακό αθλητισμό να διανύει μια σχετικά μέτρια σεζόν, με επιτυχίες αλλά και αποτυχίες των σωματείων και των αθλητών του.

Αν θελήσουμε να δούμε συνολικά πάντως την κατάσταση στον Μεσσηνιακό αθλητισμό, σε καμιά περίπτωση  η χρονιά δεν φέρνει το κάτι παραπάνω που αναζητά ο νομός για να σηκωθεί αθλητικά…
Και όταν λέμε το κάτι παραπάνω, μιλάμε μια ομάδα που θα φτάσει ψηλά και θα προσελκύσει τον κόσμο, όπως η "Μαύρη Θύελλα" της δεκαετίας του '90 ή η ομάδα βόλεϊ του Μεσσηνιακού της δεκαετίας το 80', ακόμη και την κατασκευή μιας αθλητικής εγκατάστασης που θα δώσει νέες δυνατότητες.

Η φετινή εικόνα και η απουσία
από τις μεγάλες κατηγορίες

Ξεκινώντας από το ποδόσφαιρο και την "Μαύρη Θύελλα", βλέπουμε ότι  η μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα του Νομού δεν μπορεί να ξεκολλήσει ούτε φέτος από την Γ' εθνική. Συμμετέχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην τρίτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου χωρίς να μπορεί να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια, ούτε καν στην Β' εθνική...
Στο μπάσκετ, ο Ακάδημος μάλλον χάνει την μάχη της παραμονής στην Γ' εθνική, όπου θα επιδιώξει να επιστρέψει η Καλαμάτα '80 που πλέον συμμετέχει στο τοπικό.
Στο βόλεϊ η Καλαμάτα '80 διατηρείται σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο καθώς είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη 4άδα του ομίλου της στην Α2 εθνική. Οι δύο ομάδες μας στο βόλεϊ γυναικών, ο Μεσσηνιακός και ο Ακρίτας συμμετείχαν επίσης στην Α2, όπου δεν κινδύνευσαν με υποβιβασμό αλλά και δεν χτύπησαν άνοδο.
Συμπέρασμα; Καλές προσπάθειες υπάρχουν σε αρκετές από τις παραπάνω ομάδες, όμως η Μεσσηνία εδώ και χρόνια δεν έχει παρουσία σε καμιά πρώτη κατηγορία των δημοφιλέστερων αθλημάτων.
Η παρουσία ενός συλλόγου στην πρώτη εθνική φέρνει κόσμο και παιδιά στο γήπεδο, προβάλλει την πόλη και της φέρνει τουρισμό και έσοδα, όμως η Μεσσηνία απέχει...

Οι γερασμένες εγκαταστάσεις

Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα του Μεσσηνιακού αθλητισμού είναι οι γερασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ξεκινώντας από την Καλαμάτα, βλέπουμε ότι υπάρχει το Δημοτικό Στάδιο και το Κλειστό που έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια ζωής και προσφέρουν πλέον περιορισμένες δυνατότητες. Τόσο για την εκγύμναση των αθλητών όσο και για την διοργάνωση σημαντικών διοργανώσεων.
Τα ίδια ισχύουν λίγο πολύ και για το κολυμβητήριο της πόλης και φυσικά για το γήπεδο της Τέντας, όπου εδώ και χρόνια συζητείται χωρίς αποτέλεσμα η αλλαγή στο πανί.
Η Καλαμάτα δηλαδή δεν έχει ένα γήπεδο για να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο, είτε για μπάσκετ ή βόλεϊ.
Υπάρχουν βέβαια εγκαταστάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Όπως το γήπεδο της ΕΠΣΜ στον Κορδία ή τα γήπεδα τένις στην Δυτική Παραλία ενώ στα θετικά είναι η τοποθέτηση πλαστικού τάπητα σε πολλά γήπεδα του Νομού.

Εχει παραγωγή αθλητών
αλλά και κόσμο που προσφέρει

Παρουσία σε μεγάλες κατηγορίες και νέες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο η παραγωγή αθλητών στο Νομό εξακολουθεί να είναι ικανοποιητική. Με την διαφορά ότι πολλοί αθλητές φεύγουν νωρίς για να εξελιχθούν αφού εδώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ομάδες και συνθήκες.
Κλασικό παράδειγμα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ενώ υπάρχουν και άλλα παιδιά στο ποδόσφαιρο, όπως ο Σταθόπουλος από τα Φιλιατρά και ο Μπαστακός που πήραν μεταγραφή πριν ενηλικιωθούν.
Αθλητές με παρουσία σε μεγάλες κατηγορίες υπάρχουν και στο μπάσκετ και στο βόλεϊ αλλά και σε ατομικά αθλήματα. Πρώτος και καλύτερος ο Λούης Τσάτουμας του Μεσσηνιακού με παγκόσμιες διακρίσεις στο στίβο.
Αξιοσημείωτη είναι και η δουλειά που γίνεται σε συλλόγους που ασχολούνται με άλλα αθλήματα, όπως το τάε κβον ντο, το καράτε, η ιστιοπλοΐα, η κολύμβηση, το σκάκι και άλλα, τα οποία φέρνουν σημαντικές επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο.
Αν το δούμε καθαρά από πλευράς ερασιτεχνικού ή καθαρά μαζικού αθλητισμού, η Μεσσηνία είναι κάτι παραπάνω από ενεργή στα γήπεδα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σε όλα τα αθλήματα και φέρνουν την νεολαία στον αθλητισμό. Και φυσικά πάρα πολλοί παράγοντες που προσφέρουν πραγματικά πολύτιμες υπηρεσίες στον αθλητισμό του νομού.

Η έλλειψη επενδύσεων και
η σύγκριση με άλλους νομούς

Για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων η ευκαιρία για την Μεσσηνία χάθηκε στις αρχές της προηγούμενες δεκαετίας, όταν δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ένα από τα πολλά κονδύλια που διατέθηκαν στη χώρα για το λόγο αυτό. Πλέον μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργήσει κάτι, ωστόσο οι επενδύσεις στον αθλητισμό στο νομό δεν είναι αυτές που θα έπρεπε και για αυτό άλλωστε δεν υπάρχουν ανάλογες επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο.
Θα αναρωτηθεί κανείς, που να βρεθούν επενδυτές τη σημερινή εποχή…
Πριν απαντήσουμε, ας δούμε τι γίνεται στους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου...
Στην Αρκαδία ο Αστέρας Τρίπολης έχει σταθεροποιηθεί στην Σούπερ Λίγκα και φέτος μάλιστα είχε και ευρωπαϊκές διακρίσεις. Ο Αρκαδικός στο μπάσκετ κάνει πρωταθλητισμό στην Α2 και χτυπά με αξιώσεις την άνοδο, έχοντας μάλιστα το ρόστερ του τους Μεσσηνίους Νίκο Χατζή και Πέτρο Νοέα.
Στην Ηλεία ο Πανηλειακός στο ποδόσφαιρο έχει σοβαρό πρόβλημα, όμως στο μπάσκετ ο Κόροιβος Αμαλιάδας είναι στην Α1 και φέρνει στο Νομό όλες τις μεγάλες ομάδες της χώρας.
Στην Αχαΐα ο Απόλλωνας Πατρών είναι στην Α1 του μπάσκετ και η Παναχαϊκή στο ποδόσφαιρο είναι στην Β' εθνική και θα συμμετέχει στα μπαράζ ανόδου, έχοντας πάντως ελάχιστες ελπίδες λόγω της παρουσίας της ΑΕΚ και του Ηρακλή.
Στην Κορινθία ο Παμβοχαϊκός είναι στην Α1 του βόλεϊ ενώ στο ποδόσφαιρο η Κόρινθος έχει κατρακυλήσει στο τοπικό.
Στην Αργολίδα ο Διομήδης Αργους είναι εκ των κορυφαίων ομάδων της χώρας στο χάντμπολ και έχει πάρει τα δύο από τα τρία τελευταία πρωταθλήματα της Α1, ενώ η Ερμιονίδα στο ποδόσφαιρο έχει φτάσει στην Β' εθνική και θεωρείται μια ανερχόμενη δύναμη.
Στην Λακωνία αντίθετα δεν υπάρχει κάποια σημαντική συλλογική διάκριση.
Στους πέντε από τους εφτά νομούς της Πελοποννήσου λοιπόν υπάρχει τουλάχιστον ένας σύλλογος που συμμετέχει στην πρώτη εθνική στο άθλημα που δραστηριοποιείται και μόνο η Μεσσηνία και η Λακωνία δεν έχουν ανάλογη διάκριση.
Αρα στους γειτονικούς νομούς υπάρχουν και επενδυτές και χορηγοί και άνθρωποι που προσφέρουν όραμα και που έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν ψηλά τους συλλόγους. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν επενδύσεις και στην Μεσσηνία και πότε θα ανέβει αθλητικά ο νομός, που είναι σε παρακμή. Γιατί λείπουν οι μεγάλες επιτυχίες; Γιατί λείπουν οι επενδυτές; Ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τόσο τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών των αθλημάτων...