Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 11:34

Ετσι θα διεξαχθεί η Pre League γυναικών

Γράφτηκε από τον

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης τις ειδικές προκηρύξεις για τα εθνικά πρωταθλήματα βόλεϊ της σεζόν 2023-24.

Ο λόγος για την Volley League γυναικών, την Pre League ανδρών και γυναικών, καθώς και την Α2 ανδρών και γυναικών.
Το μεσσηνιακό ενδιαφέρον στρέφεται στην Pre League γυναικών, εκεί όπου θα λάβει μέρος για μία ακόμα σεζόν ο Απόλλων Καλαμάτας.
Το δεύτερο τη τάξει γυναικείο πρωτάθλημα ετοιμάζεται για την 7η σεζόν του, με το πρώτο σερβίς να έχει προγραμματιστεί για τις 21 Οκτωβρίου, ενώ η "αυλαία" θα πέσει το αργότερο στις 28 Απριλίου.
Στην Pre League γυναικών έχουν δικαίωμα συμμετοχής (εκπνέει σήμερα η προθεσμία) 13 ομάδες. Αναλυτικά: Αιγάλεω, Αμαζόνες, Απόλλων Καλαμάτας, Φ.Ο. Βριλησσίων, Ελπίδα Αμπελοκήπων, ΖΑΟΝ, Κόρινθος, Μίλωνας, Πανναξιακός, Ναύαρχος Βότση, Πανιώνιος, Πορφύρας και Πρέβεζα. Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστή η ημερομηνία της κλήρωσης.
Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε και φέτος πλέι οφ και πλέι άουτ, με τον Απόλλωνα να στοχεύει στην άνοδο.
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, αφορά την κανονική σεζόν (πρωτάθλημα δύο γύρων) και η δεύτερη φάση τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, για την άνοδο και την παραμονή, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι ομάδες που θα τερματίσουν από τις θέσεις 2 έως 5 θα παίξουν στα πλέι οφ, ενώ η πρωταθλήτρια ανεβαίνει απευθείας.
Στα πλέι οφ θα αναμετρηθούν ο 2ος με τον 5ο της βαθμολογίας και 3ος με τον 4ο και οι ομάδες που θα συμπληρώσουν δύο νίκες, θα προκριθούν στον τελικό. Οι νικητές των πλέι οφ θα μονομαχήσουν για το δεύτερο εισιτήριο της ανόδου, με τη σειρά να κρίνεται πάλι στις δύο νίκες.
Οι ομάδες που ηττήθηκαν στα πλέι οφ θα καταλάβουν την 4η και την 5η θέση της τελικής κατάταξης, σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στην τελική βαθμολογική κατάταξη της Α’ φάσης.
Οσον αφορά τα πλέι άουτ, θα παίξουν οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 9 έως 12. Η 13η ομάδα της βαθμολογίας υποβιβάζεται απευθείας.
Ο 9ος της βαθμολογίας θα παίξει με τον 12 και ο 10ος με τον 11ο. Οι νικητές θα καταλάβουν τις θέσεις 9 και 10, σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στον τελικό βαθμολογικό πίνακα στην Α’ Φάση του πρωταθλήματος, ενώ οι ηττημένοι θα καταλάβουν τις θέσεις 11 και 12 και θα υποβιβαστούν. Συνολικά δηλαδή θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία τρεις ομάδες και ανεβαίνουν,΄όπως προαναφέραμε δύο (η μία απευθείας και η άλλη μέσω πλέι οφ).
Την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2024-2025 στην Pre League Γυναικών θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής έως 12 ομάδες.
Στα αξιοσημείωτα ότι κάθε ομάδες μπορεί να έχει έως "Δύο αλλοδαπές αθλήτριες που έχουν μετεγγραφεί με ITC (σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς). Το δελτίο τους που συμπεριλαμβάνεται στην αγωνιστική λίστα αναγράφεται η συντομογραφία της Ομοσπονδίας προέλευσης τους και η συντομογραφία της χώρας υπηκοότητας τους. Μία Κύπρια αθλήτρια που σπουδάζει στην Ελλάδα και έχει μετεγγραφεί με ITC. Στο δελτίο τους που συμπεριλαμβάνεται στην αγωνιστική λίστα αναγράφεται «CYP, CYP. Έναν αθλητή που δεν έχει την Ελληνική υπηκοότητα και έχει εγγραφεί για πρώτη φορά στο μητρώο της ΕΟΠΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Κανονισμού Εγγραφών-Μετεγγραφών.
Στο δελτίο του που συμπεριλαμβάνεται στην αγωνιστική λίστα αναγράφεται «Ομοσπονδία προέλευσης ΕΟΠΕ".