Δευτέρα, 21 Δεκέμβριος 2020 17:03

Οι 10 κορυφαίοι οδηγοί της Formula 1 για το 2020

Γράφτηκε από τον

Οι ίδιοι οι οδηγοί της Formula 1 αναδεικνύουν τους κορυφαίους για τη χρονιά που μόλις μας πέρασε, κάνοντας αξιολόγηση τόσο στους εαυτούς τους όσο και στους αντιπάλους τους.

Κάθε χρόνο οι διευθυντές των ομάδων βγάζουν την κορυφαία δεκάδα οδηγών κατά την κρίση τους και στη συνέχεια, οι ίδιοι οι οδηγοί, μέσω της βαθμολογίας τους, φτιάχνουν μια αντίστοιχη δική τους λίστα. Φέτος ο Λιούις Χάμιλτον πήρε το έβδομο πρωτάθλημα της καριέρας του και έχει φτάσει πλέον σε ένα σημείο που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο ο ίδιος ο Χάμιλτον δεν έλαβε μέρος στην αξιολόγηση. Να πούμε ότι ψήφισαν οι Άλεξ Άλμπον, Πιερ Γκασλί, Αντόνιο Τζιοβινάτσι, Ρομέν Γκροζάν, Ντανιίλ Κβίατ, Νίκολας Λατίφι, Κέβιν Μάγκνουσεν, Λάντο Νόρις, Εστεμπάν Οκόν, Σέρχιο Πέρεζ, Ντάνιελ Ρικιάρντο, Τζορτζ Ράσελ, Κάρλος Σάινθ, Λανς Στρολ και Μαξ Φερστάπν.

Αξιολόγησαν τον κάθε οδηγό με το σύστημα βαθμολόγησης της Formula 1. Σε εκείνο που θεωρούσαν κορυφαίο, έδιναν δηλαδή 25 βαθμούς και στον 10ο κατά τη δική τους άποψη, έδιναν ένα βαθμό. Η ψηφοφορία ήταν μυστική για το κάθε πιλότο. Μπορούσαν να ψηφίσουν και τον εαυτό τους όσοι θεωρούσαν ότι ήταν μέσα στην κορυφαία δεκάδα, ωστόσο να πούμε ότι δεν το έκαναν όλοι και από αυτούς που το έκαναν, λίγοι έβαλαν το δικό τους όνομα πρώτο αμείβοντας τον εαυτό τους με τους 25 βαθμούς. Παρακάτω ακολουθεί ο πίνακας με τους δέκα κορυφαίους οδηγούς της Formula 1 για φέτος, όπως προκύπτει από την κρίση των ίδιων των οδηγών.

Με εκπλήξεις η λίστα των κορυφαίων οδηγών

Βλέπουμε ότι ο Λιούις Χάμιλτον και ο Μαξ Φερστάπεν είναι οι πρώτοι δύο. Αδιαμφισβήτητα, οι δύο πιλότοι ήταν οι κορυφαίοι της χρονιάς και έκλεβαν τις εντυπώσεις με τα επιτεύγματά τους, την ταχύτητά τους αλλά και την ανταγωνιστικότητα που τους διακατέχει. Πίσω τους ο Ντάνιελ Ρικιάρντο που οδηγώντας τη Renault έκανε μια καταπληκτική χρονιά πριν πάει στη McLaren, ενώ τέταρτος είναι ο Σαρλ Λεκλέρ που δεν τα έβαλε ποτέ κάτω, έτρεχε στο 100% του αν και το αυτοκίνητο που οδηγούσε δεν μπορούσε να του δώσει το κάτι περισσότερο. Ο Γκασλί πέμπτος και έκτος ο Τζορτζ Ράσελ.

Ο Ράσελ φέτος πήρε βαθμούς μόνο σε έναν αγώνα (αυτόν που έκανε με τη Mercedes), που ήταν και η πρώτη φορά στην καριέρα του για τη Formula 1, αλλά μη ξεχνάμε ότι τρέχει με τη Williams που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Το εντυπωσιακό της χρονιάς ήταν ότι στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Ράσελ κατάφερε αρκετές φορές να μπει στο Q2 δίνοντας μια ελπίδα και μια καλύτερη θέση εκκίνησης για την ομάδα. Μετά τον Ράσελ συναντάμε τον Σέρχιο Πέρεζ που μέτρησε και μια νίκη στο Μπαχρέιν φέτος με τη Racing Point και από του χρόνου θα τρέχει με τη Red Bull.

Ο Ρομέν Γκροζάν που είχε την τρομακτική σύγκρουση στο Μπαχρέιν με τη φωτιά στο μονοθέσιο και όλα τα υπόλοιπα, πήρε την όγδοη θέση της κατάταξης, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Κάρλος Σάινθ και Άλεξ Άλμπον. Εντύπωση προκαλεί ότι δύο από τους πολύ μεγάλους οδηγούς, όπως ο Σεμπάστιαν Φέτελ και ο Βαλτέρι Μπότας, δεν βρίσκονται στη δεκάδα. Ο Φέτελ από τη μια, είχε πολύ κακή χρονιά με τη Ferrari για πολλούς και διάφορους λόγους, ενώ ο Μπότας από την άλλη, ενώ είχε σταθερή απόδοση κοντά στην κορυφή δεν ξεχώρισε ποτέ οδηγώντας το κορυφαίο μονοθέσιο της χρονιάς. Ο Χάμιλτον είχε καλύτερα αποτελέσματα και άλλοι οδηγοί με υποδεέστερα αυτοκίνητα κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις πολλές περισσότερες φορές συγκριτικά με τον Μπότας.

Πηγή: gazzetta.gr