Δευτέρα, 27 Ιούνιος 2016 14:50

EURO 2016: Καθηλώνει την Ευρώπη το ντέρμπι Ιταλία-Ισπανία

Γράφτηκε από τον

 

Πρόωρος τελικός. Η «μητέρα των μαχών» και άλλες πολλές κοινότυπες ή μη εκφράσεις μπορούν να χαρακτηρίσουν το παιχνίδι της Ιταλίας με την Ισπανία που θα διεξαχθεί σήμερα Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο Σεν Ντενί.

 

Οι δύο ομάδες θα… συγκρουστούν στο γύρο των «16» του Euro και στόχο έχουν την πρόκριση στα προημιτελικά. Η ήττα των «φούριας ρόχας» από τους Κροάτες με 2-1, τους έφερε στη δεύτερη θέση του Δ’ ομίλου και η θεά τύχη είχε κέφια και τους έστειλε απέναντι από τους Ιταλούς.

Οι δύο ομάδες είχαν αγωνιστεί στον τελικό του Euro 2012, εκεί όπου η ομάδα του Ντελ Μπόσκε είχε κάνει «πάρτι» συντρίβοντας την «σκουάντρα ατζούρα» με 4-0.

Το σημερινό παιχνίδι, ωστόσο θα είναι τελείως διαφορετικό. Οι Ισπανοί έχουν, μέχρι στιγμής, τον Μοράτα σε εξαιρετική κατάσταση. Τα τρία γκολ που έχει πετύχει στη διοργάνωση δείχνουν ότι είναι σε φόρμα και σίγουρα θα είναι η αιχμή του δόρατος για την ομάδα του Ντελ Μπόσκε.

Από την άλλη, οι Ιταλοί με εξαίρεση τον Μπουφόν, στερούνται ενός παίκτη με μεγάλο όνομα. Η ομάδα του Κόντε στηρίζεται κυρίως στο σύνολο και στην καλή άμυνα. Λογικά θα δώσουν χώρο στους Ισπανούς και θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα της «σκουάντρα ατζούρα» είναι ο Καντρέβα. Ο 29χρονος εξτρέμ δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του από το παιχνίδι με τη Σουηδία και δεν θα αγωνιστεί στο μεγάλο ντέρμπι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι της Ιταλίας με την Ισπανία θα προσελκύσει τα βλέμματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων της «γηραιάς Ηπείρου» και περιμένουμε να δούμε αν οι δύο ομάδες θα προσφέρουν ανάλογο θέαμα.

«Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» στο Αγγλία - Ισλανδία    

«Στα χαρτιά» μπορεί να θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα παιχνίδια στη φάση των «16» του Euro. Αλλά στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για οτιδήποτε. Η Αγγλία αντιμετωπίζει σήμερα Δευτέρα στις 10 μ.μ. στη Νίκαια την Ισλανδία και καλείται να επιβεβαιώσει το ρόλο του φαβορί.

Σε ένα παιχνίδι, όπου τα «λιοντάρια» θέλουν να καθαρίσουν το παιχνίδι όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Αφενός για να αποβάλλουν το άγχος κι αφετέρου για να είναι πιο ξεκούραστοι για το μεγάλο παιχνίδι στα προημιτελικά με το νικητή του ζευγαριού Γαλλία – Ιρλανδία.

Αυτό, όμως είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ομάδα του Ρόι Χόντσον. Στον Β’ όμιλο οι Αγγλοι ζορίστηκαν ιδιαίτερα και στα τρία παιχνίδια. Με τη Ρωσία αν και καλύτεροι δέχτηκαν την ισοφάριση στο τέλος του αγώνα (1-1). Με την Ουαλία λυτρώθηκαν στο τέλος (2-1), ενώ με την Σλοβακία όσο και να πίεζαν γκολ δεν έβαλαν (0-0).

Σε συνδυασμό μάλιστα με το δεδομένο ότι θα έχουν απέναντί τους μία σκληροτράχηλη ομάδα, ίσως να περιπλέξουν πολύ τα πράγματα. Η Ισλανδία, ήδη, έχει πετύχει τον στόχο της με την πρόκριση στους «16» και μάλιστα ως δεύτερη σε ισοβαθμία με τους Πορτογάλους.

Με το βάρος να είναι στα πόδια των παικτών της Αγγλίας θα κυνηγήσουν την έκπληξη, μιας και δεν έχουν τίποτα να χάσουν…

 

Όπως και να έχει η Ισλανδία σε όλα της τα παιχνίδια σκοράρει, αλλά δέχεται και γκολ. Οπερ σημαίνει ότι πιθανότατα, θα δούμε ένα συναρπαστικό ματς.