Δευτέρα, 11 Ιούλιος 2016 13:51

Οι σημαντικότερες αλλαγές στον κανονισμό ποδοσφαίρου

Γράφτηκε από τον

 

Σε τροποποιήσεις σε διάφορους Κανόνες Παιχνιδιού προχώρησε το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) στην 130η Ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Κάρντιφ στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

Μάλιστα κάποιες από αυτές τις αλλαγές τις είδαμε στα παιχνίδια του Ευρωπαϊκου Πρωταθλήματος που διεξάγονται αυτή την περίοδο στη Γαλλία.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν στο εναρκτήριο λάκτισμα, στη διαδικασία ανάδειξης νικητή από τα πέναλτι, στο οφσάιντ, όπου άλλαξε το σημείο εκτέλεσης του, σε αλλαγή στον τρόπο τιμωρίας του αναπληρωματικού παίκτη και των αξιωματούχων (προπονητής, εκπρόσωπος ομάδας, γιατρός φυσιοθεραπευτής κ.λ.π.) της ομάδας, σε πειθαρχική ποινή όταν ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε προφανή ευκαιρία για γκολ μέσα στην περιοχή, καθώς επίσης σε περίπτωση που η μπάλα έχει κατεύθυνση στα δίχτυα και βρει σε σώμα  αναπληρωματικού ή οποιοδήποτε άλλου (εξωγενή παράγοντα), πλέον δεν δίνεται ελεύθερο κτύπημα, αλλά μετράει το γκολ (αν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα).

Οι παραπάνω τροποποιήσεις έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, και θα εφαρμοστούν σε όλες τις διοργανώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς επίσης και στα τοπικά πρωταθλήματα.

Ενημέρωση από την Ε.Δ. της ΕΠΣΜ

Στη συνάντηση που είχαν οι παράγοντες της ΕΠΣΜ, με τα σωματεία σε Γαργαλιάνους και Κορδία, τις προηγούμενες ημέρες, τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΜ, Παναγιώτης Μανωλόπουλος, Χρήστος Κότσαρης και ο αξιολογημένος διαιτητής και διεθνής επόπτης Ηλίας Αλεξέας ενημέρωσαν επιγραμματικά τους παράγοντες των ομάδων, που ήταν "παρών" για τις τροποποιήσεις που έγιναν.

Η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΜ, είναι σε σκέψη για να προγραμματίσει ενημερωτικές συναντήσεις με τα σωματεία ώστε να τους κάνει πιο αναλυτική ενημέρωση, αφού οι αλλαγές αυτές είναι σημαντικές. Βέβαια μπορούν και τα σωματεία να υποβάλλουν αιτήματα για ενημέρωση πάνω σε αυτές τις τροποποιήσεις ώστε να έχουν καλύτερη γνώση των κανονισμών.

Αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού 

Η 130η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), που πραγματοποιήθηκε στο Cardiff στις 5 Μαρτίου 2016, ενέκρινε ομόφωνα αναλυτική αλλαγή, αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού, όπως προτάθηκε από την Τεχνική υποεπιτροπή του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB).

Η αναθεώρηση αυτή είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη στην ιστορία των 130 ετών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB). Το βιβλίο των Κανόνων του Παιχνιδιού έχει αναδιοργανωθεί και ενημερωθεί για να είναι πιο εύκολο στη μελέτη, στη κατανόηση του και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνον από τους διαιτητές, αλλά κι από όποιον ενδιαφέρεται για τους Κανόνες του Παιχνιδιού.

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) έχει επανασχεδιάσει το βιβλίο του Κανονισμού, έτσι ώστε η εμφάνιση και το περιεχόμενο του να είναι κατάλληλο για το ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα.

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο για τους Κανόνες του Παιχνιδιού σ' όλο τον κόσμο και τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες και τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και δεν επιτρέπεται η αλλαγή των Κανόνων χωρίς την άδεια η οποία λαμβάνεται στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB).

Παρακάτω αναλυτικά, οι τροποποιήσεις που έγιναν στους πιο σημαντικούς από του Κανόνες Παιχνιδιού.

ΚΑΝΟΝΑΣ 3 - Οι Παίκτες

 

Ένα παιχνίδι δεν μπορεί να αρχίσει ή να συνεχιστεί, εάν μια ομάδα έχει λιγότερους από 7 παίκτες.

Αναπληρωματικοί μπορούν να λάβουν μέρος σε επανέναρξη αγώνα (μετά από διακοπή), αλλά πρέπει πρώτα να πατήσουν (να εισέλθουν) μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Κανόνας 5 επιτρέπει τώρα στο διαιτητή να αποβάλλει έναν παίκτη πριν την έναρξη του παιχνιδιού (από την επιθεώρηση του αγωνιστικού χώρου, πριν τον αγώνα, και μετά). Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι μπορεί ν' αντικατασταθεί, ο αποβληθείς παίκτης.

- πριν υποβληθεί η λίστα των παικτών της ομάδας, δεν μπορεί να εμφανίζεται σ' αυτήν με οποιαδήποτε ιδιότητα

- μετά την υποβολή της λίστας των παικτών της ομάδας και πριν την έναρξη του παιχνιδιού, μπορεί ν' αντικατασταθεί από δηλωθέντα αναπληρωματικό (ο οποίος δεν μπορεί ν' αντικατασταθεί από άλλον αναπληρωματικό, όμως η ομάδα μπορεί να προβεί, στη διάρκεια του παιχνιδιού, στον κανονικό αριθμό αλλαγών παικτών, όπως ορίζει ο Κανονισμός)

- μετά την έναρξη του αγώνα, δεν μπορεί ν' αντικατασταθεί.

Άμεσο ελεύθερο λάκτισμα (ή πέναλτι) καταλογίζεται αν ένας αναπληρωματικός   ή αξιωματούχος αγώνα ή αποβληθείς παίκτης επεμβαίνει στο παιχνίδι. Εάν κάτι ή κάποιος (εκτός από παίκτη) αγγίξει τη μπάλα που πηγαίνει για γκολ, ο διαιτητής μπορεί να καταλογίσει το γκολ, αν η μπάλα καταλήξει στο τέρμα και το άγγιγμα δεν έχει επίδραση στους αμυντικούς (εκτός στο τέρμα των αντιπάλων).

Αν μπει γκολ, ενώ βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο ένα έξτρα πρόσωπο και ο διαιτητής έχει επαναρχίσει το παιχνίδι, το γκολ μετρά και το παιχνίδι συνεχίζεται.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 5 - Ο Διαιτητής

 

Τραυματισθείς παίκτης από φάουλ, το οποίο τιμωρείται με κόκκινη ή κίτρινη κάρτα, μπορεί να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο και να δεχθεί μια γρήγορη εκτίμηση/ παροχή ιατρικής φροντίδας.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 8 - Έναρξη και Επανέναρξη του Παιχνιδιού

 

Η μπάλα πρέπει ξεκάθαρα να μετακινηθεί για να «παίζει», σε όλα λακτίσματα επανέναρξης.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 10 - Καθορίζοντας το Αποτέλεσμα ενός Αγώνα

 

Λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι:

- Ο διαιτητής, με το στρίψιμο ενός κέρματος, διαλέγει το τέρμα στο οποίο θα κτυπηθούν τα πέναλτι (εκτός κι αν υπάρχουν ζητήματα με τον καιρό, τον αγωνιστικό χώρο, λόγοι ασφαλείας κ.λ.π.).

- Ο διαιτητής δεν χρειάζεται να γνωρίζει ονόματα/ αριθμούς ή τη σειρά των παικτών που θα εκτελέσουν τα πέναλτι.

- Ένα πέναλτι τελειώνει/ ολοκληρώνεται όταν η μπάλα περάσει τη γραμμή ορίων του αγωνιστικού χώρου ή σταματήσει να κινείται (περιλαμβάνεται και το μπλοκάρισμα από τον τερματοφύλακα), (βλέπε Κανόνα 14). 

- Τα κτυπήματα πέναλτι δεν θα καθυστερούν αν ένας παίκτης φύγει από τον αγωνιστικό χώρο. Στην περίπτωση που ο παίκτης δεν είναι πίσω στην ώρα του (έγκαιρα), το κτύπημα χάνεται.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 11 - Offside

 

- Το ελεύθερο λάκτισμα του offside κτυπιέται πάντοτε εκεί που η παράβαση συμβαίνει (ακόμα και στο δικό του μισό γήπεδο).

- Ένας αμυνόμενος, έξω από τον αγωνιστικό χώρο, είναι «ενεργός» μόνον μέχρι το παιχνίδι να σταματήσει ή η αμυνόμενη ομάδα να διώξει τη μπάλα έξω από την περιοχή πέναλτι προς τη διχοτόμο (κέντρο).

- Το  ίδιο και στην επιστροφή του επιτιθέμενου. Πριν από αυτό, το σημείο της

επιστροφής του παίκτη στον αγωνιστικό χώρο, είναι η θέση offside. 

- Μετά την επίτευξη ενός γκολ, ένας επιτιθέμενος παίκτης, ευρισκόμενος μέσα στην εστία, μπορεί να τιμωρηθεί για παράβαση offside.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 12 - Παραβάσεις και Ανάρμοστη Συμπεριφορά

 

- Αν ο διαιτητής εφαρμόσει το πλεονέκτημα σε μια παράβαση κόκκινης κάρτας και μετά ο παραβάτης επέμβει στο παιχνίδι αυτό είναι έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

- Αλλαγή της διατύπωσης για το παίξιμο της μπάλας με το χέρι έτσι ώστε το κάθε παίξιμο της μπάλας με το χέρι να μην είναι κίτρινη κάρτα. Η κίτρινη κάρτα συνδέθηκε με το σταμάτημα/ επηρεασμό μιας υποσχόμενης επίθεσης (όπως άλλες παραβάσεις).

- Κτύπημα στο κεφάλι/ πρόσωπο όταν δεν μαρκάρεται ένας αντίπαλος είναι κόκκινη κάρτα, εκτός εάν η επαφή είναι ελάχιστα δυνατή/ ασήμαντη.

- Παράβαση στον αγωνιστικό χώρο εναντίον αναπληρωματικών, αξιωματούχων ομάδας, αξιωματούχων αγώνα, κ.λ.π. τώρα είναι άμεσο ελεύθερο λάκτισμα. 

- Παράβαση έξω από τον αγωνιστικό χώρο, ως μέρος κανονικού παιχνιδιού, θα

τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα πάνω στη γραμμή ορίων του αγωνιστικού χώρου στο πλησιέστερο σημείο προς την παράβαση (με πέναλτι αν είναι στην περιοχή πέναλτι της ομάδας του παραβάτη).

Κάποιες παραβάσεις στέρησης προφανούς ευκαιρίας για γκολ, μέσα στην περιοχή πέναλτι, τώρα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα. Παραμένει η ποινή της κόκκινης κάρτας όταν υπάρχει παίξιμο της μπάλας με το χέρι, κράτημα, τράβηγμα, σπρώξιμο και ο παραβάτης αμυνόμενος δεν προσπαθεί ή δεν έχει πιθανότητα να παίξει τη μπάλα.

 

Νέα διατύπωση:

 

Όπου ένας παίκτης στερεί στην αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ παίζοντας τη μπάλα με τα χέρια με πρόθεση, ο παίκτης αποβάλλεται οπουδήποτε η παράβαση συμβεί.

Όπου ένας παίκτης διαπράττει μια παράβαση εναντίον ενός αντιπάλου μέσα στη δικιά του περιοχή πέναλτι, η οποία στερεί στον αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι, ο παραβάτης παίκτης παρατηρείται εκτός εάν:

- Η παράβαση είναι κράτημα, τράβηγμα ή σπρώξιμο ή ο παραβάτης παίκτης δεν προσπαθεί να παίξει τη μπάλας δεν υπάρχει πιθανότητα για τον παίκτη που κάνει το μαρκάρισμα για να παίξει τη μπάλας.

- Η παράβαση είναι μια από αυτές που τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα οπουδήποτε αυτή συμβεί στον αγωνιστικό χώρο (π.χ. σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη διαγωγή κ.λ.π.).

- Σε όλες τις παραπάνω περιστάσεις ο παίκτης αποβάλλεται.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 14 - Το Πέναλτι

 

Αν ο τερματοφύλακας διαπράξει παράβαση και το πέναλτι χαθεί/ επαναληφθεί, ο τερματοφύλακας θα παίρνει κίτρινη κάρτα.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 16 - Το από Τέρματος Λάκτισμα

 

Ένας αντίπαλος ο οποίος είναι μέσα στην περιοχή πέναλτι, όταν το από τέρματος λάκτισμα κτυπιέται, δεν μπορεί να παίξει τη μπάλα μέχρι να την αγγίξει κάποιος άλλος παίκτης.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ για τους Αξιωματούχους Αγώνα

 

Σήμα Πλεονεκτήματος από το διαιτητή

Επιπρόσθετα στο σημερινό ισχύον σήμα πλεονεκτήματος «με τους δύο βραχίονες», επιτρέπεται το «σήμα με έναν βραχίονα» καθώς συμφωνήθηκε ότι, το τρέξιμο με αμφοτέρους τους βραχίονες τεντωμένους, μπορεί να περιορίσει την ενέργεια του τρεξίματος του διαιτητή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: "Αλλαγές με στόχο το θέαμα"

Το μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣΜ Παναγιώτης Μανωλόπουλος σχολίασε τις τροποποιήσεις στον κανονισμό τονίζοντας πως γίνονται με σκοπό να βοηθήσουν ώστε να γίνει ακόμη καλύτερο το ποδοσφαιρικό θέαμα:

"Ολες οι αλλαγές γίνονται περισσότερο για να υπάρχει καλύτερο θέαμα στο ποδόσφαιρο και λιγότερη σκοπιμότητα. Αρα και οι αλλαγές έγιναν με αυτό το σκεπτικό. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο για να ενημερωθούν. Σίγουρα οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν είναι οι διαιτητές, οι οποίοι θα εφαρμόσουν τις τροποποιήσεις αυτές. Αυτό θα γίνει στα εθνικά και τοπικά σεμινάρια που θα γίνουν το Αύγουστο. Κάθε αλλαγή θέλει και τη σχετική ενημέρωση, για όλους τους εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο. Οφείλουμε να τους ενημερώσουμε για να μην έχουμε προβλήματα στους αγώνες. Αν και όσοι παρακολούθησαν αγώνες του Euro ήταν αντιληπτές οι αλλαγές και πιο χαρακτηριστική των αλλαγών ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα.