Δευτέρα, 25 Ιούλιος 2016 13:53

ΣΚΑΦΙΔΑΣ: "Θα φροντίσουμε να πάμε ψηλά το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο..."

Γράφτηκε από τον

 

Πολύ σωστή χαρακτήρισε ο τεχνικός διευθυντής των μικτών της ΕΠΣΜ Άγγελος Σκαφιδάς, τη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ΕΠΟ για επαναφορά στο προ 5ετίας σύστημα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων προεπιλογής εθνικών ομάδων παίδων και νέων, σύμφωνα με το οποίο οι νικήτριες ομάδες της α' φάσης παίρνουν πρόκριση για την συνέχεια του θεσμού το οποίο καταλήγει με νοκ άουτ αγώνες μέχρι και τον τελικό. 

Ο κ. Σκαφιδάς μιλώντας στο "Notosport" για το θέμα, που γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν και δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη, δήλωσε: «Ήταν πολύ σωστή απόφαση. Για άλλη μια φορά θα φροντίσουμε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο γιατί έχει αυτές τις δυνατότητες. Με τις μικτές ομάδες να στηρίζονται στα ταλέντα της Μεσσηνίας.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του σημείωσε: «Μετά από 5 χρόνια η διοργάνωση των πρωταθλημάτων προεπιλογής Εθνικών ομάδων παίδων και νέων επιστρέφει στο παλιό σύστημα. Η αλλαγή είχε γίνει γιατί ήθελαν οι άλλες Ενώσεις που δεν διέθεταν ανταγωνιστικές ομάδες να έχουν και αυτές δικά τους παιδιά στην περιφερειακή ομάδα. Σύμφωνα με την προκήρυξη η πρωταθλήτρια ομάδα της Α' φάσης, από κάθε όμιλο έπαιρνε 5-6 παιδιά από τις υπόλοιπες έτσι ώστε να στελεχωθεί η ομάδα της περιφέρειας. Όμως αυτό ήταν άδικο για την εκάστοτε πρωταθλήτρια ομάδα, που μπορεί να είχε τον πρώτο λόγο στην στελέχωση, αλλά ήταν αναγκασμένη να έχει στην περιφερειακή ομάδα συγκεκριμένο αριθμό παικτών».

Τίτλος και διακρίσεις

Ο επί σειρά ετών προπονητής στις μικτές ομάδες δεν παρέλειψε να κάνει μια σύντομη αναφορά στις διακρίσεις των μικτών ομάδων, τις οποίες είχε με το προηγούμενο σύστημα διεξαγωγής, λέγοντας: «Οι μικτές του νομού μας και κυρίως οι ομάδες παίδων είχαν διακρίσεις στα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Κατάκτηση του τίτλου, είσοδος στην τελική φάση και φιναλίστ τρεις φορές. Να σημειωθεί ότι την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 πήραμε το πρωτάθλημα Ελλάδας στην κατηγορία των παίδων, αντιμετωπίζοντας στον τελικό τη μικτή της ΕΠΣ Μακεδονίας, από τις ισχυρές ομάδες που σχεδόν κάθε χρόνο βρίσκονται στο τελικό. Αλλες δύο φορές έχουμε φτάσει στους τελικούς των πρωταθλημάτων παίδων, τη σεζόν 1992-1993 ηττηθήκαμε από τις Σέρρες και το 2010-2011 είχαμε χάσει από την Ημαθία.

Οι μικτές νέων δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε τελικό, έχουν σταθεί άτυχοι γιατί είχαν προκρίσεις στην τελική φάση, όμως δεν κατόρθωσαν να κατακτήσουν κάποιον τίτλο».

Για το νέο προπονητή

Σχετικά με την πρόσληψη νέου προπονητή των μικτών ομάδων, ο κ. Σκαφιδάς μας είπε: «Είναι νωρίς για να προχωρήσουμε από τώρα στην πρόσληψη προπονητή. Θα δούμε ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι και μετά θα αποφασίσουμε. Σίγουρα ο προπονητής που θα αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση των μικτών ομάδων αποκλείεται να είναι ταυτόχρονα σε κάποιο σωματείο, πρέπει να είναι ανεξάρτητος».

Για τα ταλέντα που φεύγουν

Τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τη φετινή χρονιά, υπάρχουν νεαροί παίκτες που φεύγουν από τη Μεσσηνία, κυνηγώντας το όνειρο τους να αγωνιστούν κάποια μέρα σε έναν από τους μεγάλους ελληνικούς συλλόγους. Όταν η Καλαμάτα ήταν στην Α' εθνική, τα προηγούμενα χρόνια με τον Σταύρο Παπαδόπουλο στο τιμόνι, αρκετοί ήταν οι παίκτες που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στη "Μαύρη Θύελλα" και μετά έφυγαν για να αγωνιστούν σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας.

Γι' αυτό το θέμα, ο κ. Σκαφιδάς δήλωσε: «Κάποιοι νεαροί ποδοσφαιριστές που τους πήραν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, καθώς και άλλες μεγάλες ομάδες, θα έπρεπε να τους είχε εντάξει η Καλαμάτα εδώ και δύο χρόνια στα τμήματα υποδομής της. Φέτος που υπάρχει η σοβαρότητα και η παρότρυνση από τον πρόεδρο Σταύρο Παπαδόπουλο, θα πρέπει να οργανωθούν καλύτερα οι ομάδες της υποδομής. Φυσικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα παιδιά μας. Νομίζω ότι θα γίνει κάτι καλό και θα αναδειχθούν τα ταλέντα του νομού μας. Γιατί οι φουρνιές των μεγάλων Μεσσηνίων παικτών, ήταν που έφεραν την Καλαμάτα στα μεγάλα σαλόνια του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Να θυμίσω ότι μόνο με Μεσσηνίους ανέβηκε στην Α' εθνική το 1972 και το 1994 επανήλθε και πάλι στα σαλόνια της Β' και Α' εθνικής. Αντίστοιχα και ο Μεσσηνιακός το 1986 μόνο με Μεσσηνίους παίκτες ανέβηκε στην Γ' εθνική και εν συνεχεία τη δεκαετία του 2000 ανέβηκε σε Γ' και Β' εθνική. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι ομάδες μας έχοντας στις τάξεις τους Μεσσηνίους ποδοσφαιριστές κατάφεραν να πάρουν ανόδους σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Άλλο αν στη συνέχεια ο πρόεδρος της Καλαμάτας τη δεκαετία του 2000 πήρε μεγάλους παίκτες από την Ευρώπη και τη Βραζιλία με σκοπό να βγάλει την ομάδα στην Ευρώπη όπως έχει συμβεί με την Τρίπολη και τώρα με τα Γιάννενα.

Ευελπιστούμε και αυτό να συμβεί και πάλι, αλλά σιγά-σιγά με σωστές κινήσεις και χωρίς βιασύνες. Το Α και το Ω σε κάθε πρόοδο του ποδοσφαίρου και σε κάθε ομάδα είναι οι σοβαρές υποδομές».

Η προκήρυξη

Τα κύρια άρθρα της προκήρυξης των πρωταθλήματος προεπιλογής εθνικών ομάδων νέων και παίδων είναι: 

Άρθρο 3: Δήλωση Συμμετοχής

Η συμμετοχή των μικτών/αντιπροσωπευτικών Ομάδων των Ε.Π.Σ. στα πρωταθλήματα είναι υποχρεωτική.             

Η Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. δύναται να απαλλάσσει Ομάδα/ες  από τη συμμετοχή στο οικείο πρωτάθλημα μετά από αίτηση της οικείας Ε.Π.Σ. (άρθρο 4 παρ. 1 του Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Ομάδων).

Οι Ε.Π.Σ. έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην Ε.Π.Ο. έως την Παρασκευή 26.08.2016 Δήλωση Συμμετοχής, για κάθε μία ομάδα ξεχωριστά, σε ειδικό έντυπο, που θα γίνει γνωστό στις ομάδες, μέσω δημοσιοποίησης στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας. 

Η Δήλωση Συμμετοχής θα συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά θα κοινοποιηθούν, σε ειδικό έγγραφο, στις ενδιαφερόμενες ομάδες με ευθύνη της Επιτροπής.

Άρθρο 6. Όμιλοι/Διεξαγωγή αγώνων

Η τελική συγκρότηση των ομίλων και γενικώς η οριστική διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων (έναρξη, όμιλοι, επόμενες φάσεις κ.λ.π.) θα αποφασιστούν από την Επιτροπή μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των Δηλώσεων Συμμετοχής.

α. Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε ομίλους κατά την πρώτη τους , τουλάχιστον, φάση. Οι όμιλοι των πρωταθλημάτων  θα συγκροτηθούν με γεωγραφικά, κατά βάση, κριτήρια για οικονομικούς λόγους και θα ανακοινωθούν εγκαίρως από την Επιτροπή.

β. Οι αγώνες στην πρώτη φάση των πρωταθλημάτων θα είναι διπλοί (εντός - εκτός έδρας). Οι πρωταθλήτριες Ομάδες των Ομίλων θα προκριθούν για την επόμενη (δεύτερη) φάση.

Από τη δεύτερη και όλες τις επόμενες φάσεις διεξαγωγής τα πρωταθλήματα θα διεξάγονται σε μονούς αγώνες, με γηπεδούχο την Ομάδα που θα κληρώνεται πρώτη, με γεωγραφική και πάλι κατανομή.

Οι Τελικοί Αγώνες των πρωταθλημάτων Παίδων και Νέων θα διεξαχθούν σε ουδέτερα γήπεδα που θα επιλεγούν από την Επιτροπή.

Πλην των Τελικών Αγώνων των δύο πρωταθλημάτων θα διεξαχθούν και αγώνες, μεταξύ των δύο ομάδων των ημιτελικών αγώνων που δεν προκρίθηκαν για τους τελικούς, για την 3η και 4η θέση των πρωταθλημάτων.

Στους αγώνες από τη δεύτερη φάση έως και τους Τελικούς Αγώνες και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στην κανονική περίοδο θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 9 του Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Ομάδων.

Άρθρο 9. Προπονητές

Όλες οι Ομάδες υποχρεούνται να συνάψουν σύμβαση με προπονητή - προπονητές διπλωματούχους U.E.F.A. / Ε.Π.Ο.

Για το πρωτάθλημα προεπιλογής εθνικών ομάδων περιόδου 2016/2017 υποχρεωτικά θεωρείται το Πιστοποιητικό U.E.F.A. Β΄ τουλάχιστον, (άρθρο 5 του Κανονισμού Προπονητών).

Οι προπονητές θα φέρουν την Ειδική Ταυτότητα και το Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδει η Ε.Π.Ο..

Η σύμβαση αυτή, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. η το αποδεικτικό υποβολής από το σύστημα TAXIS, πρέπει να κατατεθεί στο Τμήμα Προπονητών της Ε.Π.Ο. δέκα (10), τουλάχιστον, ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Σε κάθε, τυχόν, αλλαγή Προπονητή, η νέα σύμβαση θα πρέπει να κατατίθενται στο Τμήμα Προπονητών της Ε.Π.Ο. εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την υπογραφή της, διαφορετικά θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς κυρώσεις.

Άρθρο 10. Ποδοσφαιριστές

Στα πρωταθλήματα προεπιλογής εθνικών ομάδων λαμβάνουν μέρος αποκλειστικά ποδοσφαιριστές που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες και ανήκουν σε ερασιτεχνικά σωματεία.

Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστών χωρίς τα δικαιολογητικά του άρθρου 18 του Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Ομάδων

Στο πρωτάθλημα ΝΕΩΝ συμμετέχουν ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν από 01.01.2001 έως και 31.12.2002

Στο πρωτάθλημα ΠΑΙΔΩΝ συμμετέχουν ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν από 01.01.2003 έως και 31.12.2004 

Ποδοσφαιριστής που ανήκει ηλικιακά στην κατηγορία των Παίδων  δύναται να μετάσχει σε αγώνες του πρωταθλήματος Νέων, αποκλειομένης όμως, στη συνέχεια, της συμμετοχής του στην κατηγορία των Παίδων.

Η μη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 1 εδ. ε του Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Ομάδων.

Θα γίνεται οπωσδήποτε δεκτό αίτημα Ε.Π.Σ. για αναβολή αγώνα λόγω συμμετοχής τριών (3), τουλάχιστον, ποδοσφαιριστών σε αγώνα Εθνικών Ομάδων, εφόσον αποδεδειγμένα θα έχουν κληθεί στην Εθνική Ομάδα, αποτελούν βασικά στελέχη της μικτής/αντιπροσωπευτικής ομάδας και το αίτημα έχει υποβληθεί τρεις (3), τουλάχιστον, μέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα ( Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Ομάδων, άρθρο 22 παρ. 5).

Άρθρο 11. Διάρκεια αγώνων

Η διάρκεια των αγώνων των Νέων είναι ενενήντα 90΄ ( δύο ημίχρονα των 45΄) και η αντίστοιχη των αγώνων των Παίδων 80΄ ( δύο ημίχρονα των 40΄).

Άρθρο 14. Έπαθλα πρωταθλήματος

Στην πρωταθλήτρια Ομάδα κάθε ομίλου θα απονεμηθεί, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, κύπελλο και μετάλλια για τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή της.

Στις νικήτριες Ομάδες των Τελικών Αγώνων των δύο πρωταθλημάτων θα απονεμηθεί Κύπελλο και από τριάντα (30) μετάλλια. Στις δύο φιναλίστ των τελικών αγώνων και στις νικήτριες των αγώνων για την 3η θέση θα απονεμηθούν από τριάντα (30) μετάλλια.

 

Στους διαιτητές των ως άνω αγώνων θα απονεμηθούν αναμνηστικές πλακέτες.