Πέμπτη, 10 Οκτώβριος 2019 20:35

Ιστορική απόφαση: Μετά από 40 χρόνια οι γυναίκες του Ιράν μπήκαν στο γήπεδο!

Γράφτηκε από τον
Ιστορική απόφαση: Μετά από 40 χρόνια οι γυναίκες του Ιράν μπήκαν στο γήπεδο!

Στο γήπεδο Azadi γράφτηκε ιστορία. Μετά από 40 (!) χρόνια, οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα πρόσβασης στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, κάνοντας την αρχή στο γήπεδο της... ελευθερίας!

Για περίπου 40 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1979 και μετά την «ισλαμική επανάσταση», στο όνομα του κώδικα ηθικών και θρησκευτικών αξιών που διέπει την κοινωνία του Ιράν, οι Αρχές της χώρας απαγόρευσαν στις γυναίκες να παρακολουθούν δια ζώσης ποδόσφαιρο.

O τραγικός θάνατος της νεαρής Ιρανής, Σαχάρ Κονταγιάρι, φάνταζε, όμως, παγκόσμια γροθιά σε μια κοινωνία που έχει δώσει έναν συγκεκριμένο ρόλο στην σύγχρονη γυναίκα. Διαμαρτυρόμενη για την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, πλήρωσε με τη ζωή της το δικαίωμα διεκδίκησης των δικαιωμάτων της γυναίκας, όταν μεταμφιεσμένη σε άντρα προσπάθησε να μπει στο γήπεδο Azadi.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, έλαβε γνώση μιας ποινής έξι μηνών για άσεμνη συμπεριφορά και συνεπώς τον κίνδυνο περαιτέρω φυλάκισης. Όπως διαβάσατε μέσα από το SDNA, όταν πληροφορήθηκε ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο εξάμηνης φυλάκισης, αυτοπυρπολήθηκε έξω από δικαστήριο της Τεχεράνης, αποκομίζοντας ολοκληρωτικά εγκαύματα στο 90% του σώματος της και έχασε εν τέλει τη «μάχη» με τη ζωή.

Η ιστορία με το «μπλε κορίτσι» προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και κατακραυγή για τον θάνατό της με αποκορύφωμα την στάση της FIFA, η οποία απαίτησε από τις αρμόδιες Αρχές του Ιράν, να επιτρέπουν στο εξής και στις γυναίκες την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων ανδρών.

Συγκεκριμένα, στις 22 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα επιτρέψει την είσοδο των γυναικών στο στάδιο Azadi για το ματς με την Καμπότζη. Σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 78.000 θέσεων, οι γυναίκες του Ιράν εξασφάλισαν 3.500 εισιτήρια για συγκεκριμένη θύρα προκειμένου να βρίσκονται όλες μαζί σε μία ιδιότυπη κερκίδα-κλουβί... Αλλά, ok, είναι ένα πρώτο βήμα. Αυτονόητο αλλά τόσο σπουδαίο ταυτόχρονα...

Μετά το τέλος του αγώνα (14-0), οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας του Ιράν πλησίασαν το σημείο, όπου βρίσκονταν... μαντρωμένες οι γυναίκες προκειμένου να τις ευχαριστήσουν για την υποστήριξή τους, προσφέροντας συγκλονιστικές στιγμές:

Στην παρούσα φάση, γνωρίζουν πως κέρδισαν μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο καθώς παρά τους αγώνες των τελευταίων ετών, την προσπάθεια ευαισθητοποίησης, το χάσμα των διακρίσεων εξακολουθεί να είναι ακόμη μεγάλο. Αλλά η σημερινή ημέρα ανήκει σε εκείνες... Και από το γήπεδο της «ελευθερίας» έστειλαν το πιο ηχηρό μήνυμα για τον πρώτο και βασικό κανόνα που οφείλει να θεσπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξάρτητα από το φύλο: «Οι γυναίκες και οι άνδρες θα πρέπει να μπορούν να χαίρονται μαζί το ποδόσφαιρο».

Πηγή: sdna.gr