Δευτέρα, 25 Μάιος 2020 12:47

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΚΗ ΔΡΟΥΓΑ: “Οποια ομάδα δεν έχει ακαδημίες θα εξαφανιστεί από τον χάρτη...”

Γράφτηκε από τον
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΚΗ ΔΡΟΥΓΑ: “Οποια ομάδα δεν έχει ακαδημίες θα εξαφανιστεί από τον χάρτη...”

 

Μετά από μια σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα σε επαγγελματικό επίπεδο ο Τάκης Δρούγας εδώ και λίγα χρόνια, έχει στραφεί στην προπονητική.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του είναι ενθαρρυντικά και αυτό που θέλει ο ίδιος είναι να μεταλαμπαδεύσει στα νεαρά παιδιά, όλα αυτά που έμαθε στον πολύχρονη ενασχόληση του με την... στρογγυλή θεά.
Ο καλαματιανός παλαίμαχος άσσος που δόξασε τη φανέλα της “Μαύρης Θύελλας” και του Ηρακλή Θεσσαλονίκης στην Α’ εθνική, ξεκίνησε την προπονητική από τις Μικτές Μεσσηνίας (Κ14 και Κ16), όπου ήταν για δύο χρόνια. Υστερα ήταν υπεύθυνος στις ακαδημίες του Πανθουριακού για ένα χρόνο και στη συνέχεια μεταπήδησε στο παιδικό τμήμα της Καλαμάτας, όπου ήταν υπεύθυνος και προπονητής για δύο χρόνια.
Στην αγαπημένη του “Μαύρη Θύελλα” μάλιστα ήταν βοηθός προπονητή στην ανδρική ομάδα και την κοουτσάρισε στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν 2017-18.
Από πέρυσι την άνοιξη, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, ανέλαβε την τεχνική καθοδήγηση της Α.Ε. Μάνης.
Ο “Μαραντόνα της Μεσσηνίας”, όπως τον έλεγαν όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, μίλησε στην εφημερίδα “Ελευθερία” και το notosport.gr για τη φετινή πορεία της Μάνης στην
Α’ τοπική, για τον πρωταθλητή Πάμισο, για την επόμενη μέρα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με την πρόοδο των ακαδημιών ειδικά μετά την... επέλαση του κορονοϊού... Ο Τάκης Δρούγας μίλησε ακόμα για την ακαδημία ποδοσφαίρου “Τιτάνες” που έχει δημιουργήσει εδώ και ένα χρόνο μαζί με τον Στέλιο Παπαδόπουλο, για την “Μαύρη Θύελλα” και τι χρειάζεται για να επανέλθει στα “μεγάλα σαλόνια” και τέλος για τον Ηρακλή που βολοδέρνει στα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης...

-Πως κρίνεις την πορεία της Α.Ε. Μάνης στο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής;
“Η πορεία της ΑΕ Μάνης, μιας ομάδας που είναι για δεύτερη χρονιά στην Α’ τοπική, νομίζω ήταν ικανοποιητική, όσον αφορά την φιλοσοφία και την ταυτότητα που είχαμε σαν ομάδα. Στόχος μας ήταν να έχουμε μια γρήγορη παραμονή, χωρίς άγχος και αν μπορέσουμε να είμαστε κοντά στην πεντάδα. Στον πρώτο γύρο η ομάδα ήταν ψηλά στην βαθμολογία, με πολύ καλά παιχνίδια και αποτελέσματα. Αντίθετα στο δεύτερο γύρο, το μικρό ρόστερ και οι τραυματισμοί μας άφησαν πίσω. Ενώ ήμασταν αποτελεσματικοί με τις δύσκολες ομάδες, χάσαμε πολλούς βαθμούς στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια”.

-Ποια παιχνίδια σας ξεχώρισες από τη φετινή σεζόν;
“Κάναμε πολύ καλή εμφάνιση στο εκτός έδρας ματς με τον Πανθουριακο, που έληξε στο 0-0. Επίσης τα πήγαμε εξαιρετικά στο εντός έδρας με τον Παμισο, όπου πήραμε τη νίκη με σκορ 3-2. Επίσης είχαμε ορισμένες νίκες με ευρύ σκορ και πολύ καλό ποδόσφαιρο, όπως με την Ανδρούσα (7-1), την Αβία (6-1) και το Καλό Νερό (5-1)”.

-Δίκαια θεωρείς πως κατέκτησε τον τίτλο ο Πάμισος, από τη στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα;
“Ο Πάμισος όταν σταμάτησαν τα πρωταθλήματα λόγο κορονοϊού ήταν πρωτοπόρος. Υπήρχαν βέβαια άλλες 9 αγωνιστικές να παίξουμε και δεν μπορώ να γνωρίζω το αποτέλεσμα, αν γινόταν κανονικά το πρωτάθλημα.
Πάντως έδειξε μια καλή και δουλεμένη ομάδα, με ταλέντο και με ταυτότητα και έπαιξε καλό ποδόσφαιρο.
Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πάμισο για την κατάκτηση του τίτλου. Εύχομαι ότι καλύτερο σε μια ιστορική ομάδα, που η φανέλα της έχει δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στις μεγαλύτερες κατηγορίες...”.

-Εχει γίνει κάποια συζήτηση με τη διοίκηση για ανανέωση της συνεργασίας σας και τη νέα χρονιά;
“Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την επόμενη χρονιά. Υπάρχει πολύ χρόνος ακόμα”.

- Θα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μετά τον κορονοϊό;
“Για 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα τα πράγματα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, λόγω της μεγάλης ζημιάς που έκανε η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία.
Οποια ομάδα δεν έχει ακαδημίες και δεν στηριχθεί στα δικά της παιδιά, θα εξαφανιστεί από το χάρτη της Μεσσηνίας. Θα σταματήσουν οι εποχές που θα αμοίβονται οι ποδοσφαιριστές, γιατί οι παράγοντες δεν θα έχουν χρήματα. Νομίζω σε 2-3 χρόνια θα υπάρχουν ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που θα παίζουν μόνο για την αγάπη τους για την μπάλα”.

-Μίλησε μας για την ακαδημία ποδοσφαίρου “Τιτάνες” που δημιούργησες. Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία της;

“Η Ακαδημία Τιτάνες λειτουργεί 1 χρόνο και είμαι μαζί με τον συνεργάτη μου Στέλιο Παπαδόπουλο. Η αγάπη μου για τα μικρά παιδιά δεν θα σταματήσει ποτέ. Θέλω να μεταδώσω τις εμπειρίες που έχω από το ποδόσφαιρο και να περάσω την φιλοσοφία μου στα νέα παιδιά. Το κάνουμε με αργά και σταθερά βήματα , χωρίς τυμπανοκρουσίες”.

-Υπάρχει ταλέντο στη Μεσσηνία τη σημερινή εποχή; Υπάρχουν κοινά στοιχεία με τότε που ξεκινούσες εσύ να παίζεις ποδόσφαιρο;
“Υπάρχει πάρα πολύ ταλέντο στη Μεσσηνία. Πρέπει όμως εμείς οι προπονητές να γίνουμε καλύτεροι. Να εκπαιδευτούμε, να παρακολουθούμε σεμινάρια, να τρέξουμε με την τεχνολογία... Το ποδόσφαιρο τρέχει με ταχύτητα φωτός... Εμείς τη δική μου εποχή παίζαμε στις αλάνες, ήμασταν με μια μπάλα στα πόδια αμέτρητες ώρες.
Τα σημερινά παιδιά έχουν πολλές δραστηριότητες, πολλά φροντιστήρια και το ίντερνετ έχει κάνει πολύ κακό στη νεολαία. Εχουν χαθεί πολλά πράγματα του παρελθόντος. Παρόλα αυτά πιστεύω πως οι σημερινές εποχές είναι καλύτερες για ένα νέο ελπιδοφόρο ποδοσφαιριστή του αύριο. Διότι μπορεί να συμμετέχει σε ακαδημίες από 3-5 ετών, υπάρχει εξέλιξη στην προπονητική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ήταν πολύ πίσω οι προπονητές. Ακόμη συμμετέχουν σε πρωταθλήματα Κ15, Κ17, Κ20 και υπάρχει η πόρτα του εξωτερικού, με πολλά παραδείγματα Ελλήνων στο εξωτερικό. Κάτι που παλιά ήταν αδύνατο”.

- Η μεγάλη σου αγάπη, η “Μαύρη Θύελλα”, αν και ξεκίνησε με φιλοδοξίες πέρυσι το καλοκαίρι και έκανε καλή αρχή, στη συνέχεια η πορεία της ήταν καταστροφική. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε;
“H Kαλαμάτα πράγματι είναι η μεγάλη μου αγάπη. Ημουν ο μοναδικός γηγενής από τις ακαδημίες που φόρεσα την φανέλα της σε όλες της κατηγορίες και με έκανε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και πήρα μεταγραφή στον Ηρακλή. Νομίζω ήταν μια κακή χρονιά για την ομάδα. Ο σχεδιασμός που έγινε την τελευταία στιγμή, μη γνωρίζοντας σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η ομάδα δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτή την κατηγορία και όταν ήρθαν τα αρνητικά αποτελέσματα, δεν μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι”.

-Τι χρειάζεται η ομάδα της Καλαμάτας για να επιστρέψει στα “μεγάλα σαλόνια” μετά από δύο δεκαετίες;
“Η ομάδα τώρα έχει όλο τον χρόνο να κάνει καλό σχεδιασμό, ανάλογα τους στόχους που θα θέσει. Οι στόχοι πάντως πρέπει να είναι πρωταγωνιστικοί για να φύγει από αυτές τις κατηγορίες. Σκεφτείτε την ομάδα μας στη Σούπερ Λίγκα... Δεν θα πέφτει καρφίτσα στο γήπεδο από τον κόσμο...
Πρέπει πρώτα να οργανωθεί σε όλα τα μέτωπα, να έρθουν παίκτες από μεγαλύτερη κατηγορία, παίκτες σε καλή ηλικία που να έχουν στόχο να διαπρέψουν με τα χρώματα της ομάδας μας. Επίσης όποιος προπονητής αποφασίσει η διοίκηση, να στηριχθεί μέχρι τέλους, έτσι ώστε να μπορέσει να μεταφέρει την φιλοσοφία του και την ταυτότητά του”.

- Ο Ηρακλής έχει πέσει στις τοπικές κατηγορίες της ΕΠΣ Μακεδονίας. Πως αισθάνεται ένας παίκτης που έχει ζήσει μεγάλες στιγμές με την κυανόλευκη φανέλα στην Α’ εθνική;
“Ο Ηρακλής είναι μια σημαντική ομάδα για εμένα. Επαιξα 7 χρόνια, με τον Ηρακλή να δίνει στην ομάδα της Καλαμάτας 600 χιλιάδες ευρώ για να με αγοράσει. Τεράστια ποσά για έναν αριστερό μπακ... Με στεναχωρεί αφάνταστα η πορεία του. Εχουν περάσει τεράστιοι ποδοσφαιριστές από αυτή την ομάδα. Είμαι όμως σίγουρος πως θα επανέλθει γρήγορα στην κατηγορία που του ανήκει”.