Τρίτη, 09 Ιούνιος 2020 16:51

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ: “Με σωστό σχεδιασμό θα κτίσουμε ξανά μια ανταγωνιστική ομάδα”, λέει ο Ν. Μανιατέας

Γράφτηκε από τον

Στην Α1 τοπική θα αγωνίζεται την προσεχή αγωνιστική περίοδο 2020-2021 η Αναγέννηση Παραλίας που κατέκτησε την 1η θέση στον πρώτο όμιλο της Β’ κατηγορίας.

Η Καλαματιανή ομάδα μέχρι τη στιγμή που διακόπηκε οριστικά το πρωτάθλημα της Β’ τοπικής με απόφαση της ΕΠΟ, ήταν στην κορυφή του ομίλου με έναν βαθμό περισσότερο από τη δεύτερη Δόξα.

Σημαντικό μερίδιο στην κατάκτηση της πρώτης θέσης και της ανόδου στην πιο πάνω κατηγορία έχει και ο προπονητής της ομάδας Νίκος Μανιατέας, στον οποίο η διοίκηση στην αρχή της φετινής αγωνιστικής εμπιστεύθηκε την τεχνική καθοδήγηση της.

Ο Νίκος Μανιατέας, αναδείχθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής και τις δύο φορές ως προπονητής της Αναγέννησης. Να σημειωθεί ότι πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με την προπονητική, είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Αναγέννηση και ως ποδοσφαιριστής. Μάλιστα όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως προπονητής, πρώτη ομάδα ήταν η Αναγέννηση, όπου δούλεψε δύο χρόνια από το 2012 έως και το 2014, όπου τη δεύτερη χρονιά πήρε και το πρώτο του πρωτάθλημα.

Ο νεαρός προπονητής σε συνέντευξη του στην “Ελευθερία”, αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΠΟ να διακόψει τα πρωταθλήματα, σημειώνοντας ότι πήρε την σωστή απόφαση, καθώς πάνω απ’ όλα είναι η υγεία, προσθέτοντας ότι μπορεί με αυτή την απόφαση να υπάρχει και αίσθημα αδικίας για κάποιες ομάδες. Για την πορεία της ομάδας δήλωσε ότι στα πλάνα της διοίκησης δεν ήταν αυτοσκοπός ο πρωταθλητισμός. Η ομάδα αγωνίστηκε στον πιο δύσκολο όμιλο από τους τρεις αφού σχεδόν αγωνιστική με αγωνιστική 4 ομάδες ανεβοκατέβαιναν στην κορυφή. Στη συνέχεια ανέφερε ότι γι’ αυτόν η Αναγέννηση είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα. Για την ερχόμενη χρονιά είπες πως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα στηθεί σε άλλη βάση και οι παράγοντες θα πρέπει να σκεφτούν τις συγχωνεύσεις ή να επενδύσουν στις ακαδημίες τους, τονίζοντας ότι η Αναγέννηση σε αυτό το θέμα είναι από τις τυχερές γιατί εδώ και δύο χρόνια δουλεύει πιο οργανωμένα στις μικρές ηλικίες και μπορεί να στηριχθεί σε νεαρούς αθλητές. Οσο για τη νέα χρονιά όλοι στην “Μπάρτσα” γνωρίζουν ότι η κατηγορία που θα αγωνίζονται έχει πιο πολλές απαιτήσεις και με σωστό σχεδιασμό και προσεκτικές κινήσεις μπορεί να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική ομάδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί το υπάρχον υλικό και να προωθηθούν παιδιά από τα τμήματα υποδομής, τα οποία θα είναι σε θέση να προσφέρουν.

- Πως κρίνεις την απόφαση της ΕΠΟ να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας;

“Δυστυχώς η πανδημία έπληξε τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, οικονομικά και ήταν αδύνατον να μείνει ο αθλητισμός ανεπηρέαστος από όλο αυτό. Θεωρώ σωστή την απόφαση της ΕΠΟ για ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, καθώς κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών. Αντιλαμβάνομαι πως ενδεχομένως να υπήρξε πικρία και αίσθημα αδικίας από αρκετές ομάδες αλλά προείχε και προέχει η υγείας μας, για να μπορέσουμε όλοι την νέα σεζόν να είμαστε μαζί”.

- Η Αναγέννηση ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με στόχο να διεκδικήσει τον τίτλο και την άνοδο ή αυτό προέκυψε στην πορεία;

“Οταν το περσινό καλοκαίρι βρεθήκαμε και συζητήσαμε με τους ανθρώπους της ομάδας και μου ανέλυσαν το πλάνο τους, εκεί δεν υπήρχε ο πρωταθλητισμός σαν αυτοσκοπός. Υπήρχε κοινή θέληση και όραμα η ομάδα να στηθεί έτσι ώστε να έχει διάρκεια και συνέπεια. Ετσι λοιπόν ανεβάσαμε 4-5 παιδιά από την Ακαδημία και σε συνδυασμό με προσεκτικές μεταγραφικές κινήσεις φτιάξαμε ένα κορμό παικτών ικανό ώστε να είναι ανταγωνιστικός στην κατηγορία και να αποδίδει όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο. Ετσι παιχνίδι με παιχνίδι, γινόμασταν καλύτεροι, δέναμε περισσότερο σαν ομάδα και τελικά καταλήξαμε στην 1η θέση του πρωταθλήματος”.

- Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, πως ήταν το φετινό πρωτάθλημα;

“Φέτος η Β’ τοπική, χωρίστηκε σε 3 ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια. Εμείς παίξαμε στον όμιλο της Καλαμάτας, κατά τη γνώμη μου στον πιο δύσκολο όμιλο από τους τρεις. Είχε δυνατές ομάδες και αυτό αποδεικνύεται από το ότι 4 ομάδες κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος ανεβοκατέβαιναν στην κορυφή”.

- Στην έως τώρα προπονητική σου διαδρομή έχεις αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλητής και τις δύο με την Αναγέννηση. Είναι μια ομάδα που σου ταιριάζει, είναι ένα τυχαίο γεγονός ή συμβαίνει κάτι άλλο;

“Είναι γεγονός πως με την Αναγέννηση έχω ζήσει μόνο επιτυχίες και με την προηγούμενη διοίκηση αλλά και με την τωρινή. Η Αναγέννηση για μένα είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα που υπηρετώ ως προπονητής καθώς εκεί έπαιξα ποδόσφαιρο αλλά ξεκίνησα και σαν προπονητής το 2012, οπότε σίγουρα είμαι συναισθηματικά περισσότερο δεμένος από τις υπόλοιπες ομάδες που έχω εργαστεί ως προπονητής. Παρόλα αυτά, η φιλοσοφία και ο τρόπος δουλειάς μου δεν έχει αλλάξει σε όλα τα σωματεία που έχω συνεργαστεί οπότε δεν έχω απάντηση αν είναι τυχαίο γεγονός η συμβαίνει κάτι άλλο!!”.

- Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μετά την πανδημία;

“Θα ήταν αδύνατον η πανδημία να μην πλήξει τον αθλητισμό σε επαγγελματικό αλλά και ερασιτεχνικό επίπεδο. Θεωρώ πως το τοπικό ποδόσφαιρο πλέον πρέπει να στηθεί σε άλλη βάση.

Πολλές ομάδες, δυστυχώς, ενδεχομένως να μην έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στον επόμενο πρωτάθλημα, λόγω των οικονομικών συγκυριών, οπότε ας σκεφτούν οι παράγοντες το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων είτε επενδύσεων σε Ακαδημίες. Η Αναγέννηση, θα είναι από τις τυχερές γιατί εδώ και δύο χρόνια, γίνεται σπουδαία δουλειά στο κομμάτι των υποδομών, με πολλά παιδιά σε όλα τα τμήματα (λειτουργούν τμήματα από Κ6 έως Κ14) και αυτό δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα να σχεδιάσει το μέλλον με γνώμονα τις υποδομές”.

- Για τη νέα αγωνιστική χρονιά ποιοι είναι οι στόχοι τους οποίους θα επιδιώξει να υλοποιήσει η Αναγέννηση;

“Οπως σας είπα και πιο πάνω η ομάδα βασίζεται σε συγκεκριμένο πλάνο, ανεξάρτητα από το ποια κατηγορία αγωνίζεται. Στόχος μας και φέτος θα είναι να ενσωματώσουμε κάποια παιδιά από τις υποδομές μας που θα αξιολογήσουμε ότι μπορούν να ανταποκριθούν στην 1η ομάδα με σκοπό να αυξήσουμε το ρόστερ μας με παιδιά ηλικίας 15-17 ετών. Σαφώς και θέληση δικιά μου αλλά και της διοίκησης είναι ο κορμός της ομάδας να παραμείνει ως έχει και έχουν γίνει επαφές με τα περισσότερα από το περσινό ρόστερ ώστε να ανανεωθεί η συνεργασία μας. Σίγουρα γνωρίζουμε πως η κατηγορία έχει υψηλότερες απαιτήσεις και δυσκολίες αλλά με σωστό σχεδιασμό και προσεκτικές κινήσεις είμαι σίγουρος πως θα κτίσουμε ξανά μια ανταγωνιστική ομάδα που να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο”.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Νίκος Μανιατέας είναι πτυχιούχος προπονητής, κάτοχος διπλώματος UEFA C από το 2017 και ξεκίνησε την προπονητική από την Αναγέννηση Παραλίας το 2012, όπου έμεινε για δύο αγωνιστικές περιόδους έως το 2014, όπου κατάφερε τη δεύτερη χρονιά να αναδειχθεί πρωταθλητής. Την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 ανέλαβε προπονητής στα αναπτυξιακά τμήματα του Π.Σ. “Η Καλαμάτα”. Τη σεζόν 2016-2017 εργάστηκε στην Α.Ε. Λογγάς και τη διετία 2017-2019 ήταν προπονητής στον Αστέρα Βαλύρας. Τη φετινή σεζόν επέστρεψε στην Αναγέννηση Παραλίας και την οδήγησε σε άνοδο στην Α1 τοπική.

Η Αναγέννηση Παραλίας ήταν στην κορυφή του 1ου ομίλου με 37 βαθμούς μετά την διεξαγωγή 15 αγωνιστικών και με τη οριστική διακοπή του πρωταθλήματος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια έχοντας πίσω της με ένα πόντο λιγότερο τη Δόξα Καλαμάτας. Σε 15 παιχνίδια είχε 12 νίκες, 1 ισοπαλία και δύο ήττες. Είχε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 38 γκολ – μαζί με τον 3ο Α.Ο. Πατίστα και τον 8ο Αίαντα και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με 16 τέρματα, δύο περισσότερα από τη 2η της βαθμολογίας Δόξα Καλαμάτας.

Τα αποτελέσματα


Α’ Γύρος


1η αγωνιστική

Αναγέννηση Παραλίας – Α.Ο. Πατίστα 1-1


2η αγωνιστική

Ρεπό


3η αγωνιστική

Αναγέννηση Παραλίας – Α.Ο. Φαραί 6-0


4η αγωνιστική

Αναγέννηση Παραλίας – Δόξα 3-1


5η αγωνιστική

Κεραυνός – Αναγέννηση Παραλίας 1-2


6η αγωνιστική

Αναγέννηση Παραλίας – Αίας 4-3


7η αγωνιστική

Μεσσηνιακός – Αναγέννηση Παραλίας 2-3


8η αγωνιστική

Αναγέννηση Παραλίας – Νέδουσα Αλαγονίας 2-0


9η αγωνιστική

Α.Ο. Λαιΐκων – Αναγέννηση Παραλίας 3-0


10η αγωνιστική

Ικαρος – Αναγέννηση Παραλίας 0-1


11η αγωνιστική

Αναγέννηση Παραλίας – ΑΠΣ Αρις 3-2


Β’ Γύρος


12η αγωνιστική

Α.Ο. Πατίστα – Αναγέννηση Παραλίας 1-0


13η αγωνιστική

Ρεπό

14η αγωνιστική

Α.Ο. Φαραί – Αναγέννηση Παραλίας 0-3

15η αγωνιστική

Δόξα – Αναγέννηση Παραλίας 0-1


16η αγωνιστική

Αναγέννηση Παραλίας – Κεραυνός 3-0


17η αγωνιστική

Αίας – Αναγέννηση Παραλίας 2-6