Δευτέρα, 04 Οκτώβριος 2021 15:58

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – Α.Ε. ΜΑΝΗΣ 2-0: Τα νιάτα κέρδισαν την εμπειρία (φωτό)

Γράφτηκε από τον

Τα νιάτα κέρδισαν την εμπειρία και ο Απόλλων Καλαμάτας πήρε το πρώτο του τρίποντο τη φετινή ποδοσφαιρική χρονιά, επικρατώντας το Σάββατο στο γήπεδο του Ασπροχώματος, της Α.Ε. Μάνης με 2-0, στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία στον 1ο όμιλο της Α’ τοπικής.

Την πρώτη εντός έδρας νίκη και πρώτης της φετινής ποδοσφαιρικής σεζόν “υπέγραψαν” ο 18χρονος Δημοσθένης Καρύδης στα μέσα του α’ μέρους και ο Γιάννης Γιακουμής στις καθυστερήσεις του αγώνα.
Οι γηπεδούχοι θα παρουσιαστούν εντελώς διαφορετικοί τη φετινή σεζόν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η διοίκηση σε συνεργασία με το προπονητικό επιτελείο αποφάσισαν να χαμηλώσουν το μπάτζετ και η ομάδα να πορευτεί με αρκετούς νεαρούς που προέρχονται από τον Αίαντα - με τον οποίο συνεχίζεται για 5η σερί χρονιά η συνεργασία - και κάποιους έμπειρους παίκτες. Με αυτό το έμψυχο δυναμικό στόχος είναι η ομάδα να έχει μια αξιόλογη πορεία και να τερματίσει όσο πιο ψηλά μπορεί.

Το δείγμα από το πρώτο ματς μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό, όμως αυτό που παρουσίασε ο Απόλλωνας στην πρεμιέρα θα πρέπει να το συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δείχνοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα είναι προϊόν δουλειάς, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και 5 χρόνια, όταν αποφασίστηκε η συνεργασία με τον Αίαντα.
Η φιλοξενούμενη ομάδα, που συνεχίζει έτσι όπως σταμάτησε τις δύο προηγούμενες σεζόν (η περσινή άρχισε και δεν ολοκληρώθηκε), να παρουσιάσει μια καλή ομάδα, που παίζει καλό ποδόσφαιρο και διεκδικεί σε κάθε ματς το νικηφόρο αποτέλεσμα. Αυτό δεν συνέβη προχθές στη φετινή πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όχι γιατί δεν παρουσίασε τα στοιχεία που προαναφέραμε, αλλά κυρίως γιατί δεν είχε τύχη. Φάσεις δημιούργησε πολλές, κάποιες από αυτές κλασικές, όμως δεν κατάφερε να αξιοποιήσει κάποια. Και όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις, ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου είναι πως όταν δεν σκοράρεις στις (πολλές) ευκαιρίες που δημιουργείς τότε δέχεσαι γκολ. Ετσι επαληθεύτηκε προχθές στο Ασπρόχωμα, με τον Απόλλωνα που βρήκε δύο φορές δίχτυα, να επικρατεί.
Από εκεί και πέρα οι Μανιάτες είχαν παράπονα από το διαιτητή Ψηλοπαναγιώτη για δύο περιπτώσεις πέναλτι. Η μία στις αρχές του αγώνα (4’) όταν ο Χελάς μπήκε στην περιοχή και υπό πίεση αμυντικού βρέθηκε στο έδαφος και η άλλη στο 56’ όταν και πάλι ο Χελάς αυτή τη φορά σούταρε για γκολ η μπάλα βρήκε στο σώμα του Νικολόπουλου και ζήτησαν πέναλτι γιατί η μπάλα βρήκε στα χέρια του (ήταν κολλημένα), όμως και στις δύο ο διαιτητής ήταν κοντά στις φάσεις και έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, καθώς δεν διαπίστωσε παράβαση.
Η ομάδα της Μάνης ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 παίκτες, γιατί στο 79’ αντίκρισε την κόκκινη κάρτα ο Τζανετέας, ο οποίος ως τελευταίος αμυντικός ανέτρεψε λίγο έξω από την περιοχή τον Πανταζή, που επιχειρούσε επιθετική προσπάθεια.

Η Καλαματιανή ομάδα μπορεί να μην “έφτιαξε” πολλές φάσεις στο παιχνίδι, όμως πέρα από τα δύο γκολ, είχε δύο τουλάχιστον καλές στιγμές για να βάλει και άλλα γκολ. Μάλιστα ο νεαρός Καρύδης που άνοιξε το σκορ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το πρόσωπο του αγώνα, αφού με το δικό του τέρμα ο Απόλλωνας είχε το προβάδισμα για τη νίκη. Ομως στις καθυστερήσεις ο Γιάννης Γιακουμής σημείωσε το δεύτερο γκολ της ομάδας και του πήρε λίγη από τη δόξα. Βέβαια οι δύο σκόρερ του Απόλλωνα ήταν από τους διακριθέντες της ομάδας.

Φάσεις – γκολ

Στο 10’ ο Μουστάκας έκανε τη σέντρα, η μπάλα πήρε πορεία προς την εστία ο Π. Γιακουμής με εκτίναξη απέκρουσε την μπάλα με το χέρι και στη συνέχεια αφού κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι κατέληξε κόρνερ. Στο 22’ γύρισμα του Χελά στην περιοχή αρχικά έδιωξε ο Π. Γιακουμής η μπάλα έφτασε στο Φετάχου, που σούταρε, όμως ο Μανωλόπουλος που έπεσε στην κλειστή γωνία απέκρουσε σε κόρνερ με το σώμα του. Ο Φετάχου φώναξε για χέρι, με τον διαιτητή να δίνει συνέχεια στο ματς. Δευτερόλεπτα μετά Φετάχου και Μανωλόπουλος λογομάχησαν για τη φάση, με τον πρώτο να πέφτει στο έδαφος με τους ανθρώπους της ομάδας να φωνάζουν στο διαιτητή για να βγάλει κάρτα. Στο 24’ μπαλιά του Μπούνα στον Καρύδη, αυτός έφτασε λίγο έξω από την περιοχή, βρήκε χώρο και με σουτ στη δεξιά γωνία του Αντωνόπουλου, πέτυχε το 1-0. Στο 45’ σε μπροστινή μπαλιά ο Ι. Γιακουμής έφυγε πίσω από τους αμυντικούς μπήκε στην περιοχή έκανε το διαγώνιο σουτ, η μπάλα βρήκε και στο πόδι του Πουλάκου, που πρόλαβε τον αντίπαλο του και η μπάλα έφυγε κόρνερ δίπλα από το κάθετο δοκάρι. Στο 53’ σέντρα του Αλεξανδρόπουλου ο Χελάς με καρφωτή κεφαλιά προσπάθησε να σκοράρει, όμως ο Μανωλόπουλος πάνω σχεδόν στη γραμμή με το πόδι έδιωξε την μπάλα και γλίτωσε την ομάδα του από βέβαιη παραβίαση.

Ενα λεπτό μετά ο Κοντογόνης “έκλεψε” την μπάλα, ο Ι. Γιακούμής πήρε την μπάλα και έκανε το διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή για να μπλοκάρει ο Αντωνόπουλος. Στο 55’ μπροστινή μπαλιά του Μπέρμπερη για τον Χελά αυτός έφτασε από τα πλάγια στην περιοχή και έκανε τη σέντρα για τον Φετάχου, όμως η μπάλα κατέληξε άουτ (εξωτερική πλευρά των διχτύων). Στο 73’ ο Μπέρμπερη μπήκε στην περιοχή έκανε το διαγώνιο φαλτσαριστό σουτ, όμως πρόλαβε ο Νικολόπουλος και έδιωξε την μπάλα προ του Π. Γιακουμή. Στο 83’ διαγώνιο σουτ του Χελά απέκρουσε ο Π. Γιακουμής σχεδόν πάνω στη γραμμή και στην επαναφορά με νέο σουτ προσπάθησε να σκοράρει, όμως η μπάλα έφυγε πλάγια. Στο 88’ ο Ι. Γιακουμής μπήκε στην περιοχή από τα πλάγια απέφυγε έναν αμυντικό και δεν τελείωσε τη φάση όπως θα ήθελε καθώς σούταρε ψηλά στέλνοντας την μπάλα άουτ από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 90’ ο νεαρός Χιώτης που είχε μπει νωρίτερα ως αλλαγή στο ματς, βγήκε μόνος απέναντι από τον Αντωνόπουλο, ο οποίος πρόλαβε έπεσε στα πόδια και του πήρε την μπάλα πριν απειλήσει την εστία του. Στο 92’ ο Ι. Γιακουμής μπήκε από τα πλάγια στην περιοχή σούταρε για να αποκρούσει ο Αντωνόπουλος. Η μπάλα έφτασε στον επιθετικό του Απόλλωνα που επιχείρησε σέντρα όμως πρόλαβε ο Γιαννής που προσπάθησε να διώξει, αλλά η μπάλα έφτασε στον Ι. Γιακουμή ο οποίος απέφυγε τερματοφύλακα και αμυντικό και από κοντά με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Αλλες ευκαιρίες για γκολ έχασαν οι Ι. Γιακουμής (36’ κεφαλιά), Πουλάκος (42’), Κλουβάτος (44’ κεφαλιά).
Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο Ψηλοπαναγιώτης, που είχε βοηθούς διαιτητές την Αθανασοπούλου και τον Γ. Μιχαλόπουλο.
ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Π. Γιακουμής, Μπούνας, Καραϊσκος (84’ Χιώτης), Νικολόπουλος, Κώστας, Κοσμόπουλος, Κοντογόνης (62’ Σεντεμέντες), Καρύδης, Πανταζής, Μανωλόπουλος, Ι. Γιακουμής.
ΑΕ ΜΑΝΗΣ: Αντωνόπουλος, Πουλάκος (46’ Δουρούμης), Γεωργίκος (34’ Χατζηπαναγιώτης), Γιαννής, Κλουβάτος, Τζανετέας, Φετάχου (70’ Κοντός), Μπέρμπερη, Μουστάκας, Αλεξανδρόπουλος, Χελάς.