Σάββατο, 04 Οκτώβριος 2014 06:50

«Ετσι μέχρι το τέλος!» - Προφητεία... ανόδου για την "Μαύρη Θύελλα" από τον Σωτήρη Τσάτσο

Γράφτηκε από τον
«Ετσι μέχρι το τέλος!» - Προφητεία... ανόδου για την "Μαύρη Θύελλα" από τον Σωτήρη Τσάτσο

Ο Σωτήρης Τσάτσος μπορεί να ήρθε στην Καλαμάτα τέλος Αυγούστου, λίγο πριν το φινάλε της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, η προσθήκη του, ωστόσο, στην αρχική ενδεκάδα ήταν καταλυτική, βελτιώνοντας πάρα πολύ τη μέτρια συνολική εικόνα των φιλικών.


Ακόμα και χωρίς προετοιμασία, ο πολύπειρος μεσοεπιθετικός, ήταν απαραίτητος στη φετινή «Μαύρη Θύελλα» καθώς συνδυάζει την ταχύτητα, την τεχνική, την εμπειρία και το «καθαρό μυαλό». Επειδή, λοιπόν, όλα αυτά μαζί τον καθιστούν πολύτιμο, ο Νίκος Κουρμπανάς του έχει αναθέσει έναν πιο ελεύθερο ρόλο στα χαφ, ώστε να δημιουργεί πολλές το κάτι... διαφορετικό μέσα στο γήπεδο.
Αναμφίβολα μία πολύ ξεχωριστή περίπτωση σε σχέση με τους υπόλοιπους νεοφερμένους της ασπρόμαυρης ομάδας ο 36χρονος μεσοεπιθετικός που όπως λέει μέχρι και σήμερα απολαμβάνει το ποδόσφαιρο όπως την πρώτη μέρα: «Για αρκετά παιδιά όπως εγώ δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Με μία μπάλα στο χέρι από τη μαθητική μας ηλικία, νομίζω πως δεν είχαμε άλλον προορισμό, το ποδόσφαιρο ήταν μονόδρομος. Γι’ αυτό και το αγαπάμε, επειδή ακριβώς ασχολούμαστε με αυτό που ονειρευόμασταν παιδιά».
Μεγαλωμένος στην Κρύα Βρύση Ημαθίας, ο Σωτήρης Τσάτσος ξεκίνησε την καριέρα του στον τοπικό Απόλλωνα, που έπαιζε το 1998 στη Γ’΄Εθνική. «Σφαίρα» από άποψη ταχύτητας, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικός με την μπάλα, ξεχώρισε γρήγορα και η μεταγραφή στον Αρη Θεσσαλονίκης ήρθε απόλυτα φυσιολογικά  «Πήγα στον Αρη σε μία περίοδο που ήταν από τις καλύτερες στην ιστορία του. Τη διοίκηση είχε αναλάβει τότε ο Κοντομηνάς, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά. Ο συναγωνισμός για την ενδεκάδα μεταξύ σπουδαίων ονομάτων όπως ο Κυζερίδης και ο Μπα ήταν τόσο έντονος, που προτίμησα να πάω δανεικός στον Αγροτικό Αστέρα για να παίζω πιο συχνά», θυμάται. Στον Εύοσμο συνεργάστηκε μάλιστα με δύο προπονητές που πέρασαν αργότερα από τη «Μαύρη Θύελλα», το Στράτο Βουτσακέλη και το Βασίλη Αντωνιάδη. Κάνει καλή χρονιά αλλά με την επιστροφή του στον Αρη του προτείνουν να τον ξαναδώσουν δανεικό κι εκεί ζητάει να λύσει το συμβόλαιό του. Στον Αγροτικό Αστέτα τρίβουν τα... χέρια τους γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την αξία του και τον αποκτούν με κανονική μεταγραφή.
Το Αιγάλεω, που στο μεταξύ έχει ανέβει στη Σούπερ Λιγκ, εκδηλώνει ενδιαφέρον μερικούς μήνες αργότερα, αλλά ο Αγροτικός Αστέρας δεν θέλει να τον δώσει με τίποτα. Τελικά και με αρκετά περιπετειώδη τρόπο, καταλήγει στο «Σίτι» την Πρωτοχρονιά του 2004, χρονιά ορόσημο στην καριέρα του. Γιατί την επόμενη σεζόν θα παίξει με τον αθηναϊκό σύλλογο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. «Σίγουρα η κορυφαία στιγμή της πορείας μου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές στην πατρίδα μας που έχουν την τύχη να παίξουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» αναφέρει ο έμπειρος μεσοεπιθετικός. Εκείνη την εποχή ο Θωμάς Μητρόπουλος μεσουρανούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικά υπήρχε η αίσθηση στη φίλαθλη κοινή γνώμη πως το Αιγάλεω ευνοείται συστηματικά από τη διαιτησία. «Εμείς δεν ακούγαμε τίποτα από όλα αυτά. Το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν η δουλειά μας μέσα στο γήπεδο. Η αλήθεια είναι πως είχαμε πολύ καλή ομάδα, κάτι που αποδείχθηκε και αργότερα, όταν πολλοί από τους τότε συμπαίκτες μου πήγαν στο εξωτερικό, η σε μεγάλες ελληνικές ομάδες» τονίζει ο Σωτήρης Τσάτσος.
Το 2008 στα Γιάννενα θα γνωριστεί καλά με τον Παναγιώτη Δρούγα, με τον οποίο διατηρεί και σήμερα πολύ φιλική σχέση και τον επισκέπτεται συχνά στο μαγαζί που διατηρεί στον πεζόδρομο της Ιατροπούλου. Η κανονική... μύησή του στη «Μαύρη Θύελλα» θα γίνει όμως το 2009 στη Βέροια, από τον αείμνηστο Παναγιώτη Μπαχράμη: «Με τον Παναγιώτη, που πραγματικά ήταν πάρα πολύ άτυχος , κάναμε αρκετή παρέα και έμαθα πολλά πράγματα για την ομάδα της Καλαμάτας. Πολλές φορές, μάλιστα, μου έδειχνε και βιντεάκια με τον κόσμο της που κατάλαβα από την αρχή πως τη στήριζε πάρα πολύ».

"Ήθελα να παίξω
στην Καλαμάτα"

Την τελευταία πενταετία άλλαξε αρκετές ομάδες (Μακεδονικός, Εθνικός, Ηρακλής Ψαχνών, Τρίκαλα, Κασσιόπη), ενώ τα Χανιά ήταν η μοναδική, στην οποία έπαιξε δύο διαφορετικές σεζόν. «Οπως στο Αιγάλεω, έτσι και στα Χανιά έζησα μεγάλες στιγμές με αποκορύφωμα την άνοδο στη Β’ Εθνική πριν από 33 χρόνια» λέει ο Σωτήρης Τσάτσος που αποκαλύπτει πως το φετινό καλοκαίρι επιδίωξε ο ίδιος να φορέσει τη φανέλα της «Μαύρης Θύελλας» μέσα από αρκετές προτάσεις: «Είχα ακούσει πάρα πολλά γι’ αυτήν την ομάδα και για τον κόσμο της και ήθελα πολύ να παίξω γι’ αυτήν. Βέβαια το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχει μεγάλους στόχους κι όταν συμβαίνει αυτό το ποδόσφαιρο γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Το εντυπωσιακό ξεκίνημα με 3 στις 3 νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο ήταν κάτι μη αναμενόμενο, μετά τη μέτρια εικόνα στα καλοκαιρινά φιλικά, αλλά ο Σωτήρης Τσάτσος το θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό: «Με την εμπειρία και τη γνώση που έχω μετά από τόσα χρόνια στα γήπεδα κατάλαβα από την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου εδώ ότι αυτή η ομάδα θα πρωταγωνιστήσει. Το υλικό είναι πάρα πολύ δυνατό και έμπειρο για το επίπεδο της Γ’ Εθνικής και πιστεύω ότι θα είμαστε η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στον όμιλο και θα κερδίσει την άνοδο».

Η… βεντέτα με Αιγάλεω

Η παλιά... βεντέτα μεταξύ Καλαμάτας και Αιγάλεω έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δύο ομάδες δεν συναντιούνται πια τόσο συχνά όσο στο παρελθόν. Πάντως ο Σωτήρης Τσάτσος θυμάται πως την εποχή που ήταν στο Αιγάλεω η τότε ομάδα του είχε πολύ καλές σχέσεις με τη σημερινή: «Ειλικρινά δεν γνωρίζαμε τίποτα. Αλλωστε, υπήρχαν πολύ καλές σχέσεις και κατεβαίναμε πολύ συχνά Καλαμάτα για τουρνουά, σχεδόν κάθε χρόνο. Δεν έτυχε και ποτέ να παίξω αντίπαλος σαν παίκτης του Αιγάλεω, γιατί όταν υποβιβάστηκε από τη Σούπερ Λιγκ ήμουν από τους πρώτους που έφυγαν».
Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός έχει ήδη κερδίσει θέση στις καρδιές του κόσμου, λόγω της πολύ καλής απόδοσής του στα δύο πρώτα φετινά ματς πρωταθλήματος και δεν το κρύβει πως από την παρουσία του κόσμου είναι εντυπωσιασμένος: «Ο κόσμος μας δίνει κίνητρο για το κάτι παραπάνω. Ξέρω ότι οι περισσότεροι είναι στενοχωρημένοι γιατί τα τελευταία χρόνια βλέπουν την ομάδα τους σε χαμηλές κατηγορίες, αλλά πιστεύω ότι φέτος θα κάνουμε ένα βήμα προς τα πάνω και προσωπικά θα ήθελα πολύ να παίξω με την Καλαμάτα και στη Β’ Εθνική».