Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 17:02

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΤΗΡ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: “Η ομάδα έκανε έναν καταπληκτικό δεύτερο γύρο”

Γράφτηκε από τον
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΤΗΡ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: “Η ομάδα έκανε έναν  καταπληκτικό δεύτερο γύρο”

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Πρεζεράκο

Στα γήπεδα όλων των αθλημάτων, αλλά πιο πολύ στο ποδόσφαιρο, πέρα από τους απλούς φιλάθλους που πηγαίνουν να παρακολουθήσουν αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας, μπορείς να συναντήσεις και ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να υπηρετήσουν τη θρησκεία μας.
Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο γεγονός είναι να βλέπεις ιερείς να ασχολούνται ενεργά με τα διοικητικά μιας ομάδας. Στη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στον Εθνικό Μελιγαλά, την τελευταία 5ετία στον προεδρικό θώκο βρίσκεται ο πατήρ Βασίλειος Διακουμάκος. Ενας άνθρωπος γνώστης του ποδοσφαίρου, αφού ασχολείται πάρα πολλά χρόνια με τον άθλημα. Ετσι η είσοδος του στα διοικητικά του Εθνικού δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, ίσως ήταν για τους περισσότερους από εμάς, αλλά στην ομάδα είχαν εικόνα για την πορεία του στο χώρο.
Συναντήσαμε στην Καλαμάτα τον πρόεδρο του Εθνικού και είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε και να μιλήσουμε για διάφορα θέματα. Φυσικά η ιδιότητα του ως προέδρου του Εθνικού άνοιξε τη συζήτηση και προέκυψε η συνέντευξη που ακολουθεί.
Ο πατήρ Βασίλειος μας μίλησε για το πως προέκυψε η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο, με τα διοικητικά του Εθνικού, για τη φετινή πορεία του, για το μέλλον του, για τη συνεργασία με τα άλλα σωματεία της περιοχής, για τον αν στηρίζουν την ομάδα, ο Δήμος Οιχαλίας και οι φίλαθλοι της και τέλος αναφέρθηκε στα έργα που έχει προγραμματιστεί να γίνουν (κάποια έχουν ξεκινήσει) και θα από αυτά θα έχει όφελος και ο σύλλογος του Μελιγαλά.

- Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ιερείς να συμμετέχουν σε διοικήσεις ομάδων και μάλιστα στη θέση του προέδρου. Πως αποφασίσατε να εμπλακείτε με το ποδόσφαιρο και τα διοικητικά του Εθνικού;

“Κατά πρώτον ήταν η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο και η ασχολία μου από το 1983 όταν μαζί με φίλους δημιουργήσαμε το Ζέφυρο και από ομάδα της αλάνας την βάλαμε στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Οσον αφορά την ενασχόλησή μου με τον Εθνικό ήταν από παρότρυνση του Παναγιώτη Ρέκκα, ο οποίος ήταν χρόνια παράγοντας στην ομάδα, να μπω στην διοίκηση για να τους βοηθήσω με τη μικρή ή μεγάλη εμπειρία που είχα. Επίσης με παρότρυνε και ο Βασίλης Σακκάς και αυτός ήταν παράγοντας του Εθνικού ώστε να αναλάβω πρόεδρος”.

- Στα γήπεδα γενικά, αλλά πιο πολύ σε αυτά του ποδοσφαίρου οι φίλαθλοι αρκετές φορές θεωρούν ότι είναι ο χώρος τους και μπορούν να εκτονωθούν. Οι ύβρεις, τα μπινελίκια, όπως έχουν συνηθίσει να λέμε δίνουν και παίρνουν. Μέσα σε αυτά οι φίλαθλοι βρίζουν και τα Θεία, αλλά αυτό βλέπουμε να συμβαίνει και από παράγοντες, προπονητές και παίκτες. Πως νιώθετε όταν ακούτε στη διάρκεια των αγώνων να βρίζουν τα Θεία, πέρα από τους φιλάθλους και οι παράγοντες, προπονητές ποδοσφαιριστές και ιδιαίτερα αν είναι της ομάδας σας;

“Πράγματι είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε συχνά στα γήπεδα. Στεναχωριέμαι γιατί δε μας φταίνε ούτε τα Θεία, ούτε οι γονείς, ούτε τα αδέρφια γιατί χάσαμε ένα παιχνίδι, ένα γκολ ή γιατί δεν μας έδωσε πέναλτι ο διαιτητής. Προσπαθώ με νουθεσία να τους περάσω το μήνυμα ότι με τις βωμολοχίες δεν αλλάζει κάτι στο άθλημα. Εχω την άποψη, ίσως να κάνω λάθος, ότι και η διαιτησία κάνει λάθη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να βρίζουμε τους διαιτητές για τις αποφάσεις τους. Γιατί λάθη κάνουν και οι ποδοσφαιριστές τους οποίους έχουμε στο απυρόβλητο”.

- Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας τη φετινή αγωνιστική περίοδο;

“Σίγουρα είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Φέτος είχαμε μια ομάδα σχεδόν νεανική με μέσο όρο 21 ετών και πολλούς νέους ποδοσφαιριστές με έναν άξιο προπονητή τον Αντώνη Μαυρέα. Η ομάδα έκανε έναν δεύτερο γύρο καταπληκτικό. Θα μπορούσε να είμαστε ακόμα καλύτερα αν δεν είχαμε κάποια άτυχα αποτελέσματα στο πρώτο γύρο”.

- Κάποτε ο Εθνικός στηριζόταν σε ντόπια παιδιά. Τώρα πως είναι η κατάσταση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας;

“Δυστυχώς είναι μία περιοχή η οποία δεν μπορεί να έχει δικά της παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει φθίνουσα πορεία των παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο (ευθύνη των διοικήσεων).

- Ο φίλαθλος κόσμος του Μελιγαλά, αλλά και ο Δήμος Οιχαλίας στηρίζουν τον Εθνικό;

“Σε ότι αφορά το Δήμο, πράγματι στηρίζει την ομάδα με ένα γήπεδο, το οποίο διαθέτει από τους καλύτερους αγωνιστικούς χώρους στη Μεσσηνία. Επίσης μας στηρίζει και οικονομικά όσο μπορεί. Οσο για τον κόσμο τώρα τελευταία, ίσως σε αυτό να έχει παίξει ρόλο και ο κορονοϊός, δεν είναι και τόσο κοντά στην ομάδα. Εκ μέρους της διοίκησης παροτρύνω τον φίλαθλο κόσμο να επιτρέψει κοντά στον Εθνικό και να στηρίξει την ομάδα με όποιον τρόπο μπορεί”.

- Ποιες είναι οι σχέσεις του Εθνικού Μελιγαλά με τα γειτονικά σωματεία, τη Θύελλα Μερόπης, τον Α.Ο. Διαβολιτσίου και τον Ολυμπιακό Διαβολιτσίου;

“Οι σχέσεις που έχει η ομάδα μας με τα γειτονικά σωματεία είναι καλές και μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο”.

- Ποιες είναι οι ενέργειες των παραγόντων του Εθνικού σε ό,τι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις (υποδομές, γήπεδο, βοηθητικό”;

“Οσον αφορά τις υποδομές υπάρχει μία κινητικότητα η οποία ήταν προγραμματισμένη αρκετό διάστημα πριν και τώρα υλοποιείται. Αυτό αφορά στην επισκευή της υπάρχουσας τσιμεντένιας κερκίδας και μετέπειτα είναι η δημιουργία νέου γηπέδου 11x11 με συνθετικό τάπητα στο χώρο του παλιού γηπέδου του Εθνικού. Από εκεί και πέρα μετά από αίτημα της διοίκησης προγραμματίζεται από τον Δήμο Οιχαλίας ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου”.

- Πώς βλέπετε το μέλλον του Εθνικού Μελιγαλά;

- Οι βλέψεις των διοικήσεων για την ομάδα είναι να φροντίζουν πάντα για το καλύτερο. Να έχει μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα και να μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους που βάζει στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου. Δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι με κυριότερο θέμα το οικονομικό κι εμείς ως διοίκηση δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ανώτερη κατηγορία και μετά τον πρώτο μήνα να αποχωρήσουμε από το πρωτάθλημα. Αυτό είναι κάτι το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει και σε παραπάνω κατηγορίες όπου αποχωρούν από τα πρωταθλήματα 3 με 4 ομάδες”.

Σύντομο βιογραφικό

Ο πατήρ Βασίλειος Διακουμάκος είναι παντρεμένος με την πρεσβυτέρα Μαρία Παναγιωτοπούλου με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά τον Δημοσθένη, τον Λάμπρο, τον Σταύρο και τον Χρήστο.
Η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε το 1983, όπου με φίλους του δημιούργησαν μια ομάδα αλάνας και σιγά-σιγά έφτιαξαν ξανά τον Ζέφυρο στο Αιγάλεω και την έβαλαν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της περιοχής. Ο Ζέφυρος είχε διαλυθεί το 1967 με την δικτατορία τότε που έγιναν συγχωνεύσεις μεταξύ ομάδων. Εκεί έμεινε μέχρι το 1987 γιατί μετά ήρθε στην Καλαμάτα για επαγγελματικούς λόγους. Με τον Εθνικό Μελιγαλά ασχολήθηκε ενεργά από το 2018 ως μέλος της διοίκησης παρόλο που ήταν στην ομάδα από το 2012. Εκείνη τη χρονιά ο γιος του Χρήστος εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του Εθνικού και έτσι ασχολήθηκε με τα διοικητικά με καλούς συνεργάτες και καλά παιδιά. Είναι η τρίτη διετία που βρίσκεται στην διοίκηση και τα 5 τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του προέδρου.